Μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση στην αφρικανική χώρα όπου ο πόλεμος μαίνεται, ο Αντόνιο Γκουτέρες αποφάσισε σήμερα να στείλει αμέσως στην περιοχή τον επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), Μάρτιν Γκρίφιθς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Ανησυχούμε πολύ για τον άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο αυτής της κρίσης σε όλους τους Σουδανούς και στην περιοχή συνολικά.

Για ακόμη μια φορά, καλούμε όλα τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και τις υποδομές, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων εγκαταλείπουν τις ζώνες μαχών, να σεβαστούν τους εργαζόμενους στον τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας, να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις βοήθειας και να προστατέψουν το ιατρικό προσωπικό, τις ιατρικές εγκαταστάσεις» δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαρικ.

Θυμίζουμε ότι από την έναρξη των εμπόλεμων συρράξεων δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί, καθώς και ξένοι, έχουν τραπεί σε φυγή πηγαίνοντας σε γειτονικά κράτη, ιδίως στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν, ενώ ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν τις αγωνιώδεις επιχειρήσεις για να απομακρύνουν εσπευσμένα εκατοντάδες υπηκόους τους.