Από τα “κρυμμένα” ημερολόγια του Ίωνος Δραγούμη, αυτής της αμφιλεγόμενης πολιτικής και συνάμα ποιητικής προσωπικότητας για την ελληνική ιστορία, μέχρι την επιστημονική φαντασία μέσα από πλατωνικό διάλογο λογοτεχνικής υφής του Γιάνη Βαρουφάκη και τους λαϊκούς στίχους του Νίκου Γκάτσου που υμνούν τον ήλιο, οι εκδόσεις Πατάκη παραδίδουν στις νέες τους κυκλοφορίες για το καλοκαίρι τα εξής νέα αναγνώσματα:


«Η τριακονταετής γενοκτονία: Ο αφανισμός των χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, 1894-1924» των Benny Morris και Dror Ze’evi
Από το 1894 έως το 1924 τρία κύματα βίας σάρωσαν την Ανατολία με στόχο τις περιοχές όπου διέμεναν χριστιανικές μειονότητες, οι οποίες αποτελούσαν ως τότε το 20 τοις εκατό του πληθυσμού. Το 1924 οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και οι Έλληνες είχαν μειωθεί στο 2 τοις εκατό του πληθυσμού. Οι περισσότεροι ιστορικοί έχουν πραγματευτεί αυτά τα τρία κύματα βίας ως ξεχωριστά και μεμονωμένα γεγονότα, ενώ οι διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις τα παρουσιάζουν ως μια αλληλουχία ατυχών συμβάντων. Η Τριακονταετής γενοκτονία είναι το πρώτο έργο που δείχνει ότι στην πραγματικότητα αυτά τα τρία κύματα ήταν μια ενιαία, συνεχής και συνειδητή προσπάθεια να εξοντωθεί ο χριστιανικός πληθυσμός της Ανατολίας. Αποκαλυπτικό και βασισμένο σε μεγάλη έρευνα, το έργο του Benny Morris και του Dror Ze’evi είναι σίγουρο πως θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ένα από τα πιο φρικιαστικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας.


«Τα “κρυμμένα” ημερολόγια, Οκτώβριος 1912 – Αύγουστος 1913» του Ίωνος Δραγούμη
Κατακερματισμένα, οριστικά χαμένα, αδημοσίευτα τετράδια ίσως είναι οι λέξεις που κυριολεκτούν ως προς τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό οι μεταγραφές των είκοσι τεσσάρων Τετραδίων του Ίωνος Δραγούμη που φυλάσσονται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (ένα σύνολο 2.158 χειρόγραφων και αριθμημένων από τον ίδιο σελίδων). Tα «κρυμμένα» ημερολόγια (Οκτώβριος 1912 – Αύγουστος 1913) περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος από το μερικώς δημοσιευμένο Τετράδιο με αριθμό 18 και αφορoύν μια κρίσιμη ιστορική περίοδο.


«Άγρια όνειρα θα ‘βλεπα», του Μισέλ Μπυσσί
Στο «Άγρια όνειρα θα ‘βλεπα», το νέο του καθηλωτικό μυθιστόρημα, ο Μισέλ Μπυσσί, από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς της Γαλλίας, συνδυάζει την ψυχική ένταση με την ακρίβεια της συναισθηματικής περιγραφής. Με τέσσερα ταξίδια, στο Μόντρεαλ, στο Σαν Ντιέγκο, στη Βαρκελώνη και στην Τζακάρτα, και ένα κατοπτρικό παιχνίδι ανάμεσα στο 1999 και στο 2019, ξεδιπλώνεται μια αριστοτεχνική παρτιτούρα πάθους και σασπένς, στον ρυθμό των πιο δυνατών χτύπων της καρδιάς.

«Με τον ήλιο γείτονα: Τραγούδια του Νίκου Γκάτσου φωτισμένα από τον ήλιο του δημοτικού τραγουδιού»
Το βιβλίο περιλαμβάνει στίχους του Νίκου Γκάτσου, οι οποίοι θεματικά και υφολογικά «συνάδουν» με δημώδη άσματα και συνδιαλέγονται μαζί τους, προτρέποντάς μας να αναζητήσουμε σε κάθε κείμενο τη συγκίνηση που το γέννησε.


«Ποιες μεταρρυθμίσεις; Κυβερνώντας υπό εξωτερική πίεση» της Καλλιόπης Σπανού
Η περίοδος 2010-2018 αποτελεί το πιο πρόσφατο από τα επεισόδια της ελληνικής ιστορίας κατά τα οποία οι εγχώριοι πολιτικοί θεσμοί αναγκάστηκαν εν καιρώ ειρήνης να λειτουργήσουν υπό ισχυρή εξωτερική πίεση. Οι αδυναμίες του τρόπου διακυβέρνησης και η γνωστή «χαμηλή μεταρρυθμιστική ικανότητα» ήλθαν αντιμέτωπες με απαιτήσεις που επεδίωκαν μια «εφ’ όλης της ύλης» μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους. Από την άλλη πλευρά, το θετικό αφήγημα της κρίσης ως «ευκαιρίας» για μια φιλόδοξη διοικητική μεταρρύθμιση ήταν στις πιεστικές αυτές συνθήκες απαραίτητο στις ελληνικές κυβερνήσεις.


«Tο Άλλο Τώρα. Αντιμέτωποι μ’ ένα εναλλακτικό παρόν» του Γιάνη Βαρουφάκη
Αν το 2008 είχαμε αφήσει τον καπιταλισμό να καταρρεύσει, θα μπορούσε να τον έχει αντικαταστήσει σήμερα μια αυθεντικά ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία; Με τι θα έμοιαζε; Ποιοι θα την οικοδομούσαν; Ρηξικέλευθο τόσο στη μορφή όσο και στο όραμά του, «Το Άλλο Τώρα» συνδυάζει την επιστημονική φαντασία και τον πλατωνικό διάλογο µε τη λογοτεχνία για να δείξει ότι υπάρχει εναλλακτική στον καπιταλισμό, ενώ ταυτόχρονα µας φέρνει αντιμέτωπους µε το μεγαλύτερο ερώτημα: Μέχρι πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για να την κατακτήσουμε;


Το νέο, 27ο, τεύχος της «Ποιητικής» (Άνοιξη – Καλοκαίρι 2021) φιλοξενεί αφιερώματα στη μνήμη και στο έργο των Νάνου Βαλαωρίτη και Δημήτρη Ελευθεράκη.