Η Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλάει στο «Μανιφέστο» με εκείνη τη λάμψη ανθρώπου που αγαπάει αυτό που κάνει, που έχει τη στόφα και τις αντοχές να φέρει εις πέρας έργο που απαιτεί εργώδη προσπάθεια. Μας περιγράφει με έκδηλη υπερηφάνεια τα δωρεάν προγράμματα του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη: «Εχουν εκδοθεί 2,8 εκατομμύρια ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, ενώ έχουμε και το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά"» με περισσότερες από 430.000 γυναίκες που έκαναν τη μαστογραφία τους δωρεάν. Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε το πρόγραμμα για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου και αφορά όλους τους πολίτες 50-69 ετών οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Και βεβαίως η υψίστης σημασίας Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας που, όπως λέει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, έχει στόχο «να αλλάξουμε τη νοοτροπία γύρω από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής από την παιδική ηλικία, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερα και υγιή χρόνια».

Κυρία υπουργέ, πώς προχωρά το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας; Υπάρχει ανταπόκριση για εξετάσεις ως προς την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Κυρία Κουτροκόη, είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αποκτά οργανωμένο σύστημα πρόληψης. Το έχουμε πλέον στην πράξη και είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη για αυτό καθώς υπήρξε όραμα του πρωθυπουργού και δική μου προσωπική δέσμευση. Ηδη έχουν εκδοθεί 2,8 εκατομμύρια ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, ενώ έχουμε και το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», το οποίο έχει αποδώσει καρπούς. Πάνω από 430.000 γυναίκες έχουν κάνει τη μαστογραφία τους και έχουν εντοπιστεί ευρήματα σε πρώιμο στάδιο σε πολλές από αυτές. Τα προγράμματα αυτά ήρθαν για να μείνουν και θέλω να πω στις γυναίκες να μην αμελήσουν το SMS, να κλείσουν τις εξετάσεις του γιατί η πρόληψη είναι δύναμη.

Είναι εξίσου απλή η διαδικασία στο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Ακριβώς! Η διαδικασία για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου που ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες είναι εξίσου απλή. Να πω ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά όλους τους πολίτες 50-69 ετών οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Από τη στιγμή που οι δικαιούχοι λάβουν το SMS μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν το self test από οποιαδήποτε συνεργαζόμενο φαρμακείο με το υπουργείο Υγείας για τη συγκεκριμένη δράση. Ηδη έχουμε πάνω από 6.500 φαρμακεία στη λίστα. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του self test, οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο για κλινική συνεκτίμηση και κατόπιν, εφόσον χρειάζεται, να προχωρήσουν στη διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης.

Είναι στον σχεδιασμό σας η τροποποίηση των ηλικιακών κριτηρίων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων;

Η προσαρμογή των ηλικιακών κριτηρίων είναι κάτι που εξετάζουμε συνεχώς, με στόχο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Στο υπουργείο Υγείας η προσβασιμότητα και η ισότητα στην προληπτική φροντίδα είναι προτεραιότητά μας, και ήδη με το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» έχουμε διευρύνει τις δυνατότητες εξέτασης για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, όπως στο Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» διευρύναμε τα ηλικιακά όρια από 50 έως 69 ετών σε 45-74 ετών. Η τροποποίηση των ηλικιακών κριτηρίων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι μια δυναμική διαδικασία που βασίζεται στα δεδομένα υγείας της χώρας, καθώς και στις διεθνείς επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τα ηλικιακά όρια για να συμπεριλάβουμε ακόμη περισσότερους δικαιούχους, ενισχύοντας έτσι το αποτύπωμα της πρόληψης και μειώνοντας τους κινδύνους εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων.

Τι περιλαμβάνει η Εθνική Δράση για την Παιδική Παχυσαρκία που υλοποιείτε; Εχει χτυπήσει ήδη το «καμπανάκι» για τα ελληνόπουλα;

Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι μια πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας που στοχεύει στην καταπολέμηση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Η παχυσαρκία στα παιδιά έχει αυξηθεί ανησυχητικά, και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αναλάβουμε δράση μαζί με τη UNICEF. Αυτή η δράση, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια να υποστηρίξουμε τα παιδιά και τις οικογένειες με απλό και ουσιαστικό τρόπο, να προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κάνουν υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητά τους. Μέσα από δράσεις στα σχολεία, που προάγουν την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις οικογένειες για να ζήσουν με υγεία και ευεξία. Παράλληλα, εφαρμόζουμε ειδικές παρεμβάσεις για την παρακολούθηση της υγείας των παιδιών και την ενημέρωση των οικογενειών σχετικά με τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία γύρω από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής από την παιδική ηλικία, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερα και υγιή χρόνια.