Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθούν την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου «Εφημερίδα των Συντακτών» («Εφ.Συν.»), United Reporters και Θανάσης Κουκάκης για να απαντήσουν στα όσα συκοφαντικά –σύμφωνα με την αγωγή– έγραψαν το καλοκαίρι του 2022 κατά του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη. Πρώτη δικάσιμος είχε οριστεί για τον Νοέμβριο του 2022, τότε όμως οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν κώλυμα του δικηγόρου τους, ζήτησαν και πήραν αναβολή, με τον ίδιο τον Γρηγόρη Δημητριάδη να δηλώνει πως επιθυμούσε την εκδίκαση για την αποκατάσταση του ονόματός του που συκοφαντήθηκε και σπιλώθηκε από διαφορετικά δημοσιεύματα, αλλά και τις αναρτήσεις Κουκάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα

H αγωγή είναι εναντίον της «Εφ.Συν.», του πρώην διευθυντή της Νικόλα Βουλέλη, του τότε διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας και σημερινού διευθυντή Σωτήρη Μανιάτη, του αρχισυντάκτη ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» Γιώργου Πετρόπουλου, του ιστότοπου Reporters United και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Νικόλα Λεοντόπουλου. Από το δικαστήριο απουσίαζε ο Θανάσης Κουκάκης και μένει να φανεί αν θα παραστεί την Πέμπτη .

Στην αγωγή του ο Γρηγόρης Δημητριάδης ζητεί από τους συντάκτες και τους υπεύθυνους των μέσων μαζικής ενημέρωσης να ανακαλέσουν και να μην επαναλάβουν στο μέλλον δημοσιεύματα που περιείχαν δυσφημιστικές ή εξυβριστικές κατά τον ίδιο φράσεις για το πρόσωπό του, καθώς και την επιδίκαση ποσών ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, τα οποία θα εκχωρήσει στα Παιδικά Χωριά SOS. Με την αγωγή ζητά 150.000 ευρώ από τους Reporters United, τους δημοσιογράφους Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο, αλλά και την «Εφ.Συν.», από την οποία ζητά ανάκληση δημοσιεύματος και, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί η εφημερίδα, αξιώνει αποζημίωση 250.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον Θανάση Κουκάκη, ζητά 150.000 ευρώ αν δεν αποσύρει τις αναρτήσεις του.

Τόσο το δημοσίευμα όσο και οι αναρτήσεις παραμένουν ενάμιση χρόνο μετά σπιλώνοντας την προσωπικότητα του Γρηγόρη Δημητριάδη λόγω μιας νομικής διαδικασίας που δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε εγκαλούμενο να αποφεύγει τη δικαστική κρίση σε βάρος του αντιδίκου του κερδίζοντας χρόνο για να αντιδράσει κοινωνικά και να δημιουργήσει εντυπώσεις. Την Πέμπτη όμως, εκτός απροόπτου, οι δημοσιογράφοι καλούνται να παρουσιάσουν τα στοιχεία τους στο δικαστήριο και να δεχθούν την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.

Η αναβολή, τα δημοσιεύματα και τα εξώδικα

Με την αναβολή της εκδίκασης το 2022, τα δημοσιεύματα κατά του Γρηγόρη Δημητριάδη συνεχίστηκαν υποχρεώνοντάς τον να προχωρήσει σε εξώδικο αυτή τη φορά για να υπερασπιστεί την τιμή του και μάλιστα εις διπλούν, καθώς υποχρεώθηκε να επιστρέψει μετά από δημοσίευση επιπλέον συκοφαντικών, όπως σημειώνει, δημοσιευμάτων. Στο εξώδικο σε «Εφ.Συν.» και United Reporters σημείωνε πως «αντί να αποκαταστήσετε τη σε βάρος μου προσβολή, προβήκατε, εξακολουθώντας τη συκοφάντησή μου, σε επιπλέον δημοσίευση συκοφαντικών άρθρων, ενώ γνωρίζατε ήδη πολύ καλά ότι σύμφωνα με τα πορίσματα της μόνης αρμόδιας Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα [...] τα μηνύματα SMS έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών διαδικτύου (WebtoSMS) με χρήση προπληρωμένων καρτών... Διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα, προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης για να ενεργοποιεί τον περιεχόμενο σύνδεσμο ιστοσελίδας και με τον τρόπο αυτόν να εγκαθίσταται το κατασκοπευτικό λογισμικό».

Με το νέο εξώδικο, ο Γρηγόρης Δημητριάδης απαιτούσε την έκφραση, με πρωτοσέλιδο και δημοσίευμα στην έντυπη και στην ηλεκτρονική έκδοση, «συγγνώμης» για το σύνολο των δημοσιευμάτων, στην οποία να αναφέρεται ότι: «Ουδέποτε απεστάλησαν μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο του κ. Δημητριάδη προς 11 στόχους – με αφορμή την ονομαστική του εορτή. Τούτο προκύπτει από το δελτίο Τύπου της 20/7/2023 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπου αναλύεται η μέθοδος spoofing. Επιπλέον καμία σύνδεση δεν υπάρχει μεταξύ του κυρίου Δημητριάδη και του Predator. Η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμιά απολύτως κατηγορία εναντίον του. Τέλος, ουδέποτε ο κύριος Δημητριάδης παρακώλυσε την έρευνα για τις υποκλοπές, ούτε στόχευε σε αυτό διά της αποστολής τού από 3/11/2023 εξωδίκου του».