Σε συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης πρώτης διοργάνωσης τον Φεβρουάριο του 2023, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη το 2ο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ). 

Με τίτλο «Εφημερίδες 2025», το συνέδριο θα εξετάσει σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν τον Τύπο, τόσο στο διεθνές στερέωμα όσο και στην ελληνική πραγματικότητα. Μέσω καίριων παρεμβάσεων και ομιλιών ανωτάτων στελεχών ευρωπαϊκών Εκδοτικών Οργανισμών αλλά και συζητήσεων πάνελ με διοικητικά και δημοσιογραφικά στελέχη από την εγχώρια αγορά, το Συνέδριο θα εστιάσει σε ζητήματα στρατηγικής (όπως το αναδυόμενο επιχειρηματικό μοντέλο, οι επενδυτικές προτεραιότητες κ.α.), θέματα παραγωγής και διάθεσης ποιοτικού πρωτογενούς περιεχομένου, ζητήματα επιχειρησιακής και εμπορικής ανάπτυξης αλλά στο νέο θεσμικό πλαίσιο, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

10.00 – 10.30 Προσέλευση – Καφές

10.30 Έναρξη Συνεδρίου

Χαιρετισμοί:

Νίκος Χατζηνικολάου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΙΗΕΑ

Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Παύλος Μαρινάκης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Σταύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒ

Α ΕΝΟΤΗΤΑ

11:00

1. Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ενότητα θα επικεντρωθεί στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο έντυπος τύπος (κόστος παραγωγής, διανομή, σημεία πώλησης κ.α) καθώς, και στις πιθανές λύσεις και παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του. Πρακτικές από την Ευρώπη, προγράμματα ενίσχυσης από το κράτος.

Ομιλία: Γιώργος Δήμας , Αντιπρόεδρος ΕΙΗΕΑ

Πάνελ: Μαρία Αντωνιάδου (Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ), Πένυ Καλύβα (Πρόεδρος ΕΔΗΠΤ), Ηλίας Ρεφενές (Οικονομικός Διευθυντής ΑΡΓΟΣ), Γιώργος Δήμας

Συντονίστρια : Κάτια Μακρή – Δημοσιογράφος ΑΝΤ1

12:00

2. Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤHΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Η ενότητα θα εξετάσει τις προκλήσεις αλλά και αποφάσεις που λαμβάνουν διεθνώς σημαντικοί οργανισμοί σε ότι αφορά το επιχειρηματικό τους μοντέλο, από νέα προϊόντα και υπηρεσίες στο μείγμα εσόδων (αναγνώστης, διαφήμιση, νέες δραστηριότητες) και από επενδυτικές προτεραιότητες στις σχέσεις με πλατφόρμες και διαφημιστικούς πελάτες.

Ομιλητής: Bertrand Gie, Managing Director, News Division, Groupe Le Figaro

Πάνελ: Γιάννης Βρέντζος (Διευθύνων Σύμβουλος Alterego) , Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Γενικός Διευθυντής Καθημερινών Εκδόσεων), Μπάμπης Κούτρας (Διευθυντής Πρώτο Θέμα)

Συντονιστής : Κωνσταντίνος Καμάρας - Επιστημονικός συνεργάτης ΕΙΗΕΑ

13.00 Ελαφρύ γεύμα

Β ΕΝΟΤΗΤΑ

14.00

3.ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Η ενότητα θα εστιάσει στο Ρυθμιστικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά σε ότι αφορά εξελίξεις στους υπό διαβούλευση νέους Κανονισμούς και Οδηγίες αλλά και στα σημαντικά θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη πενταετία 2024-29 και έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στον Τύπο.

Ομιλία: Ηλίας Κοντέας, Γενικός Διευθυντής, ΕΝΡΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων)

Ομιλία: Δημήτρης Γαλαμάτης, Γενικός Γραμματέας, Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Πάνελ: Ηλ. Κοντέας, Γεωργία Χριστοδούλου (Νομική Σύμβουλος ΕΙΗΕΑ), Δ. Γαλαμάτης

Συντονιστής: Κωσταντίνος Ρομποτής, Διευθυντής Έκδοσης Real News

15.00

4: ΝΕΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ενότητα θα εξετάσει νέα μοντέλα παραγωγής πρωτογενούς περιεχομένου, τόσο από πλευράς αναδιάρθρωσης της αίθουσας σύνταξης (newsroom) όσο και σε ότι αφορά νέα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση των δημοσιογράφων, ενώ ειδική έμφαση θα δοθεί στις συνέργειες μεταξύ εντύπου και ιστοσελίδας.

Ομιλητής: Filippo Davanzo, Head of Product, La Repubblica

Πάνελ: Μάνος Νιφλής (Γενικός Διευθυντής enikos.gr) Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος , (Διευθυντής Ψηφιακών Μέσων Alterego), Κώστας Παπαχλιμίντζος (ΕΡΤ), Δημήτρης Κανελλόπουλος (efsyn.gr)

Συντονίστρια : Μαριάννα Πυργιώτη – Δημοσιογράφος

Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν.