Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου «οι κάλπες είναι άδειες και θα πρέπει να ξαναγεμίσουν» και «δεν χωρά ούτε εφησυχασμός ούτε χαλαρότητα» καθώς «κανένας δεν κέρδισε επειδή είναι φαβορί» αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο τέως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής στον Δυτικό Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Τονίζει πως «μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της χώρας». Χαρακτηρίζει «πολιτικές "ανοησίες"» και «τοξικές θεωρίες που είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία» και «προσβάλλουν τους Έλληνες ψηφοφόρους» όσους υποστηρίζουν ότι θα είναι επικίνδυνη μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνει πως για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, «σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων και διεθνών προκλήσεων στο τιμόνι της χώρας χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση και ένας αποφασιστικός Πρωθυπουργός. Τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για δε την ψήφο των ομογενών, σημειώνει πως «αναμφισβήτητα το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τους ομογενείς είναι ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου».

Σχετικά με την διαμάχη στην κεντροαριστερή πολυκατοικία, απαντά πως αυτή «αφορά τους ενοίκους της και μόνο. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται τι γίνεται στα κεντροαριστερά διαμερίσματα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα».

Όσον αφορά την υπόθεση της Ροδόπης, σημειώνει πως «ο κ. Τσίπρας αγνόησε τόσο τα στοιχεία για τον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στη Θράκη όσο και τις φωνές από το εσωτερικό του κόμματός του. Αντί να πράξει το αυτονόητο επισκέφτηκε τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει πως «ο ελληνικός λαός που διακρίνεται για τη βαθιά του πίστη ξέρει να διακρίνει ανάμεσα στο Ναό της Δημοκρατίας και στο Ναό του Κυρίου» και προσθέτει πως «η θρησκευτική πίστη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πολιτικό αφήγημα με διχαστικά μηνύματα».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Γιάννη Απέργη:

Ερ. Η κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι ξεχωριστή. Και τίποτα το δεδομένο. Σας φοβίζει ο εφησυχασμός που δημιουργεί «η σιγουριά της πρωτιάς»;

ΑΠ: Το εύρος της νίκης όσο και το εκλογικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21Ης Μαίου ήταν ένα σαφές μήνυμα των Ελλήνων πολιτών ότι ζητούν σταθερότητα και προοπτική. Αν δεν υπήρχε η απλή αναλογική του κ. Τσίπρα σήμερα θα είχαμε μια ισχυρή κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία. Όμως τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σε νέες εκλογές. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν είναι επαναληπτικές εκλογές. Οι ψήφοι δεν θα μεταφερθούν με κάποιο μαγικό τρόπο από τη μια κάλπη στην άλλη. Είναι νέες κάλπες, οι οποίες είναι άδειες και θα πρέπει να ξαναγεμίσουν. Προφανώς και δεν χωρά ούτε εφησυχασμός ούτε χαλαρότητα. Κανένας δεν κέρδισε επειδή είναι φαβορί. Γι' αυτό και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος «οργώνουν» από την αρχή όλη την Ελλάδα. Αν οι πρώτες εκλογές αποτέλεσαν την επιβράβευση της πολιτικής μας, οι δεύτερες θα πρέπει να είναι η επιβεβαίωση. Αν οι πρώτες κάλπες ήταν οι κρίσιμες, οι δεύτερες είναι οι καθοριστικές. Γι' αυτό και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν πρέπει να λείψει κανείς. 

