Ο υποψήφιος Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία κ. Τάσος Γαϊτάνης παραχώρησε συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra και στη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές 2023, την οικονομία και τα «βέλη» της αντιπολίτευσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ τις προηγούμενες μέρες, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, (δηλαδή πριν την έναρξη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία)» υπογράμμισε ο κ.Γαϊτάνης, ενώ πρόσθεσε πως «υποχώρησε στο 3%, έναντι 4,6% τον Μάρτιο, καταγράφοντας για έβδομο διαδοχικό μήνα σημαντική αποκλιμάκωση, δεδομένου ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν στο 12%. Η μείωση αυτή δείχνει την ορθότητα της στρατηγικής που ακολουθήσαμε έναντι της ακρίβειας, τη ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μέτρα, όπως η μείωση του Φ.Π.Α., τα οποία δεν πέτυχαν όπου εφαρμόστηκαν».

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «Από τα στοιχεία επίσης, φαίνεται ότι ο κυριότερος πληθωριστικός παράγοντας στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτυπώνεται στις τιμές στα τρόφιμα. Το βέβαιο είναι ότι θα απαιτηθεί ακόμα αρκετός χρόνος για να έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών στις πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να εμφανιστεί αυτή η μείωση στις τιμές των προϊόντων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.

1. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ακατάσχετη παροχολογία παραμονές των εκλογών. Τι απαντάτε;


Στηρίζουμε την κοινωνία 4 χρόνια κι έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η οικονομία αναπτύσσεται και βελτιώνει τα εισοδήματα. Η ανεργία αποκλιμακώνεται, το χρέος της χώρας μειώνεται και η οικονομία έλαβε 12 αναβαθμίσεις αυτά τα χρόνια. Κατά συνέπεια, υπάρχει η δυνατότητα για λελογισμένη στήριξη της κοινωνίας. Το δικό μας πρόγραμμα είναι καλά κοστολογημένο, δεν βάζει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και όσα μέτρα ανακοινώνονται αποτελούν τμήμα αυτού του προγράμματος. Το να μας κατηγορεί όμως, η αντιπολίτευση για παροχολογία πάει πολύ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βεβαρημένο παρελθόν. Στιγματίζεται από το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης το 2015 και ακολουθεί την ίδια τακτική ως σήμερα. Παρουσιάζει συρραφή προτάσεων που κοστίζουν 83 δις σε βάθος 4ετίας. Το γεγονός ότι αποφεύγει να στείλει προς κοστολόγηση στο ΓΛΚ ή στην ΤΤΕ το σύνολο των υποσχέσεων του επιβεβαιώνει το δυσθεώρητο κόστος. Ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται επειδή στηρίζουμε την κοινωνία. Αυτή όμως είναι η μεγάλη μας διαφορά. Η ανάπτυξη που πετυχαίνει η κυβέρνηση της ΝΔ αφορά όλους τους πολίτες.

2. Συμμερίζεστε τις ανησυχίες του πρώην υπουργού, Αλέκου Παπαδόπουλου που ισχυρίζεται ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και το Δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει τα 400 δις ευρώ;


Σέβομαι την πορεία του κ. Παπαδόπουλου αλλά σε ότι αφορά τις οικονομικές αναλύσεις, έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις Εκθέσεις της Κομισιόν, της Eurostat, του ΔΝΤ, τον Economist αλλά και τους οίκους αξιολόγησης όπως η Standard & Poor’s. Σύμφωνα με αυτές, η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Επίσης, οι εκθέσεις αυτές επισημαίνουν ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και σημειώσαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων για τα τελευταία 20 χρόνια. Η ΝΔ πετυχαίνει θαυμαστά οικονομικά αποτελέσματα σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες.

3. Πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τις ελληνο - τουρκικές σχέσεις το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και ενδεχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης;


Είναι δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς επιθυμούμε να έχουμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Θα δούμε σε ποιο βαθμό μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου θα διατηρηθεί το καλό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όμως, σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε αφελείς. Ας ελπίσουμε πως στη γείτονα χώρα θα κατανοήσουν πλέον πως είναι και προς το συμφέρον τους να έχουμε καλές σχέσεις.

4. Η ακρίβεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι οι τιμές των προϊόντων στη Διεθνή αγορά αποκλιμακώνονται . Τι φταίει;


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ τις προηγούμενες μέρες, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, (δηλαδή πριν την έναρξη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία). Υποχώρησε στο 3%, έναντι 4,6% τον Μάρτιο, καταγράφοντας για έβδομο διαδοχικό μήνα σημαντική αποκλιμάκωση, δεδομένου ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν στο 12%. Η μείωση αυτή δείχνει την ορθότητα της στρατηγικής που ακολουθήσαμε έναντι της ακρίβειας, τη ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μέτρα, όπως η μείωση του Φ.Π.Α., τα οποία δεν πέτυχαν όπου εφαρμόστηκαν. Από τα στοιχεία επίσης, φαίνεται ότι ο κυριότερος πληθωριστικός παράγοντας στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτυπώνεται στις τιμές στα τρόφιμα. Το βέβαιο είναι ότι θα απαιτηθεί ακόμα αρκετός χρόνος για να έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών στις πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να εμφανιστεί αυτή η μείωση στις τιμές των προϊόντων.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Kontra την 14η Μαϊου 2023