Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες την προεκλογική εκστρατεία του για τις δεύτερες εκλογές από την Κρήτη. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει –και μάλιστα άνετα– τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και θα επιχειρήσει να κερδίσει τη δεύτερη θέση. «Το Μανιφέστο» απευθύνθηκε σε τέσσερις υποψήφιους βουλευτές (τρεις της Νέας Δημοκρατίας και έναν του ΠΑΣΟΚ) στην Κρήτη, προκειμένου να δώσουν μια... εξήγηση για το γεγονός ότι το νησί βάφτηκε μπλε και αφετέρου να θέσουν τους στόχους της επόμενης κάλπης. 

Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης*: Επιδοκιμασία για ΝΔ - Μητσοτάκη η νίκη στην Κρήτη 

Η Κρήτη για πρώτη φορά βάφτηκε μπλε! Η κάλπη της 21ης Μαΐου είχε σαφή πολιτικά μηνύματα. Που δεν επιδέχονται παρερμηνείες και λάθος αναγνώσεις. Ξεκάθαρα. Ο ελληνικός λαός επιδοκίμασε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για το έργο που παρήγαγε την προηγούμενη τετραετία, μετρήσιμο και απτό, για το φιλόδοξο προεκλογικό κυβερνητικό σχέδιο που παρουσίασε, αλλά κυρίως για τη συνεπή θέση της και πρόταση για σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα και προοπτική τετραετίας. Παράλληλα, αποδοκίμασε την αξιωματική αντιπολίτευση. Και για την κυβερνητική θητεία της και για την αντιπολίτευση που άσκησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά και για την προεκλογική παρουσία της. Με ένα θολό μήνυμα που κάποτε εμπεριείχε κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, μετά κάτι κυβερνήσεις ηττημένων που μπορεί να γίνονταν και κυβερνήσεις ανοχής, μειοψηφίας δηλαδή, και ενίοτε κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Μία ηχηρή αποδοκιμασία που έχει όμως εξήγηση. Παραμένουν αδιόρθωτοι. Παραμένουν ίδιοι. Αθεράπευτα λαϊκιστές. Αλλά οι επόμενες κάλπες είναι άδειες. Δεν επαναπαυόμαστε, δεν εφησυχάζουμε. Το μεγάλο διακύβευμα είναι αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά. Δίνουμε τον αγώνα για μία αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Για μία αυτοδύναμη Ελλάδα. 

*Υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον νομό Ηρακλείου 

Λευτέρης Αυγενάκης*: Η ωριμότητα νίκησε τον διχασμό 

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολίτες της Κρήτης, όπως και σε όλη τη χώρα, επιβράβευσαν τη σοβαρότητα, τον ρεαλισμό, τη συνέπεια των λόγων με τις πράξεις μας. Μας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, επιλέγοντας πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι: 

-η Νέα Δημοκρατία έχει πραγματοποιήσει στροφή στο κέντρο και στον γνήσιο φιλελευθερισμό, που αποτελεί κομμάτι του DNA της Κρήτης,

-οι συντοπίτες μου έχουν πλέον γυρίσει την πλάτη στον λαϊκισμό, μαθημένοι από πολλές πολιτικές επιλογές τους κατά καιρούς που αποδείχτηκαν αναξιόπιστες, 

-αναγνωρίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι νοιάζεται για τον τόπο και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προκοπή του. Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή κοντά στους πολίτες σε όλες τις δύσκολες συνθήκες. -

υλοποιούμε ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα 480 έργων, που κάνουν την Κρήτη «πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη», με κορυφαία τον ΒΟΑΚ και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. 

Η Κρήτη δεν ψήφισε αμιγώς τη Νέα Δημοκρατία. Επιβράβευσε τον πολιτικό πολιτισμό και την πρωτόγνωρη ωριμότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επικράτησε του διχασμού και των εντάσεων του παρελθόντος. Αυτήν την εκλογική κατάκτηση θα διαφυλάξει ο λαός της Κρήτης και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

*Υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον νομό Ηρακλείου

Γιάννης Κεφαλογιάννης*: Φαινόμενο που έχει εξήγηση η γαλάζια Κρήτη

Για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και μετά η Νέα Δημοκρατία επικράτησε και στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης. Πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο μεν, απόλυτα εξηγήσιμο δε. Μπορεί οι όποιες αναλύσεις να εστιάζουν στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο η Κρήτη ψήφισε πρωτίστως «θετικά». Η αύξηση του απόλυτου αριθμού των ψηφοφόρων της παράταξης, σε σχέση με το 2019, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση ότι το νησί μας μετατρέπεται σταδιακά σε κυψέλη παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, με μοχλό ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με περισσότερα από 480 έργα που αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ. Με αυτήν τη θετική ατζέντα θα απευθυνθούμε και πάλι στους συμπολίτες μας στις 25 Ιουνίου, με στόχο όχι απλώς να διατηρήσουμε αλλά να αυξήσουμε την εκλογική μας απήχηση. Μια «γαλάζια» Κρήτη αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι θα στρέψουμε το βλέμμα μας οριστικά στο μέλλον. 

*Υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στον νομό Ρεθύμνης

Μανόλης Χνάρης*: Να γίνουμε ισχυρή δύναμη 

Εχουμε ευθύνη και τιμή να υπηρετήσουμε με αξιοπιστία την ξεκάθαρη εντολή που λάβαμε στις 21 Μαΐου, ώστε να γίνουμε ξανά μία ισχυρή προοδευτική δύναμη στη χώρα, ο γνήσιος εκφραστής της κεντροαριστεράς και ο πραγματικός προασπιστής των λαϊκών αναγκών. Οι Κρητικοί δεν ξεχνούν την προσφορά του Κινήματός μας στον τόπο μας. Στις 25 Ιουνίου καλούμε όλον τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο του νησιού, που διέπεται από πατριωτικό καθήκον, να συνεχίσει ό,τι ξεκίνησε στις πρόσφατες εκλογές: να βάλει και πάλι το δικό του λιθαράκι για να οικοδομήσουμε το κάστρο της δημοκρατίας, που θα ορθώνει τείχη προστασίας για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας. Η υποψηφιότητα Τσίπρα στο Ρέθυμνο δεν αφορά και δεν ακουμπά την κοινωνία μας και τα πραγματικά της προβλήματα. Ισα ίσα υποδηλώνει πανικό, ανεπάρκεια, καιροσκοπισμό και έριδες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε με σοβαρότητα και ενότητα να αντιπαλέψουμε την αλαζονική αντιλαϊκή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας πίσω μας πρόσωπα και κόμματα που φάνηκαν κατώτερα των περιστάσεων, διαψεύδοντας και προδίδοντας τις προσδοκίες των συμπολιτών μας. 

*Υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στον νομό Ρεθύμνης