Αναμόρφωση στον θεσμό του αγροτικού ιατρού προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Είναι κοινωνικό αίτημα να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Υγεία. Αναμορφώνουμε τον αναχρονιστικό θεσμό του Αγροτικού γιατρού», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σημαίνει ότι πρέπει «να ενισχυθεί η Υγεία και να μην ασχολούμαστε μόνο με την ασθένεια».

Το υπουργείο εργάζεται σε δύο άξονες, με τον έναν να αφορά τον τομέα της Πρωτοβάθμιας. «Ξέρετε, οι αγροτικοί γιατροί ήταν μόνοι τους σε κάποια μέρη της χώρας και διαχειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολύ δύσκολα περιστατικά χωρίς υποστήριξη. Χρειάζεται λίγη αναμόρφωση για να ενταχθούν τον Τομέα της Πρωτοβάθμιας ως Προσωπικοί Γιατροί», είπε.

Για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των ηλικιακών κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για γυναίκες από 45 έως 74 ετών.

«Πέντε μήνες μετά το πρόγραμμα είχαμε περί τις 40.000 μαστογραφίες, τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 300.000. Το έχουν αγκαλιάσει οι γυναίκες. Είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στη χώρα μας ένα τέτοιο πληθυσμιακό πρόγραμμα πρόληψης (…) Οι οδηγίες που είχαμε μέχρι τώρα άλλαξαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλάζουμε και εμείς τις εθνικές οδηγίες και αυτό που προσδοκούμε είναι να το αγκαλιάσουν ακόμη περισσότερες γυναίκες, να σώσουμε ακόμα περισσότερες ζωές», ανέφερε.

Παράλληλα, κάλεσε τις γυναίκες να νικήσουν τον φόβο και να φροντίσουν τον εαυτό τους, κάνοντας μαστογραφία.

«Καταλαβαίνω τι μπορεί να φοβούνται οι γυναίκες. Είναι φυσικό να φοβόμαστε. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να μη μας εμποδίζει ο φόβος από το να φροντίσουμε τον εαυτό μας», είπε χαρακτηριστικά.