Από την κατάρρευση και τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στις εργατικές-λαϊκές περιοχές του Λεκανοπεδίου επωφελείται πρωτίστως η Πειραιώς και δευτερευόντως το ΚΚΕ.

Η σαφής υπεροχή της Ν.Δ. σε όλες τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα της κοινωνίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία η Πειραιώς θα επιδιώξει τις επικείμενες εκλογές να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά της.

«Το υψηλό εκλογικό αποτέλεσμα είναι και μία μεγάλη ευθύνη για εμένα κι έτσι το αντιλαμβάνομαι. Σίγουρα δεν είναι λευκή εντολή και σίγουρα δεν είναι συνταγή αλαζονείας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» στο Mega, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική που έχει στο δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η τελευταία ανάλυση του διευθύνοντος συμβούλου της Public Issue Γιάννη Μαυρή για το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της Ν.Δ. Συγκεκριμένα υπογραμμίζει την ηγεμονία της Ν.Δ. στα αστικά στρώματα, την κυριαρχία της στα μεσαία και τη διεύρυνσή της στις λεγόμενες λαϊκές γειτονιές.

Ο κ. Μαυρής σημειώνει πως, παρά την ύπαρξη πολυάριθμων σχηματισμών στα δεξιά της, η Ν.Δ. υπερίσχυσε συντριπτικά στη συμπαγή ζώνη των βορείων και βορειοανατολικών δήμων και στη νοτιοανατολική παραλιακή ζώνη. «Είναι φανερό ότι η αστική τάξη της χώρας παραμένει συσπειρωμένη στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διατήρηση της εκλογικής της επιρροής παρατηρείται όμως και στις μικροαστικές περιοχές του Λεκανοπεδίου», τονίζει ο κ. Μαυρής, επισημαίνοντας πως «η Ν.Δ., εκτός από την ηγεμονία που διατηρεί στα αστικά στρώματα, επιβεβαιώνει και την κυριαρχία της και στα μεσαία» και διευρύνει τα κοινωνικά της ερείσματα στις λαϊκές-εργατικές περιοχές της πρωτεύουσας.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από την κατάρρευση και τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στις εργατικές-λαϊκές περιοχές του Λεκανοπεδίου επωφελείται πρωτίστως η Ν.Δ. και δευτερευόντως το ΚΚΕ.

Στην πραγματικότητα οι πολίτες δικαίωσαν στην κάλπη τις συνεχείς αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ν.Δ. είναι η μόνη πραγματικά φιλολαϊκή παράταξη που εφαρμόζει πολιτική, η οποία τελικά αποβαίνει προς όφελος των πολιτών και κυρίως των πιο ευάλωτων. Το εκλογικό αποτέλεσμα και η νίκη της Ν.Δ. με 20 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τυχαίο. Το εκλογικό σώμα εκτίμησε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας την περίοδο της πανδημίας και απέναντι στην ενεργειακή κρίση και στην εισαγόμενη ακρίβεια που προκάλεσε. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι τώρα το πρόγραμμα της Ν.Δ. για τη δεύτερη τετραετία, οι ρητές δεσμεύσεις για αύξηση των μισθών και οι διαβεβαιώσεις για διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θα εξασφαλίσουν την ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος.