Παρουσιάστηκε σήμερα η έκθεση GRECO, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αλλάζει, μετασχηματίζεται και υιοθετεί τις παρατηρήσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η οποία έρχεται τη στιγμή που η αντιπολίτευση επιχειρεί άτακτη εργαλειοποίηση και διαστρέβλωση της τραγωδίας των Τεμπών

Ειδικότερα, σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση για την Ελλάδα από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) η οποία αξιολογεί την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή των συστάσεων που εκδόθηκαν για τη χώρα στην Έκθεση Αξιολόγησης Τέταρτου Γύρου το 2015, σχετικά με την πρόληψη της διαφθοράς βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.

Το συμπέρασμα είναι άκρως ενθαρρυντικό για τη χώρα μας, καθώς έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά ή έχει αντιμετωπίσει με ικανοποιητικό τρόπο δεκατρείς από τις δεκαεννέα συστάσεις που περιλαμβάνονται στην Έκθεση Αξιολόγησης Τέταρτου Γύρου. Από τις υπόλοιπες συστάσεις, πέντε έχουν εφαρμοστεί εν μέρει και μία δεν έχει εφαρμοστεί.

Παράλληλα επισημαίνει πως η επιλογή των περισσότερων δικαστών και εισαγγελέων σε ανώτερες θεσεις παραμένει ευθύνη της Κυβέρνησης, χωρίς καμία ανάμειξη των ομοτίμων στη διαδικασία, και ότι όχι έχει ληφθεί υπόψη ο τρόπος έναρξης της πειθαρχικής ποινής διώξεις κατά δικαστών και εισαγγελέων, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να διατηρεί αποκλειστική ευθύνη ως προς αυτό.

Η εργαλειοποίηση και η διαστρέβλωση

Η έκθεση δημοσιεύθηκε την στιγμή που αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών, με διαστρέβλωση των γεγονότων, χρησιμοποιώντας απροκάλυπτα την κ Καρυστιανού, μια μάνα που έχασε το παιδί της και απαιτεί απόδοση δικαιοσύνης.

Όπως επισημαίνει ο Georghy Zhukov σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ, ο επικεφαλής της Μονάδας για το Κράτος Δικαίου, καταρρίπτει το αφήγημα της ελληνικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι:

α) Η ευρωπαία εισαγγελέας ελέγχει αποκλειστικά εάν έχει γίνει ορθή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων και ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ έρευνα για το δυστύχημα.

β) Η διερεύνηση του δυστυχήματος είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι της Κομισιόν.

γ) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τους διαχρονικά αργούς ρυθμούς απόδοσης της δικαιοσύνης στην Ελλάδα αλλά παραδέχεται ότι πλέον καταβάλλεται προσπάθεια μεταρρύθμισης με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και επιπλέον σημειώνει ότι έχει γίνει πρόοδος στη δίωξη της διαφθοράς τόσο σε επίπεδο διώξεων, όσο και σε επίπεδο καταδικαστικών αποφάσεων.

Δείτε την ανάρτηση