Εκατομμύρια ευρώ του ΠΑΑ «ξέχασε» ο ΣΥΡΙΖΑ

29

Όπως προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου Hahn, σε ερώτηση που κατέθεσε ο  ευρωβουλευτής κ. Κυμπουρόπουλος στις 9 Αυγούστου  η Ελλάδα έχει αφήσει αναξιοποίητους τους πόρους του  ΠΑΑ 2014-2020, για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, με ευθύνη της απελθούσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα:

-Από τα 226,3 εκατ. ευρώ που διατίθενται στην Ελλάδα για επενδύσεις στην ανάπτυξη των δασών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης ζημιών σε δάση από πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και άλλα καταστροφικά συμβάντα,  τα εγκεκριμένα έργα ανέρχεται, σε μόλις  87,8 εκατ. ευρώ.

-Από τα 421,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής για δράσεις που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πρόληψη και των δασικών πυρκαγιών,  το συνολικό ποσό των εγκεκριμένων έργων, ανέρχεται ένα χρόνο  πριν την λήξη του ΕΣΠΑ σε μόλις 330,5 εκατ. ευρώ.

«Η μελανή αυτή εικόνα δυστυχώς για να ανατραπεί και να απορροφηθούν οι πόροι του ΠΑΑ και του ΕΣΠΑ χρειάζεται η νέα ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να τρέξει αγώνα δρόμου, υπό δυσμενείς συνθήκες.

Τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα και να μείνουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση, ιδίως όταν η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρει την απόλυτη ευθύνη για τις καθυστερήσεις και την μη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί.

Διαπιστώνω πως ήδη ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζιδάκης έχει δραστηριοποιηθεί και κινείται  προς την σωστή κατεύθυνση της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων. Όμως υπάρχουν πολλά που έχουν ακόμα να γίνουν.

Δεσμεύομαι πως από την θέση μου, ως ευρωβουλευτής και στο μέλλον θα παρακολουθώ την εξέλιξη της απορρόφησης των πόρων και του ΠΑΑ και ΕΣΠΑ για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, ώστε να μην επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος γιατί δεν υπάρχει περιθώριο για ούτε μία μέρα για χάσιμο» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr