Σήμερα ψηφίζουν για τις  εθνικές εκλογές περισσότεροι από 22.000 Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Στις επάλξεις βρίσκονται οι πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας για την εκλογική διαδικασία.



Η ψηφοφορία σε κάθε ένα από τα 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο, γίνεται  ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Από το Αμπού Ντάμπι έως το Λονδίνο, οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα.



Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, του υπουργείο Εξωτερικών οι κάλπες έχουν ανοίξει στις εξής περιοχές: Γιοχάνεσμπουργκ, Βιέννη, Ζάλτσμπουργκ, Παρίσι, Στρασβούργο, Νίκαια, Νάντη, Βρυξέλλες, Αμβέρσα, Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντύσσελντορφ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Αννόβερο, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Βούπερταλ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Λούντβικσχάφεν, Κοπεγχάγη, Βέρνη, Γενεύη, Λωζάννη, Όσλο, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία, Βουδαπέστη, Χάγη, Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Άϊντχόφεν, Βαρσοβία, Στοκχόλμη, Γκέτεμπορκγ, Μάλμε, Πράγα, Λουξεμβούργο, Βαλέτα.

Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, έχει στηθεί επίσης εκλογικό κέντρο εντός της πρεσβείας.


Στο Παρίσι ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία για τους 1.053 Έλληνες της Γαλλίας σε 5 εκλογικά τμήματα.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό ανοιξαν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες του εξωτερικού, που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους.

Οι Έλληνες της Ιταλίας ψηφίζουν στα τρία εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί σε Ρώμη, Μιλάνο και Βενετία.

Στις 07:00 τοπική ώρα Σίδνεϊ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος), άνοιξαν οι κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες που κατοικούν στην Αυστραλία.



Πέντε είναι τα εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί στην Κύπρο για τους 1.462 εκλογείς.

Στο Βέλγιο λετουργούν τέσσερα εκλογικά τμήματα, ενώ οι ομογενείς αντιμετώπισαν την πρωτοβουλία με εξαιρετικά θετικό τρόπο.