Κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε τη μανιέρα των παρακολουθήσεων χωρίς να βγάλει… κιχ για τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης
Την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να υποδυθεί τον εν δυνάμει πρωθυπουργό της χώρας ή τον ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων σε περίπτωση ακυβερνησίας, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη διήμερη εμφάνισή του στη ΔΕΘ δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει μια συνολική πρόταση με τεκμηριωμένο και κατατοπιστικό τρόπο για τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Η δε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι ήταν μια κουραστική επικοινωνιακή διαδικασία, καθώς επικεντρώθηκε στη μονοθεματική προβολή της νόμιμης παρακολούθησής του, κάτι που ενδεχομένως και ίδιος ήθελε προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει σε προσωπικό επίπεδο το θέμα για να μπορεί με ευκολία να μη δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για τα επιμέρους προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ είναι γνωστό πως η ΔΕΘ είναι ένα σοβαρό οικονομικό φόρουμ, που στη συνείδηση της κοινής γνώμης λειτουργεί και ως βαρόμετρο για την αξιολόγηση των οικονομικών προτάσεων που καταθέτουν οι πολιτικοί αρχηγοί, εν τούτοις αξιοποίησε το βήμα που το δόθηκε για πρώτη φορά προκειμένου να πει «τον πόνο του» για το θέμα των υποκλοπών και πάνω σε αυτό το μοτίβο να «ντοπάρει» τους κομματικούς υποστηρικτές του. Μπέρδεψε έτσι τη ΔΕΘ με τις επετειακές εκδηλώσεις του κόμματος για την 3η του Σεπτέμβρη.
Αδεια ατζέντα
Η ομιλία του δε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο την Τετάρτη το βράδυ ήταν ωδή στον σχολιασμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δεν συνοδευόταν από συγκεκριμένες «αντιπροτάσεις», δηλαδή εξειδικευμένες και κοστολογημένες, απέναντι στα όσα είχε ανακοινώσει λίγα 24ωρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για την παιδεία, την οικονομία, την υγεία, την εξωτερική πολιτική και άλλα μείζονος εθνικής σημασίας θέματα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρίστανε τον επικριτικό σχολιαστή και δεν έμπαινε στη διαδικασία να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ακόμα και στο θέμα της εξυπηρέτησης της νέας γενιάς για κοινωνική στέγη, που υποτίθεται το είχε κάνει σημαία και ο ίδιος, εμφανίστηκε αδιάβαστος σε σχέση με το τι προβλέπουν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις.
Ενδιαφέρον επίσης έχει και κάτι ακόμα: ο κ. Ανδρουλάκης, που όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό ακόμη και αν είναι πρώτος και με διαφορά στις εθνικές εκλογές, χθες προσπάθησε να τα μαζέψει λίγο με το να παραδέχεται πως όλα αυτά θα κριθούν από τους εκλογικούς συσχετισμούς και την εντολή που θα δώσει ο ελληνικός λαός σε κάθε κόμμα ξεχωριστά.
Εμμέσως πλην σαφώς, ο Ν. Ανδρουλάκης αναγκάστηκε να ομολογήσει πως θα αποδεχτεί τη λαϊκή ετυμηγορία και αναλόγως θα πράξει για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα μπει στη διαδικασία παροχής στήριξης, συνεργασίας ή όχι με όποιον βρεθεί πρώτος στην κάλπη.
Μικρομεγαλισμός
«Ζητώ ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή για σταθερή κυβέρνηση –σταθερή οικονομία – σταθερή δημοκρατία, με πρωθυπουργό που θα τον σέβονται στην Ευρώπη κι όχι να τον βλέπουν με μισό μάτι επειδή πάει με κάλπικα δημοψηφίσματα ή με υπόνοιες για υποκλοπές», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κλήθηκε να εξηγήσει τη θέση του πώς δεν θα συμφωνήσει να γίνει πρωθυπουργός ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι «εφόσον ο λαός θα τους έχει αποδοκιμάσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να τους βάλει από το παράθυρο», διευκρινίζοντας ότι δεν είπε ποτέ ότι με δική του επιλογή θα γίνει αυτό. Υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζονται στην κριτική κατά του ΠΑΣΟΚ «κι ας συνεργαστούν να συμφωνήσουν ποιος από τους δύο θα γίνει», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε και τους δύο ότι καλλιεργούν σενάρια ερήμην της κρίσης του λαού.
Επίσης, επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναφορά του περί πολιτικής τερατογένεσης λέγοντας ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία, όπως δείχνουν ορισμένοι».
Αλλα αντ’ άλλων
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε ερωτήσεις που του έγιναν για τη νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, είπε κάτι ακαταλαβίστικα, ότι δήθεν η κυβέρνηση όταν του λέει πως μπορεί να πάει στις αρμόδιες αρχές για να ενημερωθεί του ζητούν να παρανομήσει. «Και παράνομος και θύμα. Δηλαδή ζητούν να επωμιστώ το νομικό βάρος της παρανομίας. Θέλουν να παρανομήσω», ισχυρίστηκε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο και να δοθούν οι εξηγήσεις ώστε να γίνουν οι εκλογές σε ήρεμο πολιτικό κλίμα.