«Οι πολίτες θα ψηφίσουν για μια καθαρή λύση, θα ψηφίσουν σιγουριά, συνέχεια και υπευθυνότητα στις εκλογές», τονίζει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης. Ο ίδιος θεωρεί ότι η νέα τετραετία της ΝΔ θα δυναμώσει τη χώρα, εξηγώντας παράλληλα γιατί πιστεύει ότι οι πολίτες θα υπερψηφίσουν εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία.

Αναφέρεται στα μέτρα κατά της ακρίβειας και στήριξης των εισοδημάτων, και σημειώνει ότι η Κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής την τετραετία που μας πέρασε «και έχει αποδείξει ότι βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη με πράξεις και όχι με λόγια».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψηφίου με τη ΝΔ στον Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλη-Πέτρου Σπανάκη:

ΕΡ: Κύριε Σπανάκη σε λίγες μέρες ο κόσμος θα κληθεί να εκλέξει νέα κυβέρνηση. Σε αυτούς που αναρωτιούνται «γιατί να ψηφίσει ΝΔ ένας πολίτης ξανά;» τι θα απαντούσατε;

ΑΠ: Θα του απαντούσα ότι πριν ψηφίσει θα πρέπει να μας κρίνει για όσα κάναμε, σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά και για το πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε την επόμενη τετραετία. Αυτό που λέω στις συζητήσεις που έχω με συμπολίτες μας είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, μέσα σε μία υγειονομική και ενεργειακή κρίση, κατάφερε να προχωρήσει σε πολιτικές που είχαν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στην οικονομία.

Πιστεύω ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν ξανά, γιατί μιλάγαμε πάντα με ειλικρίνεια, είπαμε την αλήθεια και πήραμε θετικά μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αναβαθμίσαμε το κύρος της χώρας μας διεθνώς και την ενισχύσαμε σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα απέκτησε την αξιοπιστία που της αξίζει. Αλλά μπορούν να γίνουν και περισσότερα. Πολύ συνοπτικά, αυτά θα απαντούσα στο ερώτημα γιατί να μας ψηφίσουν ξανά οι πολίτες.

ΕΡ: Είναι αλήθεια ότι η τετραετία που διέρρευσε ήταν μια τετραετία δύσκολη από πολλές πλευρές. Όμως εάν βάλουμε στη ζυγαριά τα αρνητικά και τα θετικά της κυβερνητικής 4ετίας, γιατί πιστεύετε η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΠ: Η εικόνα της χώρας μας είναι, αντικειμενικά, βελτιωμένη σε σχέση με το 2019. Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανεργία έχει μειωθεί σχεδόν στο 11%, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν αυξηθεί, η φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων έχει μειωθεί.

Να προσθέσω επίσης τη ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών του Κράτους και την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, όπως της Microsoft και της Pfizer που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Στη ζυγαριά υπερτερούν σαφώς τα θετικά και γι' αυτό πιστεύω ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν για μια καθαρή λύση, θα ψηφίσουν σιγουριά, συνέχεια και υπευθυνότητα.

ΕΡ: Κύριε Σπανάκη εκλέγεστε σε έναν τομέα που περιλαμβάνει και περιοχές μη προνομιούχων. Στους ψηφοφόρους σας αλλά και τους συμπολίτες που ταλαιπωρούνται από την ακρίβεια στην αγορά, τι απαντάτε;

ΑΠ: Ο Νότιος Τομέας της Αθήνας είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια και είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ολόκληρης της χώρας. Παρότι είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή, λόγω και των μεγάλων έργων του Ελληνικού και του Φαληρικού Όρμου, πολλοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους. Σε αυτούς η Κυβέρνηση, θεωρώ, ότι στάθηκε δίπλα με σειρά μέτρων για την ενίσχυση των εισοδημάτων και των ευκαιριών απασχόλησης.

Πήραμε πολλά και στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας η οποία θέλω να τονίσω είναι εισαγόμενη και προσωρινή. Με την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας, το καλάθι του νοικοκυριού και κυρίως με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Με τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας από το 22% στο 9% και άλλα πολλά. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία.

Με αυξήσεις 25% στους μισθούς, με ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους από το 2024 και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η Κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής την τετραετία που μας πέρασε και έχει αποδείξει ότι βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη με πράξεις και όχι με λόγια.

