Απολύτως ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη είναι σύμφωνα με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η γιόγκα και ως εκ τούτου δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών. Τα βέλη της σε όσους ασκούν τη γιόγκα έστρεψε η Εκκλησία με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στα θετικά αποτελέσματα της εν λόγω τεχνικής στην αντιμετώπιση του άγχους στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πρόκειται για μια αρκετά διαδεδομένη πρακτική στη δύση, όπου και εισήγχθη το 1920 από γκουρού της γιόγκα, ενώ το 1980 έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής ως σύστημα εναλλακτικής ιατρικής και φυσικής άσκησης. Στις ινδικές παραδόσεις η γιόγκα είναι κάτι περισσότερο από φυσική άσκηση, καθώς διαθέτει ένα διαλογιστικό και πνευματικό πυρήνα. Στη δύση απέκτησε πολλούς οπαδούς, εξελισσόμενη παράλληλα σε μια αρκετά κερδοφόρα διαδικασία. Μόσο τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη freesunday.gr δημιουργήθηκε μια βιομηχανία 7 δισ. δολαρίων, με το 7% του αμερικανικού πληθυσμού –ήτοι 18 εκ. άνθρωποι- να είναι εγγεγραμμένοι σε ένα από τα 26.000 studios της χώρας και να διδάσκονται από 70.000 πιστοποιημένους γόγκι.
Σύμφωνα με τη Διαρκή Σύνοδο, η γιόγκα έχει θρησκευτική βάση και, επομένως, όσοι επιδίδονται σε αυτήν ακολουθούν επιταγές του ινδουισμού. Συμειώνει συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωσή της: “Περί “της τεχνικής της γιόγκα” και στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στη χώρα μας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής ευθύνης αυτής για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, ομοφώνως απεφάσισε να υπενθυμίσει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η “γιόγκα” αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί “είδος γυμναστικής”. Ως εκ τούτου επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η “γιόγκα” τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στην ζωή των χριστιανών”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία στρέφεται κατά της γιόγκα. Και το 2016 με απόφασή της η Ιερά Σύνοδος είχε αφορίσει την γιόγκα, με αφορμή την τότε πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ να θεσπίσει την 21η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα. Και τότε υπενθύμιζε ακριβώς τα ίδια, εφιστώντας την προσοχή των χριστιανών ότι δεν έχει θέση στη ζωή τους.
H έννοια του Θεού στη γιόγκα και την ορθοδοξία
Όπως γράφει τo romfea.gr, η έννοια του θεού στην Γιόγκα και στην Ορθοδοξία είναι τελείως διαφορετικές. Η ένωση με το θείο που προσκαλεί η Γιόγκα είναι η βίωση αυτής της ένωσης.
Αλλά όταν η Γιόγκα μιλά για το θεό ή το θείο ή τον βράχμα ταυτίζεται με όλες τις πρακτικότητες, αφού είναι απρόσωπο, μια πνευματική ουσία, μια άγνωστη και αόρατη δύναμη. Αυτό όμως είναι Πανθεϊσμός, τα πάντα είναι θεός. Στον Χριστιανισμό ο Θεός είναι πρόσωπο και δημιουργός του σύμπαντος κόσμου. Υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ Δημιουργού και δημιουργίας, δεν ταυτίζονται. Ο Θεός είναι πρόσωπο που έρχεται σε σχέση με άλλα πρόσωπα, η δημιουργία είναι κτιστή.
Η άλλη βασική επίσης διαφορά είναι οι απόψεις για τον άνθρωπο. Η φιλοσοφία της Γιόγκα διδάσκει ότι τα πάντα είναι θεός, άρα και ο άνθρωπος. Τα θεμελιώδη προβλήματα του ανθρώπου καθώς και οι λύσεις για την Γιόγκα βρίσκονται στη άγνοια. Η λύση είναι η φώτιση, μια εμπειρία. Αυτή η λύση, που είναι στόχος της Γιόγκα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από έντονη προσωπική προσπάθεια.
- Κορωνοϊός: Πιο κοντά στο εμβόλιο αλλά με λιγότερες ελπίδες για μακροχρόνια προστασία
- Ελληνοτουρκική κρίση: Γιατί δεν δοκιμάζουμε το «Φόσμπερι φλοπ»;
- Ξαναβγαίνει η χώρα στις αγορές το επόμενο δίμηνο
- Σκευωρία Novartis: O Άρειος Πάγος αρχίζει νέα έρευνα μετά τα έγγραφα-φωτιά Αγγελή: Η Τουλουπάκη έστειλε γραπτό υπόμνημα
- Φίλης: Κίνηση «ματ» η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ (vid)
Η ορθόδοξη Εκκλησία και ο Χριστιανισμός επισημαίνουν πως το πρόβλημα δεν είναι η άγνοια αλλά η αμαρτία. Η αποτυχία του ανθρώπου να συμμορφωθεί κατά το αρχέτυπο πρότυπο. Στο πρόσωπο του Χριστού λοιπόν ο Θεός και ο άνθρωπος συμφιλιώθηκαν, ο χριστός «αίρων την αμαρτία του κόσμου», η σωτηρία είναι δώρο όχι ανάγκη ή δεν μπορεί ποτέ να την κερδίσει, εφόσον στην Γιόγκα η κυκλική κίνηση είναι επ’ άπειρον. Με τον τρόπο αυτό, η Γιόγκα είναι μια θρησκευτική πρακτική που υποστηρίζει τον Παγανισμό ή τον Μονισμό.
Μια δημοφιλής πρακτική
Πράγματι η γιόγκα είναι μια πνευματική επικοινωνία με τον Θεό, όπως γράφει η freesunday.gr Γιόγκα σημαίνει λοιπόν «ένωση», ή ασπίδα στα σανσκριτικά σημαίνει (λατινικά: jugum), δηλαδή αναζήτηση προστατευτικής δύναμης. Σκοπό έχει, με διάφορες τεχνικές –άσκηση και διαλογισμό- να ενώσει τον άνθρωπο με το θείο στοιχείο μέσα του. Οι αρχές της γιόγκα συναντώνται στις Ουπανισάδες και την Μπαγκαβάτ-Γκιτά, ινδουιστικά ερμηνευτικά θρησκευτικά κείμενα. Η Hatha Yoga, η δυναμική εξάσκηση του σώματος, που γνωρίζουμε σήμερα, θεμελιώθηκε το 1.100 μ.Χ από τους σοφούς Ματσιέντρα και Γκορακνάθ. 400 χρόνια αργότερα ο Σβατμαράμα γράφει το Hatha Yoga Pradipika, εκλαϊκεύοντας τις οδηγίες για τις άσανα (στάσεις), την πραναγιάμα (αναπνοές), τα τσάκρα και τις μπάντας (ενεργειακά κλειδιά).
Η ρωσικής καταγωγής Ίντρα Ντέβι, θα γίνει η πρώτη δυτική μαθήτρια του Τιρουμαλάι Κρισναματσάρια, του ανθρώπου που δημιούργησε την πρώτη σχολή στην Ινδία. Η Ντέβι αποδείχτηκε καλή μαθήτρια, και αποφάσισε να μεταδώσει το πνεύμα του δασκάλου της στο… Χόλυγουντ. Η πρώτη κυρία της γιόγκα άνοιξε το 1947 τη δική της σχολή στο με μαθητές πλούσιους, ωραίους και διάσημους.