Σε ένα καθοδικό σπιράλ βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, με τον προβληματισμό για τις επιδόσεις του Νίκου Ανδρουλάκη να εντείνεται, δεδομένου ότι εκπεφρασμένος στόχος είναι η δεύτερη θέση. Μια θέση, η οποία –με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις– αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που κοιτώντας τις δημοσκοπήσεις θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πιο κοντά στην… τέταρτη θέση, παρά στη δεύτερη. Και –όπως οι ίδιοι υπογραμμίζουν– η τάση για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφώς καθοδική, μετά τις επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματος απέναντι στα μη κρατικά πανεπιστήμια, στη σύμπλευση με συγκεκριμένα συμφέροντα κ.λπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει στασιμότητα με ποσοστό 12,4% (από 12,5%), ενώ η Ελληνική Λύση ενισχύεται περαιτέρω με επίδοση 10,7% (από 10,1%). Με άλλα λόγια, η Ελληνική Λύση μειώνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ από 2,4 μονάδες σε 1,7 μονάδες. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στις περιφέρειες της Μακεδονίας, η Ελληνική Λύση φτάνει στο 12,6%, αφήνοντας στην τέταρτη θέση το ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει ποσοστό 12,4%. Ταυτόχρονα, στη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha, το ΠΑΣΟΚ πρακτικά παραμένει στάσιμο, με απώλεια 0,1 της μονάδας και φτάνει στο 11,4%, ενώ κερδίζει 1,8 μονάδες η Ελληνική Λύση, η οποία ακολουθεί στο 8,2% στην τέταρτη θέση, κοιτώντας προς το ΠΑΣΟΚ. Παρόμοια είναι και η εικόνα στη δημοσκόπηση της GPO, όπου το κόμμα Βελόπουλου βρίσκεται κοντά στο 10% και το ΠΑΣΟΚ στο 14%. Μάλιστα, στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis (και στο ερώτημα τι θα ψηφίζατε στις βουλευτικές εκλογές) η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους, καθώς το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό της τάξης του 11,5% έχοντας διαφορά μόλις 0,9% με το κόμμα Βελόπουλου, το οποίο βρίσκεται στο 10,6%.

Αρχηγός σε απελπισία

Με άλλα λόγια, ο Νίκος Ανδρουλάκης νιώθει την καυτή ανάσα του Κυριάκου Βελόπουλου, όχι βέβαια επειδή ξαφνικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης καταφέρνει να πείσει τους πολίτες. Σχεδόν όλες οι μετρήσεις καταγράφουν μια διαρροή ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς το κόμμα του κ. Βελόπουλου, ο οποίος επιμένει στη στρατηγική του λαϊκισμού, υποσχόμενος συντάξεις 3.000-4.000 ευρώ, που θα προκύψουν από τις εξορύξεις πετρελαίου στο ελληνικό έδαφος και άλλα τέτοια ευφάνταστα σενάρια, τα οποία ηχούν ωραία στα αυτιά ορισμένων ψηφοφόρων, αλλά προφανώς δεν μπορούν ποτέ να εφαρμοστούν. Αλλωστε, κάτι αντίστοιχο υπήρξε και το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης (αν και βέβαια ο Κ. Βελόπουλος δεν έχει κάποιο πρόγραμμα παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις), το οποίο έπεσε στο κενό και κόστισε στους Ελληνες αρκετά δισ. ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη παραμένει. Ο ίδιος, ωστόσο, επιμένει ότι η δεύτερη θέση είναι… εφικτή, με τη ρητορική του πάντως να δείχνει ότι αντιλαμβάνονται πως πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους. «Ζητώ να μας εμπιστευθεί ο λαός. Θα είμαστε στη δεύτερη θέση με αισθητά ανεβασμένα ποσοστά. Ετσι θα σταλεί ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι ο τόπος χρειάζεται αξιόπιστη προγραμματική αντιπολίτευση και όχι μια αντιπολίτευση lifestyle», είπε πριν από λίγες ημέρες στο Forum των Δελφών, ανοίγοντας έναν διμέτωπο απέναντι τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ζητάει… σταθερότητα!

Η αλλαγή στρατηγικής υπήρξε εμφανής όταν προσπάθησε να πείσει ότι δεν κρίνεται η κυβερνητική σταθερότητα σ’ αυτές τις εκλογές! «Η Νέα Δημοκρατία, μετά και τη δικαστική απόφαση για τους Σπαρτιάτες, θα έχει το πιθανότερο πάνω από 160 βουλευτές. Καμία σταθερότητα δεν κρίνεται την 9η Ιουνίου. Αυτό που κρίνεται είναι αν θα μπει φραγμός σε όλα αυτά που δυσκολεύουν τη ζωή μας», είπε χαρακτηριστικά. Αυτό που επί της ουσίας ζήτησε ο κ. Ανδρουλάκης είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας, η οποία δεν θα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της… κυβέρνησης. Αντιλαμβάνονται, δηλαδή, στο ΠΑΣΟΚ ότι οι πολίτες δεν θέλουν αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, αν και όλες οι πράξεις του κ. Ανδρουλάκη (κυρίως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, πρόταση δυσπιστίας κ.λπ.) δείχνουν ακριβώς το αντίθετο!