ΕΡ: Η υπόθεση Γεωργούλη ή οι υποθέσεις με παιδοβιαστές, του πρόσφατου παρελθόντος, έχουν θέση στην προεκλογική περίοδο;

ΑΠ: Θα απαντήσω πολύ ξεκάθαρα, όχι, γιατί είναι υποθέσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη. Επιτρέψτε μου ωστόσο να κάνω ένα σχόλιο. Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα του λαϊκισμού και της τοξικότητας, όπως έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίστοιχη περίπτωση, επιχειρώντας να δώσει πολιτικές διαστάσεις. Όλοι θυμόμαστε τι διακινήθηκε στο διαδίκτυο εκείνη την περίοδο και δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε και να μην δηλητηριάζουμε την δημόσια ζωή. Η υπόθεση Γεωργούλη έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

ΕΡ: Εσείς εάν είχατε να επιλέξετε μεταξύ της πόλωσης και της πρόταξης του κυβερνητικού έργου, τι θα προτείνατε;

ΑΠ: Δεν τίθεται θέμα επιλογής. Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι η παράταξη που μιλάει με ειλικρίνεια και με βάση το έργο που έχει κάνει. Και για αυτό το έργο θα ζητήσουμε από τους πολίτες να μας κρίνουν. Την πόλωση επιλέγουν όσοι δεν έχουν επιχειρήματα και προσπαθούν με τρόπο ανεύθυνο να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα πραγματικά προβλήματα και να σύρουν την πολιτική αντιπαράθεση σε χαμηλό επίπεδο. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτό και δεν θα επιλέξουμε την πόλωση. Θα επιλέξουμε τη δύναμη των επιχειρημάτων μας και του έργου που έχουμε κάνει.

ΕΡ: Εκλέγεστε σε μια περιοχή που δεν θεωρείται προνομιακή για τη ΝΔ, και έχει πολλά προβλήματα. Θεωρείται ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο δυνατό για να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες σας;

ΑΠ: Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουν όλοι οι πολίτες τα ίδια προβλήματα. Για παράδειγμα ο κάτοικος του Μοσχάτου θέλει να ολοκληρωθούν τα έργα στο Φαληρικό Όρμο και να έχει επιτέλους πρόσβαση στην παραλία, ενώ το βασικότερο πρόβλημα του κατοίκου της Γλυφάδας είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Φυσικά υπάρχουν κοινά προβλήματα σε όλες τις περιοχές, όπως οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας, η ταλαιπωρία σε ορισμένες κρατικές υπηρεσίες όπως τα Υποθηκοφυλακεία.

Για όλα αυτά προσπαθήσαμε την τετραετία να δώσουμε λύσεις και βελτιώσαμε αρκετά από αυτά. Οι πολίτες αναγνωρίζουν τη προσπάθεια που κάναμε και γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ικανή, ξέρει και έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα

ΕΡ: Εσείς ως υποψήφιος βουλευτής θα ζητήσετε την ψήφο των συμπολιτών σας στο Νότιο Τομέα Αθηνών. Με βάση ποιο έργο σας τους ζητάτε να σας ψηφίσουν εκ νέου; Γιατί να σας ψηφίσουν δηλαδή; Τι θα τους απαντούσατε;

ΑΠ: Την τετραετία που μας πέρασε προσπάθησα να είμαι δίπλα στους πολίτες. Πολλές φορές μου μετέφεραν μικρά ή μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και εγώ με τη σειρά μου προσπάθησα να προτείνω και να διεκδικήσω λύσεις για αυτά. Με ερωτήσεις στη Βουλή με συναντήσεις και επαφές, προσπάθησα να φανώ χρήσιμος και να συμβάλλω στην επίλυσή τους.

Μερικές φορές τα κατάφερα, άλλες όχι. Αυτή τη φορά με μεγαλύτερη εμπειρία θα προσπαθήσω να εκπροσωπήσω τους συμπολίτες μου στον Νότιο Τομέα και δεσμεύομαι ότι θα είμαι το ίδιο μαχητικός και διεκδικητικός για μία καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερες προοπτικές για όλους. Γι΄ αυτό και ζητώ να με στηρίξουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου δίνοντας παράλληλα μία υπόσχεση. Ότι θα παραμείνω ίδιος και θα είμαι πάντα δίπλα τους.