Ερ. Η ΝΔ ζητά νέα ισχυρή αυτοδυναμία. Οι αντίπαλοί σας την χαρακτηρίζουν «βλαπτική» για την ποιότητα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Εσείς, τι απαντάτε;

ΑΠ: Η Νέα Δημοκρατία έχει τη μόνη αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Εμείς ζητάμε μια νέα ισχυρή αυτοδυναμία για να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα που θα φέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες επενδύσεις και αυξήσεις μισθών. Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας κύριε Απέργη, θέλω να σημειώσω ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν πρώτη δύναμη ακόμα και στις λαϊκές γειτονιές, όπως η Δυτική Αθήνα, η οποία για πρώτη φορά βάφτηκε «γαλάζια» και την οποία θα συνεχίσω να εκπροσωπώ στη Βουλή με τη ψήφο των πολιτών. Και θέλω μέσα από αυτή τη συνέντευξη να τους ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη τους. Όσον αφορά το ερώτημά σας, νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης που τίθεται θέμα «ποιότητας της δημοκρατίας» λόγω του ποσοστού του πρώτου κόμματος. Αυτό δεν έγινε ποτέ, ούτε όταν το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία παλιότερα πέτυχαν εκλογικές νίκες με μεγάλα ποσοστά. Όσοι υποστηρίζουν τέτοιες πολιτικές «ανοησίες» προσβάλουν τους Έλληνες ψηφοφόρους. Τέτοιες τοξικές θεωρίες είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία. Μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της χώρας.

Ερ. Η μάχη στην κεντροαριστερή πολυκατοικία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, φοβάστε ότι μπορεί να «κρύψει» από τους πολίτες το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών που είναι η ανάδειξη Κυβέρνησης;

ΑΠ: Το τι συμβαίνει στην κεντροαριστερή πολυκατοικία αφορά τους ενοίκους της και μόνο. Νομίζω ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται τι γίνεται στα κεντροαριστερά διαμερίσματα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα. Οι Έλληνες στις 25 Ιουνίου θα ψηφίσουν για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση.

Ερ. Οι εκλογές του Μαΐου ήταν Ιστορικές καθώς για πρώτη φορά ψήφισαν οι κάτοικοι εξωτερικού. Η ΝΔ κατέγραψε και εκεί μια ευρύτατη νίκη συγκεντρώνοντας ποσοστό 42,6%. Τα «στενά» όρια και οι αποκλεισμοί του εκλογικού νόμου, όμως, άφησαν «πικρή» γεύση στους ομογενείς μας. Είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξεταστεί την επόμενη περίοδο;

ΑΠ: Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν αποτέλεσε ποτέ για μας ταμπού. Άλλοι ήταν εκείνοι που φοβόντουσαν τη ψήφο των ομογενών αδελφών μας και έθεταν συνεχώς περιορισμούς. Αναμφισβήτητα το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τους ομογενείς είναι ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Χρειάζονται βέβαια 200 ψήφοι. Μια ισχυρή πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας θα θέσει τις βάσεις για την αλλαγή του νόμου. Ελπίζω αυτή τη φορά να υπάρξει μεγαλύτερη ωριμότητα και από τα υπόλοιπα κόμματα και να μην υπάρξουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ερ. Η ΝΔ υποστηρίζει πως στα οικονομικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ υπάρχει κρυφή ατζέντα αύξησης φόρων και εισφορών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει πως το πρόγραμμα της ΝΔ φέρνει αυξήσεις φόρων.

ΑΠ: Την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε έναν διαγκωνισμό για το ποιος θα επιβάλλει περισσότερους φόρους, εμείς ως Νέα Δημοκρατία έχουμε ένα πλήρες ρεαλιστικό κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα, χωρίς νέους φόρους αλλά με σημαντικές ελαφρύνσεις. Να σας θυμίσω ότι την τετραετία μειώσαμε 50 φόρους! Αναρωτιέμαι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται το πολύ απλό να πάμε τα προγράμματά μας για κοστολόγηση στο ΓΛΚ ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός πόσο στοιχίζουν. Τι φοβάται; Μήπως αποκαλυφθεί ότι έχει κρυφή ατζέντα ή μήπως ότι είναι μια παραλλαγή του αποτυχημένου προγράμματος της Θεσσαλονίκης του 2015; Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Επιμένουν πχ στη μείωση του ΦΠΑ στην κατανάλωση, όταν αυτή απέτυχε σε άλλα κράτη όπως η Ισπανία, αλλά δεν λένε από που και πως θα χρηματοδοτήσουν την απώλεια των εσόδων, μήπως με αύξηση άλλων φόρων; Εμείς δεν έχουμε κρύψει το πρόγραμμά μας. Είναι ολοφάνερο, αναρτημένο και έχει ενταχθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023 - 2026. Είναι ήδη κοστολογημένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Απ' όλα τα παραπάνω καθίσταται προφανές πως μια σύγκριση των οικονομικών προγραμμάτων θα ήταν προς όφελος του πολιτικού συστήματος, γιατί οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τι ψηφίζουν και τι τους περιμένει. Και αυτό θα πρέπει να συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στο μέλλον. 

