«Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά οργανωμένο σύστημα πρόληψης», επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων στη Βόρεια Ελλάδα, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου επισκέφθηκε τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, συνοδευόμενη από τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, τον υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ, Μιχάλη Κούπκα και την υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ, Αλεξάνδρα Τιτοπούλου, σύμφωνα με τα parapolitiks.gr.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου η Αναπληρώτρια Υπουργός αμέσως μετά τα Ιωάννινα όπου συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφθηκε τα Κέντρα Υγείας Κουφαλίων, Πύργου (Χαλάστρας) και Διαβατών.

Συνομιλίες με τη διοίκηση και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας

Η αναπληρώτρια Υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την διοίκηση και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας και να ενημερωθεί για τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των προληπτικών προγραμμάτων και της Εθνικής Δράσης κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπογραμμίζοντας την τριπλή επένδυση στην Πρωτοβάθμια, η οποία περιλαμβάνει την αναβάθμιση υποδομών, την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

«Πάνω από 150 Κέντρα Υγείας σε όλη την επικράτεια βρίσκονται σε διαδικασία ανακαίνισης, ενώ δρομολογούνται 2.000 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρώτος στόχος αποτελεί η στελέχωση με τις βασικές ειδικότητες όπως είναι οι παθολόγοι, οι γενικοί γιατροί και οι παιδίατροι», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός, προσθέτοντας ότι ιδρύονται και 312 ιατρεία χρονίων νοσημάτων με στόχο την καλύτερη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

«Σήμερα έχουμε εδώ το βαν της πρόληψης, το οποίο θα φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Θέλουμε τα δωρεάν προληπτικά προγράμματα για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, αλλά και προσφάτως του παχέος εντέρου να φτάσουν σε κάθε σπίτι και κάθε γειτονιά. Δεν γίνεται να χάνουμε 10 χρόνια από τη ζωή μας ενώ έχουμε τα μέσα.

Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά οργανωμένο σύστημα πρόληψης και στο τέλος του μήνα ξεκινά και το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που αφορά 5,5 εκατ. πολίτες ηλικίας 30-70 ετών», δήλωσε μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Υπουργός υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης σε εθνικό επίπεδο για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Επίσκεψη σε κέντρα Υγείας στη Χαλκιδική

Κατά την δεύτερη ημέρα επίσκεψης η Αναπληρώτρια Υπουργός επισκέφθηκε τα Κέντρα Υγείας Νέας Καλλικράτειας, Μουδανίων, Κασσανδρείας, Παλαιοχωρίου και Αγίου Νικολάου. Στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, η Αναπληρώτρια Υπουργός ξεναγήθηκε στο χώρο όπου βρίσκεται ο σταθμός τηλεϊατρικής, ο οποίος σύντομα θα διασυνδεθεί με τα 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας που ιδρύονται στη χώρα. Όπως δήλωσε η Υπουργός, «Η τηλεϊατρική θα αλλάξει ριζικά τη φύση της καθημερινής ιατρικής, αλλά και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στην επείγουσα ιατρική».

Επιπλέον, σημείωσε ότι με το νέο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείες σε όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι «το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα αλλάζει, προσφέροντας καλύτερη πρόσβαση και ποιότητα φροντίδας για όλους».

«Δείχνουμε έμπρακτα τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση και αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με στόχο να φτάσουν οι υπηρεσίες υγείας και τα προγράμματα πρόληψης σε κάθε πολίτη της χώρας. Σε ένα με δύο χρόνια θα έχουμε ένα τελείως διαφορετικό δίκτυο φροντίδας υγείας στη χώρα», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα αναβάθμισης μέσω αξιοποίησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς αναβαθμίζονται και ανακαινίζονται περισσότερα από 150 Κέντρα Υγείας και 80 νοσοκομεία της χώρας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των υποδομών και της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.