Σοκ έχει προκαλέσει διεθνώς ένα βίντεο που έγινε viral, αποκαλύπτοντας ένα φρικιαστικό «έγκλημα τιμής» σε απομονωμένη περιοχή του Πακιστάν, όπου ανάλογα περιστατικά συχνά παραμένουν ατιμώρητα και μακριά από τη δημοσιότητα.
Το βίντεο παρουσιάζει τη δολοφονία μιας γυναίκας και ενός άνδρα, που κατηγορήθηκαν για μοιχεία, στην έρημο της επαρχίας Μπαλουτσιστάν. Το ζευγάρι οδηγήθηκε εκεί από ομάδα ενόπλων ανδρών, μεταξύ των οποίων και συγγενείς της γυναίκας.
Η γυναίκα, ονόματι Μπάνο Μπίμπι, εμφανίζεται να παίρνει ένα αντίτυπο του Κορανίου από τον ίδιο της τον αδελφό, τον Τζαλάλ Σατακζάι. «Έλα να περπατήσεις επτά βήματα μαζί μου, μετά μπορείς να με πυροβολήσεις», λέει η Μπάνο, πριν του γυρίσει την πλάτη και δεχτεί τρεις σφαίρες. Στη συνέχεια, ο Σατακζάι πυροβολεί και σκοτώνει και τον Εχσάν Ουλάχ Σαμαλάνι, με τον οποίο η Μπάνο φέρεται να διατηρούσε δεσμό.
Η δημοσιοποίηση του βίντεο προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό του Πακιστάν, με την κυβέρνηση να προχωρά άμεσα σε ενέργειες. Ωστόσο, ο γνωστός δικηγόρος και υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ζιμπράν Νασίρ υποστήριξε ότι η κινητοποίηση των αρχών ήταν προσχηματική και καθυστερημένη. «Το έγκλημα δεν έγινε χθες. Έγινε πριν μήνες, κοντά σε επαρχιακή πρωτεύουσα. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι που το είδαν 240 εκατομμύρια άνθρωποι», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για αντίδραση στην έκταση της δημοσιότητας και όχι για επιδίωξη δικαιοσύνης.
Η αστυνομία έχει συλλάβει 16 άτομα στην περιοχή Νασιραμπάντ, ανάμεσά τους έναν αρχηγό τοπικής φυλής και τη μητέρα της Μπάνο, Γκουλ Ζαν Μπίμπι. Η ίδια παραδέχτηκε ότι η οικογένεια σε συνεργασία με τοπικούς αξιωματούχους εκτέλεσε το ζευγάρι «σύμφωνα με τις παραδόσεις αιώνων των Βαλούχων» και όχι κατόπιν εντολής του φυλάρχου. Μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν διαπράχθηκε αμάρτημα, λέγοντας: «Η Μπάνο και ο Εχσάν σκοτώθηκαν με βάση τις παραδόσεις μας».
Η αστυνομία ανέφερε πως το αποτρόπαιο διπλό έγκλημα εγκρίθηκε από μια «ζίργκα» – παραδοσιακό συμβούλιο φυλών, το οποίο λειτουργεί ως παράλληλο δικαστικό σώμα, αν και εξωθεσμικά. Ο επικεφαλής της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, Σαρφράζ Μπούγκτι, δεσμεύτηκε να διαλύσει αυτού του είδους τα ανεπίσημα «δικαστήρια» που λειτουργούν ενάντια στον νόμο. Την ίδια ώρα, ο δράστης και αδελφός της Μπάνο παραμένει ασύλληπτος.
Στο πλευρό των θυμάτων στάθηκαν δεκάδες ακτιβιστές και πολίτες που διαδήλωσαν στην Κουέτα, πρωτεύουσα της επαρχίας, ζητώντας απονομή δικαιοσύνης και κατάργηση του παράλληλου δικαστικού συστήματος των φυλών. Παράλληλα, το συμβούλιο των ουλεμάδων καταδίκασε απερίφραστα το έγκλημα, χαρακτηρίζοντάς το «αντιισλαμικό» και ζητώντας να απαγγελθούν κατηγορίες για τρομοκρατία κατά των υπευθύνων.
Το Πακιστάν είχε απαγορεύσει τα εγκλήματα τιμής από το 2016, έπειτα από τη δολοφονία της influencer Καντίλ Μπαλόχ, καταργώντας τη νομική δυνατότητα οι δράστες να γλιτώνουν μέσω συγχώρεσης από την οικογένεια του θύματος. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η νομοθεσία εφαρμόζεται πλημμελώς, ειδικά σε περιοχές που ελέγχονται από φυλετικά συμβούλια.
Το 2024, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν κατέγραψε τουλάχιστον 405 εγκλήματα τιμής. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι γυναίκες, που δολοφονούνται από συγγενείς τους στο όνομα της «οικογενειακής τιμής», αποκαλύπτοντας ένα σκοτεινό και διαρκές πρόβλημα που ξεπερνά τα όρια του νόμου και προσκρούει στις βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές και φυλετικές παραδόσεις.