Παραμένουν προφυλακισμένοι από τις αλβανικές αρχές ο δημαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης και ο Παντελής Κοκαβέσης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις και να εκδικαστεί η υπόθεση, αποφάσισε χθες το Ειδικό Δικαστήριο των Τιράνων. Η πλευρά της υπεράσπισης αναμένεται να προχωρήσει σε έφεση και σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο χρειάζεται ένα δεκαήμερο για να προχωρήσει η υπόθεση στο Εφετείο.

Αίσθηση προκάλεσε ότι δεν υπήρξε ούτε καν σκέψη σε ανθρώπινο επίπεδο για τον Παντελή Κοκαβέση, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. “Δεν εισακούστηκαν τα αιτήματα και κατά τον δικηγόρο, παίχτηκε ξανά το ίδιο σενάριο” τόνισε.

Ο νυν δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης έχει υποβάλει στο δικαστικό σώμα ιατρικές γνωματεύσεις, ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, που ωστόσο δεν ελήφθησαν υπόψη. Ο κ. Κοκαβέσης πριν από ένα χρόνο είχε κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, έχει φλεγμονή στο μυοκάρδιο και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Τιράνων. Το νοσοκομείο προσπαθεί να είναι σε επικοινωνία με το Ωνάσειο, καθώς η κατάστασή του προκαλεί ανησυχία. Οι δύο προφυλακισθέντες δεν παρευρέθηκαν στην εκδίκαση της υπόθεσης, ούτε όμως και κάποιο τρίτο πρόσωπο. Στα μέλη της οικογένειας δεν επιτράπηκε η παρουσία, ενώ απουσίασε αυτή τη φορά και η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στην απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου, για την παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, τονίζει: «Η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου πλέον Δημάρχου Χείμαρρας, προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου».