Στα εγκαίνια του νέου Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου παρευρέθηκαν σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την οποία σηματοδοτείται η θεμελίωση και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που ενισχύουν και εκσυγχρονίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα τις Ειδικές Δυνάμεις.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε επίσης ότι η ίδρυση της ΔΕΠ αποτελεί ένα εγχείρημα, με το οποίο αντικαθίσταται μετά από πολλές δεκαετίες ένα μοντέλο διοίκησης και ελέγχου που κατέστη ανεπίκαιρο από τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και μέσω του οποίου υποστηρίζεται επί της ουσίας η ανασυγκρότηση των ΕΔ – ΔΕΕ, θέτοντας αυτές υπό μία ενιαία, ευέλικτη, διακλαδική και πανίσχυρη Διοίκηση, υπαγόμενη απευθείας στον εκάστοτε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ κ.α.

Ο χαιρετισμός του Γιάννη Κεφαλογιάννη

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη στην τελετή των εγκαινίων του νέου Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου: 

«Οι ραγδαίες μεταβολές του περιβάλλοντος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και το φάσμα των τρεχουσών και αναφυόμενων απειλών, ενισχύουν τα διλήμματα ασφαλείας και προκαλούν αβεβαιότητα.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, η φύση του πολέμου και ο χαρακτήρας των συγκρούσεων έχει αλλάξει σημαντικά, με τις μη συμβατικές απειλές να αποκτούν μια νέα δυναμική.

Τα κράτη της περιοχής μας και, κατ’ επέκταση τα κράτη – μέλη της ΕΕ εκτίθενται όλο και περισσότερο στις λεγόμενες υβριδικές απειλές. Απειλές που κινούνται στη γκρίζα και ασαφή ζώνη μεταξύ ειρήνης και πολέμου και έχουν ως τελικό στόχο την αποσταθεροποίηση κρατικών οντοτήτων ή ολόκληρων περιοχών.

Σε αυτό το πλαίσιο παρατηρούμε νέους τρόπους διενέργειας συγκρούσεων. Ο πόλεμος δια αντιπροσώπων ή proxy war, όπως είναι γνωστός στη διεθνή βιβλιογραφία, αποκτά μια αυξανόμενη δυναμική και αποσκοπεί στη δημιουργία σοβαρού πλήγματος με απόκρυψη των στοιχείων του δρώντος.

Η δυνατότητα επίσης κάποιων, κρατικών ή μη, οντοτήτων για διενέργεια μεγάλης έκτασης επιχειρήσεων επιρροής, καθιστά τους πληθυσμούς ολόκληρων περιοχών ευάλωτους στη χειραγώγηση.

Ταυτόχρονα, η εμπλοκή μη κρατικών δρώντων σε δραστηριότητες τρομοκρατικής φύσεως περιπλέκει την κατάσταση και υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αν σε αυτό το πλαίσιο συνεξετάσουμε και την εργαλειοποίηση των λεγόμενων καταστάσεων αποσταθεροποίησης, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και το οργανωμένο έγκλημα, τότε έχουμε μπροστά μας όλο το φάσμα των απειλών.

Δημιουργείται λοιπόν η ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και συντελεστής ασφαλείας, υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών μας δυνατοτήτων. Χρειαζόμαστε δυνάμεις ευέλικτες και αποτελεσματικές ώστε να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, διαθέτοντας ένα άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, κουλτούρα μάχης, αλλά και σύγχρονα μέσα, καθίστανται η αιχμή του δόρατος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Δυνάμεις Ειδικών μας Επιχειρήσεων είναι σε θέση να επιτύχουν ποιοτική υπεροχή σε οποιοδήποτε θέατρο επιχειρήσεων, στον χρόνο που αυτό απαιτείται και είναι έτοιμες να αναλάβουν κάθε είδους αποστολή ανορθόδοξου πολέμου.

Δικαίως, λοιπόν, θεωρούνται ότι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος για την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλα αυτά συνέκλιναν στη συγκρότηση μιας νέας ανεξάρτητης Διοίκησης, πέραν αυτής του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για τον Ενιαίο Κλάδο των Ειδικών Δυνάμεων, που υλοποιήθηκε με τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, τη ΔΕΠ.

Αυτό, από μόνο του, αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα στην πορεία μετεξέλιξης των Ειδικών μας Δυνάμεων και της μετατροπής τους σε πιο αποτελεσματικό, αθόρυβο και σύγχρονο στρατιωτικό "εργαλείο", σύμφωνα με τα σύγχρονα νατοϊκά πρότυπα.

Με τη σύσταση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου επιδιώκουμε την ενίσχυση της διακλαδικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας σε προσωπικό, αλλά και σε επίγεια, εναέρια και πλωτά μέσα, δίνοντας τη δυνατότητα διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων και αποστολών στον ελάχιστο χρόνο.

Έχοντας την χαρά να παραβρίσκομαι σήμερα στα εγκαίνια του νέου Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, θα ήθελα να συγχαρώ τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για την εξαιρετική του πρωτοβουλία, αλλά και όλους τους συντελεστές της συγκρότησης αυτής της δομής, που αποτελεί τομή στη διεξαγωγή των ειδικών επιχειρήσεων.

Στον δε Διοικητή, αλλά και το προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, θα ήθελα να ευχηθώ δύναμη για την εκπλήρωση των απαιτητικών καθηκόντων τους και τους διαβεβαιώνω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα είναι αρωγοί στο έργο τους. Σας ευχαριστώ».