Δύο στα δύο για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ στα Ειδικά Δικαστήρια. Μετά τον στενό συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, που καταδίκασε ομόφωνα το Ειδικό Δικαστήριο με ποινή φυλάκισης δύο ετών για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το Σάββατο καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία και ο πρώην υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Δ. Παπαγγελόπουλος για δύο υποθέσεις παράβασης καθήκοντος.

 

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

 

Κι ενώ κανείς θα περίμενε από το κόμμα που δύο υπουργοί του καταδικάστηκαν οριστικά και αμετάκλητα από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας για παράβαση καθήκοντος, ένα από τα πλέον ατιμωτικά αδικήματα για πολιτικό, να κάνει είτε την αυτοκριτική του είτε να επιλέξει την αξία της σιωπής συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταδίκη Παπαγγελόπουλου έβγαλε την εξής ανακοίνωση: «Η αθώωση της κ. Τουλουπάκη τελειώνει οριστικά το μύθευμα περί σκευωρίας Novartis και οποιασδήποτε άλλης μομφής στο πρόσωπό της, σε σχέση με τον τρόπο που εκτέλεσε τα καθήκοντά της ως εισαγγελέας Διαφθοράς. Αυτό που μένει είναι το σκάνδαλο, και δυστυχώς χωρίς καμία απόδοση ευθυνών.

Σε ό,τι αφορά την κατά πλειοψηφία απόφαση της Δικαιοσύνης για τον κ. Παπαγγελόπουλο, επί των ημερών του οποίου άνοιξε η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, την αφήνουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας».

 

Α λα καρτ

Δηλαδή, με βάση την καινοφανή θεωρία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι δικαστές με την κατά πλειοψηφία αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη «τελείωσαν οριστικά το μύθευμα περί σκευωρίας Novartis», ενώ την καταδικαστική απόφαση για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο την αφήνουν (!) στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας.

Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ «αγοράζει» μόνο την αθωωτική απόφαση. Την άλλη για τον Μίμη Παπαγγελόπουλο τη «στέλνει» στην κοινωνία. Αν αυτό δεν λέγεται δικαιοσύνη α λα καρτ, τότε τι λέγεται;

 

Το σχόλιο της ΝΔ

Την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με την αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη και την απόφαση περί ενοχής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχολίασε με δηκτικό τρόπο η ΝΔ, τονίζοντας ότι «δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα για την καταδίκη και δεύτερου υπουργού του, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά πώς αντιλαμβάνεται το κράτος δικαίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μπούμε σε πολιτική αντιπαράθεση αυτήν την ώρα, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Τη στιγμή που ένας δεύτερος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα Ν. Παππά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος καταδικάζεται και αυτός με το βαρύτατο αδίκημα για έναν δημόσιο λειτουργό, αυτό της παράβασης καθήκοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την αθώωση της κας Τουλουπάκη! Κρίνει, δηλαδή, ξανά την απόφαση α λα καρτ και δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα για την καταδίκη και δεύτερου υπουργού του, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά πώς αντιλαμβάνεται το κράτος δικαίου. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους».

 

Η καταδίκη

Η καταδίκη, κατά πλειοψηφία, του Παπαγγελόπουλου αποφασίστηκε για τις καταγγελίες σε βάρος του από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, που αφορούσαν πιέσεις που της άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση (πολιτική σκευωρία για πολλούς και ειδικά για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρέμασε στα μανταλάκια) της Novartis και για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι δέχθηκε πιέσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη ότι παρενέβη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως και για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για υποθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου και του δημοσιογράφου των «Νέων» Γιώργου Παπαχρήστου.

Το δικαστήριο έκρινε αθώα την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας, όπως επίσης έκρινε αθώο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την ηθική αυτουργία σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου, Ολγας Σμυρλή, ήταν –όπως και στην περίπτωση του Νίκου Παππά– απαλλακτική για τον πρώην υπουργό, αλλά και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.

 

Τι υποστηρίζουν

«Η Novartis αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και εγώ καταδικάστηκα για δύο γελοίες, ανύπαρκτες, κατασκευασμένες και άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis περιπτώσεις ενός πλημμελήματος, με οριακή πλειοψηφία μόνο σε χρηματική ποινή» τονίζει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο καταδικασμένος για δύο παραβάσεις καθήκοντος, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η Ελένη Τουλουπάκη αξιολογεί την κατά πλειοψηφία αθώωσή της ως «μέρα δικαίωσης» προσθέτοντας ότι «το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφασή του αποκατέστησε την αλήθεια».