Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η –καθυστερημένη από τον Νίκο Ανδρουλάκη– διαγραφή του μειονοτικού βουλευτή Ξάνθης Μπουρχάν Μπαράν από την «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει σηκώσει την παντιέρα της επανάστασης για το κράτος δικαίου, τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι με το κόμμα του θα εξαλειφθούν δήθεν η διαφθορά, η ατιμωρησία και οι αδικίες, ο Μπουρχάν Μπαράν «αλώνιζε» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έχοντας στην πλάτη μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση. Μια υπόθεση που αφορά παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασθενείς που δεν τις είχαν ανάγκη.
Πρόσωπα που γνωρίζουν λεπτομέρειες της δικογραφίας μιλούν για σημαντικά στοιχεία που έχουν προκύψει, εξ ου κιόλας πολλοί χρεώνουν υποκρισία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμεί σχεδόν από το 2014, ωστόσο λόγο της πανδημίας της Covid-19 τα δικαστήρια άργησαν να την εξετάσουν και στη συνέχεια να την αποστείλουν στη Βουλή, προκειμένου να ζητηθεί η άρση ασυλίας του ψυχιάτρου στο επάγγελμα Μπουρχάν Μπαράν.
«Δεν ήξερε τίποτα;»
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται ότι δεν είχαν γνώση της υπόθεσης, λέγοντας ότι ο μειονοτικός βουλευτής δεν είχε ενημερώσει για τις δικαστικές περιπέτειες που έχει και τις κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες που αντιμετωπίζει! «Δεν ήξερε τίποτα για την κακουργηματική δίωξη που έχει εις βάρος του ο βουλευτής του εδώ και χρόνια; Τόσο καλά γνωρίζει τους βουλευτές του ο κ. Ανδρουλάκης;», αναρωτήθηκε ορθώς η Νέα Δημοκρατία, προφανώς δίχως να λάβει απάντηση!
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υπενθυμίζουν ότι το 2016 ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Μπουρχάν Μπαράν και ορίστηκε εγγύηση 30.000 ευρώ, η οποία στη συνέχεια κατέπεσε σε 5.000 ευρώ. Και ενώ εκκρεμούσε εις βάρος του δικαστική απόφαση, εκείνος κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής και τελικά εξελέγη στις εθνικές εκλογές του 2019 και του 2023. Να σημειωθεί ότι ο νόμος δεν απαγορεύει σε κάποιον να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής εάν δεν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση εις βάρος του, ωστόσο εγείρεται ευθέως το ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ γνώριζε τις εις βάρος του κατηγορίες και επέλεξε να τις παραβλέψει. Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί στενούς δεσμούς με την περιοχή, καθώς σπούδασε λίγα χιλιόμετρα μακριά και συγκεκριμένα στη Κομοτηνή.
«Μια κατηγορία σαν αυτή είναι αρκετά σοβαρή και πρέπει όλοι με τη στάση μας να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί τι ακριβώς έχει συμβεί ώστε να μη μείνει καμία σκιά. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι ζητηθεί και ο πρόεδρος μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, πήρε τη σωστή απόφαση», έλεγαν πριν από λίγες ημέρες πηγές του ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που γνώριζαν εδώ και περίπου ένα μήνα ότι η δικογραφία είχε πάει στη Βουλή, ενώ προχώρησαν στη διαγραφή Μπαράν την προηγούμενη μέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής!
Εδωσε δικαιώματα...
Εκτός της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο προερχόμενος από το Ποτάμι βουλευτής είχε βρεθεί πριν από λίγα χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, το 2022 σε ανάρτησή του στα social media είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «τουρκική μειονότητα» για τη θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ενώ είχε συμμετοχή σε φιέστα του ψευδομουφτή, από την οποία είχαν κυκλοφορήσει φωτογραφίες με την τουρκική σημαία στο τραπέζι της εκδήλωσης.
Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε τότε έντονα, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρουν θέση και, τελικά, ο Μπουρχάν Μπαράν αναγκάστηκε να ανασκευάσει με νέα ανάρτηση και να κατεβάσει την παλαιά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο βρέθηκε –όπως άφησε το ΠΑΣΟΚ να διαρρεύσει– κοντά στη διαγραφή, αλλά ο πρόεδρος του κόμματος προφανώς δεν ήθελε να χρεωθεί το επικοινωνιακό κόστος, αφού στην επικαιρότητα βρισκόταν το ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ακόμη, ο Μπουρχάν Μπαράν ήταν ένας από τους βουλευτές που απείχαν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς επικαλέστηκε θρησκευτικούς λόγους, την ίδια στιγμή που ο έτερος μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Ιλχάν Αχμέτ, είχε ψηφίσει υπέρ του νόμου με τον οποίο επιτρέπεται πλέον ο πολιτικός γάμος ανάμεσα σε ζευγάρια του ίδιου φύλου.