Από το πρωί του Σαββάτου τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στο Βατικανό, όπου στις 10 το πρωί θα γίνει η κηδεία και η ταφή του εκλιπόντος Πάπα Φραγκίσκου.
Απόψε Σάββατο, ολοκληρώθηκε η προσέλευση των πιστών στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να προσκυνήσουν τη σορό του εκλιπόντος Πάπα Φραγκίσκου. Ήδη έχουν φθάσει στη Ρώμη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία που θα τελεστεί αύριο, μαζί με 50 ηγέτες από όλο τον κόσμο και 10 εστεμμένους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Αγίας Έδρας, από την Τετάρτη το πρωί μέχρι απόψε, περισσότεροι από 250.000 πιστοί από τισαν φόρο τιμής στον θανόντα ποντίφικα και το φέρετρο του εκλιπόντος Αργεντινού έκλεισε σε ειδική τελετή χωρίς την παρουσία φωτογράφων και δημοσιογράφων.
Με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναμένεται στη Ρώμη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ήδη οι προετοιμασίες για την κηδεία έχουν ολοκληρωθεί.
Όπως έγινε γνωστό από την Αγία Έδρα, το Ραδιόφωνο και ο τηλεοπτικός σταθμός του Βατικανού, θα μεταδώσουν ζωντανά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου σε 15 γλώσσες.
Μετά το πέρας της λειτουργίας θα ακολουθήσει η νεκρική πομπή, που θα διανύσει απόσταση 6 χιλιομέτρων σε αργό βηματισμό για να μπορεί ο κόσμος να τον αποχαιρετίσει. Θα διασχίσει όλη την περιοχή του ιστορικού κέντρου και θα φτάσει στην πλατεία της Σάντα Μαρία Ματζόρε όπου το φέρετρο θα υποδεχθούν ανάμεσα σε άλλους, συμβολικά, έξι φυλακισμένοι, που πήραν ειδική άδεια.
Ο τάφος του Πάπα Φραγκίσκου θα είναι λιτός όπως είχε ζητήσει με μόνη την απλή επιγραφή «Φραγκίσκος», αλλά και ένα αντίγραφο του σταυρού που φορούσε και τον συνόδευε τα 12 χρόνια παποσύνης του. Ο τάφος θα είναι επισκέψιμος ήδη από το πρωί της Κυριακής.
Ο διπλωματικός «πυρετός»
Με την παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο, η διπλωματία και οι συναντήσεις ή η αποφυγή τους είναι ένα πρόβλημα που καλούνται να λύσουν οι επιτετραμένοι του Βατικανού.
Οι θέσεις τους έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων, με τους αρχηγούς κρατών να κάθονται με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με το όνομα της χώρας τους, κατά το λατινικό αλφάβητο, εκτός από τους προέδρους της Ιταλίας και της Αργεντινής, δεδομένης της ύπαρξης του κράτους του Βατικανού, μέσα στην ιταλική επικράτεια και της καταγωγής του Φραγκίσκου.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι γυναίκες, καλούνται να φορούν μαύρα μακριά φορέματα, γάντια και πέπλο. Το μόνο κόσμημα που επιτρέπεται είναι ένα κολιέ από μαργαριτάρια. Κι αυτό σε πλήρη αντίθεση με την παρουσία φυλακισμένων (με ειδική άδεια) στην κηδεία, λόγω της εγγύτητας που είχε δείξει ο Φραγκίσκος σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και ανθρωπισμού.
Καθώς στην τελετή θα βρίσκονται ο πρόεδρος Τραμπ και η σύζυγός του, αλλά πιθανόν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (αν και προς το παρόν φέρεται να δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν θα παραστεί σύμφωνα με το ΑΠΕ), αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάϊντεν, ο πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, οι Μακρόν, Κίρ Στάρμερ και Τζόρτζια Μελόνι, αλλά και η υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Όλγκα Λιουμπίμοβα, είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς τις στιημές αμηχανίας που μπορεί να προκύψουν από μία τέτοια - έστω και σύντομη - συνύπαρξη.
Ο πρόεδρος Τραμπ αναχωρώντας από τις ΗΠΑ δήλωσε ανοικτός σε οποιαδήποτε συνάντηση: «Θα συναντήσουμε πολλούς ηγέτες ξένων χωρών» στο περιθώριο της κηδείας, διαβεβαίωσε ο ίδιος δημοσιογράφους λίγο προτού φύγει από τον Λευκό Οίκο, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει ποιους ακριβώς.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται ήδη στη Ρώμη «δεν θα πραγματοποιήσει καμία διπλωματική συνάντηση στο περιθώριο της κηδείας του πάπα» ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, επικαλούμενη «στιγμές πένθους και περισυλλογής», παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται - εκτός από την σύζυγό του Μπριζίτ - από από τον υπουργό Εσωτερικών Μπρινό Ρεταγιό και τον ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό.