Το 2023 φτάνει στο τέλος του και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι πολίτες καλούνται να τακτοποιήσουν μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν μετά τα ανάλογα πρόστιμα και τις αντίστοιχες προσαυξήσεις. 

Μέσα στα χρηματικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν προς την Εφορία οι πολίτες μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι αυτά που αφορούν την όγδοη δόση του ΕΝΦΙΑ και την έκτη δόση για τον φόρο εισοδήματος. 

Τι πρέπει να πληρώσουν μέχρι τέλος του 2023 μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες 

Επίσης, όσοι έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών, χρειάζεται να καταβάλλουν τη μηνιαία δόση που τους αντιστοιχεί, ενώ όσοι είχαν λάβει στο παρελθόν επιστρεπτέα προκαταβολή, θα πρέπει να τακτοποιήσουν ζητήματα καταβολής δόσεων.

Τέλος, οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου για να καλύψουν ηλεκτρονικά τις δαπάνες, που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο που ισοδυναμεί με το 22% του υπολοίπου ποσού, που δεν έχουν καλύψει.

Παράταση για τέλη κυκλοφορίας και ψηφιακή ακινησία του οχήματος 

Ωστόσο, «ανάσα» αποτέλεσε η απόφαση για παράταση της καταβολής των τελών κυκλοφορίας του 2024 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του νέου έτους. Παράλληλα, θετική εξέλιξη αποτελεί και το γεγονός ότι παρατείνεται και η προθεσμία για όσους θέλουν να προχωρήσουν σε ψηφιακή ακινησία του οχήματός τους, κάτι που γινόταν και παλαιότερα. 

Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες δεν παραδίδουν πινακίδες στην εφορία. Αυτό που χρειάζεται να κάνουν είναι ότι πρέπει απλώς να ορίσουν επακριβώς το σημείο, στο οποίο θα βρίσκεται ακινητοποιημένο το όχημα. Αξίζει να αναφερθεί, όμως, πως είναι πολύ υψηλά τα πρόστιμα στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει προβεί σε παράβαση και έχει θέσει σε κίνηση το όχημά του, ενώ ουσιαστικά, στην πραγματικότητα, το έχει θέσει σε ακινησία.