ΕΔΕ: Να μετέχουν δικαστές και εισαγγελείς στην επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

43
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Αποκλειστικό: Καταπίπτει η σκευωρία περί

Να έχουν λόγο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί στην επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητεί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Ενόψει της διαδικασίας που ξεκίνησε ήδη από την Κυβέρνηση για την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Αρείου Πάγου έξι εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου και της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου, η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας επαναδιατυπώνει τη θέση της για συμμετοχή του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος στη διαδικασία προεπιλογής.

“Είναι ένα ώριμο αίτημα τόσο του ίδιου του Δικαστικού Σώματος, του συνόλου σχεδόν των πολιτικών κομμάτων της Χώρας, όσο και της κοινωνίας, που ζητά την πλήρη χειραφέτηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Παράλληλα, αφήνει σαφείς αιχμές κατά της Ένωσης Εισαγγελέων, η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση είχε διαμαρτυρηθεί για την προεπιλογή 3 αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου στη διαδικασία πλήρωσης της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας ενδεχόμενη επιλογή δικαστή “καίριο πλήγμα στο εισαγγελικό γόητρο”.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

Με πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου και κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία προεπιλογής δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σταθερή θέση της Ένωσης, η οποία αποτυπώθηκε και ως θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σώματος κατά τη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης του περασμένου Δεκεμβρίου για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι η συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο στάδιο της προεπιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Είναι ένα ώριμο αίτημα τόσο του ίδιου του Δικαστικού Σώματος, του συνόλου σχεδόν των πολιτικών κομμάτων της Χώρας, όσο και της κοινωνίας, που ζητά την πλήρη χειραφέτηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση.
Στο ισχύον καθεστώς οι κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης δεν αποτελούν θέμα «γοήτρου» ούτε απονέμονται ως «υπηρεσιακή κορύφωση» μιας πολυετούς θητείας. Θεωρούμε επίσης εντελώς λανθασμένη και απαρχαιωμένη κάθε εκτίμηση που μπαίνει σε μια βάση διάκρισης δικαστών και εισαγγελέων ως προς την προτεραιότητα για την τοποθέτηση στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι η ικανότητα, τα προσόντα, το σθένος και η δυνατότητα να ανταποκριθεί κάποιος επάξια στον ρόλο που του εμπιστεύεται η Πολιτεία. Τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπηρέτησαν επάξια στο παρελθόν τόσο δικαστικοί όσο και εισαγγελικοί λειτουργοί. Αποκλεισμοί a priori μιας κατηγορίας συναδέλφων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αντιστρατεύον

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr