Ο Στέλιος Πέτσας δεν είναι ο άνθρωπος που λέει πολλά· ξέρει πώς να μιλήσει για την ουσία των πραγμάτων και με λακωνικότητα να φτάσει στον πυρήνα των αιτημάτων που πρέπει να απαντηθούν στις 25 Ιουνίου. «Η οικονομία δεν δημιουργείται με κάποιο μαγικό ραβδάκι, ούτε με συνθήματα άλλων εποχών. Δημιουργείται με τεκμηριωμένες γνώσεις, με την ικανότητα να συνθέτεις παραγωγικά λύσεις και διεξόδους απαντώντας σε σύνθετα προβλήματα των καιρών μας» λέει στο «Μανιφέστο» με τη σαφήνεια που επιτάσσουν οι γνώσεις του αλλά και η εμπειρία του στην πολιτική. 

Είναι ευκολότερη ή δυσκολότερη η μάχη που έχετε να δώσετε στις 25 Ιουνίου και γιατί; 

Η μάχη στις 25 Ιουνίου είναι ενδεχομένως μία εκ των σημαντικότερων εκλογικών αναμετρήσεων στη νεότερη ελληνική ιστορία. Οσο πομπώδες και αν ακούγεται αυτό, είναι η αλήθεια. Διότι για πρώτη φορά, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες βρίσκονται ξεκάθαρα πλέον με τη δύναμη να διαμορφώσουν το αύριο της πατρίδας μας σε ένα νέο πλαίσιο, με χαρακτηριστικά τα οποία κάνουν την Ελλάδα τη χώρα που πραγματικά όλοι μας ονειρευόμαστε να ζούμε, να δημιουργούμε και πολύ περισσότερο να φτιάχνουν τη ζωή τους τα παιδιά μας και οι νέες γενιές. Οι πρόσφατες εκλογές και το εντυπωσιακό ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία έδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει σε πολύ μεγάλο βαθμό νοοτροπίες, παθογένειες, αντιλήψεις, αλλά και δικαιολογημένες πικρίες, και πλέον μπορεί με κριτική σκέψη να αντιληφθεί ποιο πραγματικά είναι το συμφέρον της. Δυστυχώς ο καιροσκοπισμός και η επικίνδυνη ανικανότητα του κυρίου Τσίπρα να αντιληφθεί το όφελος της πατρίδας μας και να δει πέρα από τους κομματικούς τακτικισμούς του, δημιούργησε μία λερναία ύδρα προβλημάτων με την απλή αναλογική, όπου αφού κατάφερε προσωρινά να υποσκάψει την κυβερνησιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέβαλε σε μία πραγματικά κρίσιμη συγκυρία, τόσο διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων, όσο και σημαντικών διακυβευμάτων και προοπτικών, να είναι η χώρα μας εγκλωβισμένη σε παραπάνω από μία εκλογικές αναμετρήσεις. Ως εκ τούτου, η μάχη που θα δώσουμε στις 25 Ιουνίου είναι η δυσκολότερη γιατί είναι η κρισιμότερη. Θέτουμε τον πήχυ ψηλά, γιατί θέλουμε την Ελλάδα ψηλά! Γυρνάμε λοιπόν σελίδα σε όλα αυτά, με τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων πολιτών στην προσεχή κάλπη, οι οποίοι θα δώσουν με την ψήφο τους περισσότερο οξυγόνο στη δημοκρατία μας και περισσότερο φως στο αύριο της πατρίδας μας. 

Πιστεύετε ότι τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους; 

Τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων επηρεάζουν τους ψηφοφόρους καταλυτικά. Αυτό το είδαμε στις πρώτες εκλογές και θα το δούμε και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Και ο λόγος είναι απλός: η οικονομία δεν δημιουργείται με κάποιο μαγικό ραβδάκι, ούτε με συνθήματα άλλων εποχών. Δημιουργείται με τεκμηριωμένες γνώσεις, με την ικανότητα να συνθέτεις παραγωγικά λύσεις και διεξόδους απαντώντας σε σύνθετα προβλήματα των καιρών μας. Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι τόσο ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο κ. Ανδρουλάκης, που υποτίθεται ότι τόσα χρόνια στην Ευρωβουλή είχε διαφορετικές προσλαμβάνουσες, ακολουθούν συνταγές και μονοπάτια άλλων εποχών όπου πίσω από τη διαρκή υπερφορολόγηση, πάντα της μεσαίας τάξης, επί της ουσίας κρύβουν την ανικανότητά τους να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης από την ελεύθερη οικονομία που είναι τελικά και η μόνη συνταγή που μπορεί να δώσει πραγματικά οφέλη στους πολίτες. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά την αλλαγή που είδαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αντιλαμβάνονται τις προοπτικές που έχει η χώρα μας, που έχουν οι ίδιοι, γιατί οι ίδιοι είναι η χώρα μας, και επιλέγουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι απέδειξε ότι γνωρίζει πώς να γίνει πολλαπλασιαστής αυτών των προοπτικών και των ευκαιριών ανεξαιρέτως για όλες και όλους. 

Μπορείτε να αποκλείσετε την αναγκαιότητα για προσφυγή σε τρίτες κάλπες; Με το νέο σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα πιάσουν τη βάση του 3%, δεν φαντάζει δυνατή κάποια μετεκλογική συνεργασία. 

Οι τρίτες κάλπες δεν μπορούν να αποκλειστούν σε καμία περίπτωση. Οχι επειδή υπάρχει ένα σαφές ενδεχόμενο να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο περισσότερα κόμματα από αυτά που έπιασαν το όριο του 3% στις προηγούμενες εκλογές, αλλά πρωτίστως επειδή η ισχυρή αυτοδυναμία της κυβέρνησης, στην οποία προσδοκούμε, είναι κάτι που τελικά βρίσκεται στα χέρια και στο μυαλό των πολιτών, που είναι το εισιτήριό μας και η εξασφάλισή μας για το αύριο που θέλουμε για εμάς και για τα παιδιά μας. Διότι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει στην πράξη αυτοδύναμη Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να οδηγεί το καράβι της πατρίδας σταθερά, τολμηρά, ακόμη πιο μπροστά.