Σε εξέλιξη είναι η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την «Κιβωτό του Κόσμου». Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι η Δικαιοσύνη είναι πλέον αρμόδια για την διερεύνηση των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και βάναυση συμπεριφορά εναντίον του επικεφαλής της δομής πατέρα Αντωνίου και άλλων στελεχών της.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να  σταματήσει η στήριξη της «Κιβωτού» και να μείνουν τα παιδιά που φιλοξενεί χωρίς στέγαση.

Aν ισχύουν οι καταγγελίες μιλάμε για πολύ σκληρά κακουργήματα, μιλάμε για κόσμο που θα μπει φυλακή», έκανε καθαρό, σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. “Η Πολιτεία θα παρέμβει άμεσα για να προστατευτούν αυτά τα παιδιά”, υπογράμμισε. “Η Κιβωτός ήταν από τις ΜΚΟ που είχαν πολύ μεγάλη απήχηση στην κοινωνία… Είναι εξοργιστικά αυτά που διαβάσαμε, στο βαθμό που ισχύουν οι καταγγελίες. Όσο και αν μια ΜΚΟ τυγχάνει να έχει καλό όνομα αυτό δεν φτάνει, και είναι υποχρέωση της πολιτείας να την παρακολουθεί”, συνέχισε ο υπουργός.

Επίσης σήμερα Δευτέρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριανός, θα αναθέσει τον φάκελο της υπόθεσης σε εισαγγελέα ανηλίκων. Τα επόμενα βήματα του εισαγγελέα ανηλίκων θα είναι η κλήτευση μαρτύρων από δομές τις «Κιβωτού» και ίσως άλλων παιδιών που μπορεί να γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις για περιστατικά κακοποίησης  εντός των δομών ή ακόμη και να έχουν υποστεί τα ίδια τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Στην υπόθεση παρενέβη και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος σε δήλωσή του την Κυριακή επισημαίνοντας ότι διέταξε «τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων Αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης».