Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά καταρρέει σε ποσοστά ακόμα και κάτω από 20%, το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να κερδίσει δυνάμεις, να επαναπατρίσει δηλαδή ψηφοφόρους που παραδοσιακά στήριζαν τη Χαριλάου Τρικούπη και που «μετανάστευσαν» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, σε ορισμένες μετρήσεις φαίνεται πως χάνει δυνάμεις σε σχέση με το 11,4% που είχε στις εκλογές του Μαΐου, δείχνοντας ότι η όποια δυναμική είχε εξανεμίζεται. Το ισχυρό διψήφιο που ζητούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν από τις εκλογές δείχνει… άπιαστο, αν και στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως σε βάθος χρόνου μπορούν να «χτυπήσουν» τη δεύτερη θέση. «Πήχης είναι να γίνει ξανά η παράταξή μας ο βασικός πυλώνας απέναντι στη συντήρηση. Αυτός είναι ο στόχος της παράταξής μας. Μπορεί να μην επιτευχθεί απόλυτα τώρα, σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, αλλά αυτός είναι ο στόχος μας», είπε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ανδρουλάκης. 

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία μάλλον δείχνουν το ακριβώς αντίθετο: η Metron Analysis «μετρά» το ΠΑΣΟΚ στο 11,1%, η Opinion Poll στο 11%, η MRB από 10% έως 13%, ενώ η Pulse δίνει ακριβώς το ίδιο ποσοστό με τις εκλογές του Μαΐου, ήτοι 11,5%. Με άλλα λόγια, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν «καρπώνεται» τις όποιες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται ότι ορισμένοι είτε προτιμούν τη ΝΔ είτε μικρότερα κόμματα διαμαρτυρίας. 

Ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ 

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, εξαιτίας της ταύτισης των θέσεων του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Ανδρουλάκης ισχυρίζεται σε κάθε του τοποθέτηση ότι στόχος του είναι να ασκήσει σκληρή αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση, όμως αρκετοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι θέλει να γίνει… βεζίρης στη θέση του βεζίρη (Αλέξη Τσίπρα). 

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις του Ν. Ανδρουλάκη τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες βρίσκονται στη γραμμή Τσίπρα: 

-«Τι είναι το πελατειακό κράτος; Τα “γαλάζια” παιδιά, που διόρισαν στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ. Αντί να κάνουν τη δουλειά τους, είδαμε να μην υλοποιείται η τηλεδιοίκηση –το λέει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων– και να χάνονται 57 άνθρωποι. Θα ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι αν υπήρχε τηλεδιοίκηση». Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

-Κριτική σε δηλώσεις Σκυλακάκη: «Και, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, βγαίνει προχθές ο κ. Σκυλακάκης και δηλώνει: “Δεν μπορούμε να βάλουμε στο πρόγραμμα σταθερότητας όλες τις προεκλογικές μας υποσχέσεις”. Δηλαδή τι κάνουν ευθέως; Ό,τι έκανε ο Καραμανλής την περίοδο 2007-09. Αφήστε τον δημοσιονομικό λαϊκισμό και την κοροϊδία του ελληνικού λαού». Η Πόπη Τσαπανίδου σε δηλώσεις της επέκρινε στην ίδια λογική τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. 

Και, βέβαια, αρκετοί είναι αυτοί που θυμούνται την ταύτιση των δύο πριν από τις πρώτες εκλογές. Τότε που ο Αλέξης Τσίπρας «παρακαλούσε» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία, ελέω της απλής αναλογικής, τότε που το σύνθημα «ψηφίζεις Ανδρουλάκη, βγαίνει Τσίπρας» κυριαρχούσε στον δημόσιο διάλογο. Και νωρίτερα όταν Τσίπρας και Ανδρουλάκης ταυτίζοταν για το θέμα των παρακολουθήσεων. Χέρι χέρι ζητούσαν από την κυβέρνηση να παραιτηθεί, θεωρώντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε για τις παρακολουθήσεις. Και από κοινού ζητούσαν να αλλάξει ο νόμος και να μπορεί κάποιος που παρακολουθήθηκε να το μαθαίνει από την ΑΔΑΕ. Ενώ το σενάριο πως δήθεν ο Ν. Ανδρουλάκης θα ήταν στόχος εκβιασμού μετεκλογικά (που προφανώς η πραγματικότητα διέψευσε με πάταγο), κυριαρχούσε στα χείλη των δύο αρχηγών. 

Αφορισμός 

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, το τελευταίο διάστημα είχαν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η ταύτιση των απόψεών τους με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε πλήρως αρνητικές επιπτώσεις. Εξ ου και το τελευταίο διάστημα από τη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να… δείξουν πως ο Αλ. Τσίπρας ήταν και παραμένει ένας πολιτικός εχθρός. Χαρακτηριστική η πρόσφατη φράση του Ν. Ανδρουλάκη: «Ο ‘‘χρυσός’’ χορηγός, ο κ. Τσίπρας, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί συνεχώς για να κάνει συμψηφισμούς, θέλει να ξεχάσει τα πεπραγμένα του με τον κ. Καμμένο και να εμφανιστεί ως η φωνή της προόδου. Μπορεί να είναι φωνή της προόδου εκείνος, που κάλεσε τρεις μέρες πριν τις προηγούμενες εθνικές εκλογές τους δήθεν παραστρατημένους Χρυσαυγίτες. Γι’ αυτό, καλώ κάθε αριστερό, προοδευτικό να έρθει μαζί μας για να μην είναι όμηρος μιας τυχοδιωκτικής ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».