Για «μια μικρή συμβολή από την πλευρά του Υπουργείο Υγείας» στην προσπάθεια επίλυσης του δημογραφικού, μίλησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στη Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα που στοχεύουν στην επίλυση του δημογραφικού ζητήματος, όπως τα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τη διευκόλυνηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και ιατρικής και, κυρίως την κάλυψη της εξέτασης της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (ΑΜΗ).
Πέραν της κ. Αγαπηδάκη, που αντικατέστησε τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στη συνέντευξη συμμετείχαν η Αναπληρώτρια η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς. Τον συντονισμό ανέλαβε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Δωρεάν προληπτικός έλεγχος Αντιμυλλέριου Ορμόνης (ΑΜΗ)
Ήδη από τις προαπαιτούμενες αιματολογικές εξετάσεις (ορμονικές, προγεστερόνη, προλακτίνη, ανδρογόνα, ορμονικές για θυρεοδειδή κ.α.), ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 85%, σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε:
«Έχουμε πλέον στην ιατρική φαρέτρα και μία νέα εξέταση, την Αντιμυλλέριο Ορμόνη, μια πολύ καινούργια και αξιόπιστη εξέταση η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας ώστε να μπορούν να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.»
Επί τους παρόντος, το Υπουργείο Υγείας έχει υποβάλει αίτηση για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), ώστε να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα η ένταξη της στη διαδικασία αποζημίωσης. Η υπουργός στάθηκε στο σημείο αυτό , «γιατί πολλές φορές ακούμε ότι μπορεί να υπάρχουν καινοτόμες θεραπείες και διαγνωστικές μέθοδοι τις οποίες δεν μπορούμε να έχουμε. Δεν ισχύει αυτό στην Ελλάδα, οι καινοτόμες θεραπείες και εξετάσεις είναι άμεσα προσβάσιμες στον πληθυσμό που τις χρειάζεται».
Ειδικά για την εξέταση ΑΜΗ -που σήμερα κοστολογείται ιδιωτικά στα 34 ευρώ περίπου- η κ. Αγαπηδάκη επεσήμανε ότι «γλιτώνουμε την ταλαιπωρία πολλών γυναικών από μια σειρά εξετάσεων με μία νέα που μπορεί να προχωρήσει γρηγορότερα και δωρεάν».
Αναμένεται το επόμενο διάστημα η ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ των κριτηρίων και της διαδικασίας για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Η δωρεάν παροχής της εξέτασης AMH αφορά γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών όπως ανέφερε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.