Το Λαϊκό Κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής με σχεδόν 40 έδρες διαφορά από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπως πιστεύουν 7 στους 10 Ισπανούς: Η Κεντροδεξιά και το Vox προσθέτουν 4 έδρες περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών που χρειάζεται η αυτοδυναμία. Η Αριστερά με τη Γιολάντα Ντίας υπολείπεται κατά πολύ των αποτελεσμάτων των Podemos το 2019. Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο του GAD3 για τον εκδοτικό όμιλο ABC, που ενημερώνεται καθημερινά με περισσότερες από 8.000 προσωπικές συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια δεκαπέντε ημερών, μεταξύ 2 και 17 Ιουλίου.

Πρόβλεψη εδρών

Λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας του εκλογικού νόμου για τη δημοσίευση των δημοσκοπήσεων, η εφημερίδα ABC δημοσίευσε την τελευταία επικαιροποιημένη, η οποία προβλέπει 152 έδρες για το Λαϊκό Κόμμα του Αλπέρτο Φεϊχό, έως και 63 περισσότερες από ό,τι έχει τώρα, με την πρόθεση ψήφου να είναι κοντά στο 37%, αν και έχει χάσει τρία δέκατα της μονάδας τις τελευταίες ημέρες.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντεθ βρίσκεται πολύ πίσω, με 115 έδρες και ποσοστό 28,6%. Την τρίτη θέση κερδίζει το Vox έναντι του του αριστερού Sumar, αν και τα δύο βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Ο ηγέτης του ακραίου συντηρητικού Vox Αμπασκάλ αποσπά το 11,7% των ψήφων και 28 βουλευτές, πτώση 3,4 μονάδων σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν, χάνοντας σχεδόν τις μισές από τις έδρες που είχε κερδίσει τότε (52).

Ωστόσο, βρίσκεται δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας μπροστά από τη Γιολάντα Ντίας, η οποία έχει 24 έδρες, έντεκα λιγότερες από όσες έλαβαν οι Podemos και 1,3 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από τον αριθμό των εδρών που κέρδισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στις επαναληπτικές εκλογές του 2019.

Το φαβορί και ο φόβος της Αριστεράς

Τελευταία ημέρα για τη δημοσίευση των δημοσκοπήσεων που επιτρέπει ο νόμος στην Ισπανία και η εκτίμηση είναι πως η Κεντροδεξιά είναι το απόλυτο φαβορί των εκλογών της Κυριακής. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας που διενήργησε τη μέτρηση για λογαριασμό της ABC, θα υπάρξουν μετακινήσεις, αλλά εντός των ιδεολογικών μπλογκ.

Έτσι, το άθροισμα των Φεϊχό και Αμπασκάλ συγκεντρώνει τις 180 έδρες, ο συνασπισμός των Σάντσεθ και Ντίαζ δεν φτάνει ούτε τις 140, στις οποίες το πολύ να προσθέσει άλλες 29 από τους ανεξάρτητους της Καταλονίας (17), των Βάσκων (11) και της Γαλικίας (1), καθώς και το Teruel Existe, το μοναδικό ακρωνύμιο των τοπικιστών που παραμένει στο Κογκρέσο.

Αναλύοντας τις δύο και πλέον πλήρεις εβδομάδες αυτής της παρακολούθησης, δεν υπήρξαν σημαντικές μετακινήσεις μεταξύ των μπλοκ ή μεταξύ των κομμάτων που τα απαρτίζουν, αν και υπήρξαν σημαντικές μετατοπίσεις. Oχι στα δεξιά, όπου το Λαϊκό Κόμμα διατήρησε τις 152 έδρες με τις οποίες ξεκίνησε τη σειρά στις αρχές του μήνα και το Vox κέρδισε μόνο μία. Τα δύο κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς αύξησαν κατά μισή μονάδα την πρόθεση ψήφου μεταξύ τους και έφτασαν τις 180 έδρες, μία παραπάνω από ό,τι στην αρχή αυτής της σειράς των δημοσκοπήσεων, αλλά αρκετή για να εκτοπίσουν τον Σάντσεθ από τη La Moncloa.

Περισσότερες αλλαγές σημειώθηκαν στον αριστερό συνασπισμό, όπου ο Σάντσεθ ανεβαίνει μόνο κατά δύο δέκατα της μονάδας, ενώ η Ντίαζ πέφτει κατά 1,3 μονάδες. Η επίδραση της χρήσιμης ψήφου σε αυτό το φάσμα φαίνεται καλύτερα στην κατανομή των εδρών: κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα το Σοσιαλιστικό Κόμμα αύξησε τη δύναμή του κατά 6 έδρες (από 109 σε 115), ενώ το Sumar (Αριστερά) έχασε 8 (από 32 σε 24), έτσι ώστε τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχασαν ακόμη και δύο έδρες (139) σε σχέση με την πρώτη δημοσκόπηση της σειράς. Τελικό συμπέρασμα: Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Φεϊχό θα κερδίσει στις εκλογές, αλλά θα χρειαστεί τη συνεργασία ή την ανοχή του Αμπασκάλ του Vox για να κυβερνήσει.