fbpx

E.E.: Τέλος στις εισαγωγές προϊόντων που συνδέονται με την καταστροφή δασών

by nakos

Σε συμφωνία για την απαγόρευση των εισαγωγών προϊόντων όπως το κακάο, τον καφέ ή τη σόγια στις περιπτώσεις που συνδέονται με την καταστροφή δασών κατέληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευκρίνισε με ανακοίνωση πως η απόφαση αφορά και το φοινικέλαιο, το βοδινό κρέας, το καουτσούκ αλλά και διάφορες πρώτες ύλες (σοκολάτα, δέρματα, έπιπλα, χαρτί, ξυλάνθρακα κ.ά.).

Η εισαγωγή τους θα απαγορεύεται αν η προέλευσή τους είναι δασικές εκτάσεις που αποψιλώθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2020 και όχι μόνο αν προκλήθηκαν ζημιές σε «πρωτογενή» δάση αλλά στο σύνολο των δασικών εκτάσεων.

Οι εισαγωγικές εταιρείες

Οι εισαγωγικές εταιρείες θα είναι υπεύθυνες για τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και θα καλούνται να πιστοποιούν την ανιχνευσιμότητα με τη βοήθεια δεδομένων γεωεντοπισμού των καλλιεργειών και δορυφορικών φωτογραφιών.

«Πρόκειται για πρωτιά σε παγκόσμια κλίμακα! Πρόκειται για τον καφέ που πίνουμε το πρωί, για τη σοκολάτα που τρώμε, τον ξυλάνθρακα που χρησιμοποιούμε για μπάρμπεκιου, το χαρτί των βιβλίων μας. Είναι ριζοσπαστικό», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής περιβάλλοντος του ΕΚ, Πασκάλ Κανφέν (Renew, φιλελεύθεροι),

Ενώ στην ΕΕ αναλογεί το 16% της αποψίλωσης των δασών σε παγκόσμια κλίμακα λόγω των εισαγωγών της, αυτή κατατάσσεται δεύτερη στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους καταστροφείς των τροπικών δασών, πίσω μόνο από την Κίνα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Το κείμενο είχε προταθεί τον Νοέμβριο του 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υιοθετήθηκε σε αδρές γραμμές από τα κράτη μέλη, όμως οι ευρωβουλευτές ψήφισαν τον Σεπτέμβριο σημαντική ενίσχυσή του, μεγεθύνοντας τη γκάμα των προϊόντων που αφορά, ειδικά συμπεριλαμβάνοντας το καουτσούκ, που απουσίαζε από την αρχική πρόταση.

Τι ζήτησαν οι ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής και σε άλλα απειλούμενα οικοσυστήματα με βλάστηση κυρίως στη σαβάνα Σεχάντου/Σεράδο (Βραζιλία/Παραγουάη/Βολιβία), προέλευση το 2018 περίπου του 1/4 των ευρωπαϊκών εισαγωγών σόγιας. Η συμφωνία που έκλεισαν οι διαπραγματευτές του ΕΚ και των κρατών προβλέπει ότι η επέκταση του μέτρου και σε «άλλες περιοχές με βλάστηση» θα επανεξεταστεί 1 χρόνο αφού τεθεί σε ισχύ το κείμενο.

Ομοίως, έπειτα από 2 χρόνια, η Κομισιόν θα μελετήσει την πιθανή επέκταση του πεδίου εφαρμογής σε άλλα προϊόντα (όπως για παράδειγμα στο καλαμπόκι ήθελαν οι ευρωβουλευτές να συμπεριληφθεί στο τρέχον κείμενο), καθώς και σε άλλα οικοσυστήματα που δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και έχουν πλούσια βιοποικιλότητα (βάλτοι), όπως και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, άλλο αίτημα που πρόβαλαν σθεναρά οι ευρωβουλευτές.

Αντίθετα, «εξασφαλίσαμε ήδη πολύ πιο ισχυρό ορισμό του τι είναι η αποψίλωση των δασμών ώστε να καλύπτονται μεγάλες ζώνες» και «εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών, των καλύτερων συμμάχων μας εναντίον της αποψίλωσης», τόνισε ο διαπραγματευτής του ΕΚ, Κριστόφ Χάνσεν (ΕΛΚ, δεξιά).

Επίσης οι εισαγωγείς πρέπει να «πιστοποιούν τη συμμόρφωσή τους προς τη νομοθεσία της χώρας παραγωγής ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» και να «εγγυώνται πως τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών γίνονται σεβαστά».

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα