Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Μυτιλήνη, με περίπου 300 Αφγανούς να διαδηλώνουν με πανό την Τρίτη (4/2), στην πλατεία του λιμανιού, μπροστά το δημοτικό θέατρο της πόλης.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:00 στο δημοτικό κήπο, μπροστά στο δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν αρχικά περίπου 300 άτομα τα οποία φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία», «Συγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» και «Μόρια, κόλαση Μόρια SOS». Σύντομα ειδικές δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος τους περικύκλωσαν. Την ίδια ώρα στο πεζοδρόμιο από τη μεριά της θάλασσας απέναντι από το δημοτικό θέατρο συγκεντρώθηκαν και άλλοι αιτούντες άσυλο.
Περί τις 13:00 άρχισε η απώθηση των διαδηλωτών προς τη μεριά της πλατείας Σαπφούς στο κέντρο του λιμανιού ώστε από εκεί να αναχωρήσουν για τη Μόρια. Τότε και για άγνωστους λόγους άρχισαν τα επεισόδια κι αυτό παρά το ότι οι Αφγανοί διαδηλωτές φώναζαν στα αγγλικά «Συγγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» μοιράζοντας μάλιστα κάποιοι από αυτούς στους περαστικούς λουλούδια.
Κατά τα επεισόδια υπήρξαν ελαφρείς τραυματισμοί διαδηλωτών κυρίως γυναικών και παιδιών που ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια του πανικού που προκλήθηκε. Τελικά οι διαδηλωτές ξέφυγαν στα γύρω σοκάκια.
Ακολούθησε ένταση όταν κάποιοι πολίτες επιτέθηκαν σε μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρισκόταν στο λιμάνι ή και άλλων πολιτών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα όσα διαδραματίσθηκαν στο κέντρο της πόλης.
https://www.facebook.com/stonisi.gr/videos/714075002461084/
Εκτεταμένα επεισόδια τη Δευτέρα (3/2)
Τη Δευτέρα (3/2), διαδραματίστηκαν εκτεταμένα επεισόδια, καθώς τόσο οι κάτοικοι όσο και Αφγανοί αιτούντες άσυλο βγήκαν στον δρόμο, με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να επισημαίνει από την πλευρά του ότι ερευνάται το ενδεχόμενο υποκίνησης των συγκεκριμένων αντιδράσεων.
Παρόλο που προχωρά η κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά – τουλάχιστον με βάση την κυβερνητική ενημέρωση – και έχουν αυξηθεί οι επιστροφές στην Τουρκία, τα προβλήματα παραμένουν πολλά, με τις τοπικές κοινωνίες να είναι στα όρια τους και την κατάσταση να μοιάζει με «ωρολογιακή βόμβα».
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6», έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού (Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος), προσθέτοντας ότι σε συνομιλία του με τον Νότη Μηταράκη του ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά.
«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε. Είναι μια χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει», πρόσθεσε ο κ. Μουτζούρης.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι του νησιού σήμερα το πρωί πραγματοποιούν κατάληψη του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Παράλληλα, στη γενική λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, αποφασίστηκε να ζητηθεί σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες και να γίνονται περιπολίες στους δρόμους του χωριού.
Έκρυθμη η κατάσταση – Στους δρόμους Αφγανοί, οργή των κατοίκων
Τη Δευτέρα (3/2) διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια, σε δύο φάσεις, με την αστυνομία να προχωρά σε 40 προσαγωγές, ενώ φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη κατοικία τη νύχτα, προκαλώντας εκ νέου την οργή στους κατοίκους της περιοχής.
Αρχικά, το πρωί προκλήθηκε ένταση στην πορεία περίπου 2.000 Αφγανών αιτούντων ασύλου, οι οποίοι άναψαν φωτιές στους δρόμους και φώναζαν «ελευθερία», διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη παραμονή τους στην Μόρια και το Καρά Τεπέ.
Κάποιοι βρέθηκαν μάλιστα κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, όπου έβαλαν φωτιές, ενώ άλλη ομάδα μπήκε στην πόλη καταλαμβάνοντας τον κεντρικό δρόμο της προκυμαίας, μπροστά στο δημοτικό θέατρο.
Η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει από την πορεία τους κάνοντας ρίψη δακρυγόνων, ενώ το κλείσιμο του δρόμου δεν επέτρεπε και την έξοδο των οχημάτων της Πυροσβεστικής από τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας που βρίσκονται στην περιοχή.
Στη συνέχεια, αφού έφυγαν από τα σημεία όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, ορισμένοι πέρασαν μέσα από το χωριό για να πάνε πίσω στον καταυλισμό. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό από τους κατοίκους, κάποιοι χτύπησαν τις καμπάνες και αρκετοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.
Δεν έχει διευκρινιστεί αν μπήκαν μέσα στο χωριό από μόνοι τους, ή αν οδηγήθηκαν από την ΕΛΑΣ, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα tonisi.gr, όμως αυτό μικρή σημασία είχε για τους κατοίκους, που το βράδυ πήγαν οργισμένοι στα γραφεία της κοινότητας του χωριού.
Εν τω μεταξύ, την ώρα που η ένταση κορυφωνόταν, μία φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη κατοικία, που «φούντωσε» ακόμη περισσότερο την οργή των κατοίκων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μάρτυρες ανέφεραν πως στην κατοικία έμεναν παράτυποι μετανάστες, κάτι που εξόργισε τους κατοίκους, κατηγορώντας τους μετανάστες για την φωτιά.
Η πυροσβεστική επενέβη πάντως άμεσα και την έσβησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.
Υποκίνηση των επεισοδίων στη Λέσβο βλέπει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αστυνομία γνώριζε από την Παρασκευή πως ετοιμάζονταν οι αιτούντες άσυλο μετανάστες, να κάνουν κινητοποιήσεις. Τα επεισόδια που έλαβαν μέρος στην Λέσβο χθες, έφεραν και την αντίδραση του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ο οποίος ανέφερε πως γίνονται έρευνες για τυχόν υποκίνησης των επεισοδίων.
«Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε, επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.
Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε», ανέφερε σε δήλωσή του.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα επεισόδια που έλαβαν μέρος στην Λέσβο, τονίζοντας πως «οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών», μεταξύ άλλων.
Στη Βουλή η τροπολογία για τις ΜΚΟ
Εν τω μεταξύ, χθες Δευτέρα 3/2 έφτασε στη Βουλή τροπολογία για τις ΜΚΟ και συγκεκριμένα τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτές.
Επίσης, με κινήσεις όπως οι παραπάνω, αλλά και με τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι στην Ελλάδα έχει σκληρύνει η πολιτική στο μεταναστευτικό, θέλοντας έτσι να αποτρέψει τους διακινητές.
Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και κονδύλι 50 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής στα νησιά – ή όπου αλλού – κατασκευαστούν κλειστά κέντρα.