Ερ. Ποιο θεωρείτε, ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών για την εξωτερική μας πολιτική και τα εθνικά μας θέματα. Σε τι θα διευκόλυνε στα θέματα αυτά μια ισχυρή αυτοδυναμία την κυβέρνηση της ΝΔ.

ΑΠ: Είχα την τιμή τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών να εκπροσωπώ τη χώρα μου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει πλέον δυνατή φωνή στην Ευρώπη και τον κόσμο, έχει συνάψει ισχυρές συμμαχίες ενώ μέσα από ένα γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα διαθέτει πλέον αποτρεπτική ισχύ απέναντι σε κάθε απειλή. Και αυτό αποτελεί ένα τεράστιο Εθνικό κεφάλαιο. Ο ελληνικός λαός νοιώθει περισσότερο ασφαλής παρά ποτέ και με τη ψήφο του στις 21 Μαϊου επιβράβευσε αυτή την προσπάθεια. Κάτι που ευελπιστούμε ότι θα κάνει και στις 25 Ιουνίου. Όσο κρίσιμη είναι η οικονομία, το ίδιο καθοριστική για το παρόν και το μέλλον της χώρας είναι και η εξωτερική πολιτική. Σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων και διεθνών προκλήσεων στο τιμόνι της χώρας χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση και ένας αποφασιστικός Πρωθυπουργός. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ερ. Πόσο επικίνδυνο θεωρείτε την εκλογή στην Βουλή ενός κόμματος με «θεοκεντρική» ρητορική και ακραίες αντιλήψεις; 

ΑΠ: Δεν μπορεί η θρησκευτική πίστη να χρησιμοποιείται ως πολιτικό αφήγημα με διχαστικά μηνύματα. Κανένας δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματος της Ορθοδοξίας και να διαστρεβλώνει το περιεχόμενο της χριστιανικής πίστης, η οποία ενώνει και δεν διχάζει. Είναι σημαντικό ότι η επίσημη εκκλησία δια του Αρχιεπισκόπου πήρε αμέσως θέση αποκηρύσσοντας την πολιτικοποίηση της πίστης. Ο ελληνικός λαός που διακρίνεται για τη βαθιά του πίστη ξέρει να διακρίνει ανάμεσα στο Ναό της Δημοκρατίας και στο Ναό του Κυρίου.

Ερ. Πως κρίνετε την υπόθεση της Ροδόπης και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ: Ο κ. Μητσοτάκης είχε εγκαίρως ενημερώσει τον κ. Τσίπρα, πριν από τις εκλογές, για τον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στη Θράκη και τις δηλώσεις των μουσουλμάνων βουλευτών του. Ο ίδιος αγνόησε τόσο τα στοιχεία όσο και τις φωνές από το εσωτερικό του κόμματός του. Αντί να πράξει το αυτονόητο επισκέφτηκε τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό. Ακόμα καλούμε τον ίδιο να αποκηρύξει τις δηλώσεις των βουλευτών του. Από τους ίδιους τους βουλευτές περιμένουμε μια απάντηση: Αποδέχονται τις διεθνείς συνθήκες, όπως τη Συνθήκη της Λωζάννης που προβλέπει την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη ή θα συνεχίσουν να μιλάνε για τουρκική μειονότητα;