Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τα μέλη να τον εξουσιοδοτήσουν προκειμένου να τηλεφωνήσει στον Νίκο Ανδρουλάκη ώστε να ανιχνεύσει τις διαθέσεις του για ενδεχόμενη κοινοβουλευτική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (σαν να εκπροσωπεί ένα άλλο κόμμα και όχι εκείνο που κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του υιοθετούσε συνωμοσίες συνωμοσίας –όπως αποδείχθηκε δικαστικά– στο πλαίσιο της σκευωρίας της Novartis κατά πολιτικών αντιπάλων στον χώρο του ΠΑΣΟΚ), διέβη τον Ρουβίκωνα και σήμερα αναζητεί συνεργασίες για την εξουσία.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Κι ενώ τα περισσότερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας συμφώνησαν ότι κάτι τέτοιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, από κάποιους διατυπώθηκαν ενστάσεις για το αν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, ή αν θα πρέπει να περιμένει την εκλογή νέας ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη τον προσεχή Οκτώβριο, προκειμένου να προχωρήσει σε τέτοιου είδους συζητήσεις με τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Κατατέθηκε, πάντως, και η πρόταση να έκανε σχετική αναφορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να ανιχνεύσει δημοσίως προθέσεις, κάτι που ωστόσο δεν έγινε.

Ραντεβού στον αέρα

Η ιστορία με τα τηλεφωνήματα ξεκινάει από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Το τηλεφώνημα τότε ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν θεσμικό και τυπικό. Οι δυο τους συμφώνησαν πως θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά, ωστόσο το ραντεβού δεν κλείστηκε ποτέ. Στο ίδιο μήκος κύματος, κάνοντας άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Κασσελάκης –με αφορμή την Attica Bank– εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στη Χαριλάου Τρικούπη «να κινηθεί αναλόγως και να περπατήσουμε μαζί σε αυτόν τον δρόμο» μιλώντας για «ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα», προβληματίζοντας την τραπεζική αγορά, μήπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «εξυπηρετεί» με τον τρόπο του ανταγωνιστικές επιχειρηματικές σκοπιμότητες.

Σήμερα η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει δικαιωμένη από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, αφήνοντας αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που τον στηρίζουν και είχαν διατυπώσει την άποψη πως το ζήτημα της Κεντροαριστεράς δεν λύνεται με συμμαχίες κορυφής.

Σημειώνουν, μάλιστα, επικριτικά πως η ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από την επικράτηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήταν σε αντίθετη τροχιά από όσα έλεγε μερικές ώρες νωρίτερα για τις γαλλικές εκλογές.

Παράλληλα, στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είπε ότι το κόμμα «γλιτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» από τη συγκεκριμένη απόφαση, «αυτό που γλιτώνουμε δεν είναι λίγο. Ξέρετε πού έχουν πάει τα εκτυπωτικά και το χαρτί; Είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ! Θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ενισχύσουμε και την ηλεκτρονική έκδοση και το κυριακάτικο φύλλο της "Αυγής"».

Ξενάγηση στη Βουλή

Αξίζει, πάντως να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε χθες μια ξενάγηση στη Βουλή, ενημερώνοντας για τη λειτουργία της τους καλεσμένους του από τις ΗΠΑ, οι οποίοι είναι υψηλόβαθμα στελέχη του παγκόσμιου κολοσσού Meta Platforms (Facebook-Instagram), αδειάζοντας εμμέσως τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος κατά το παρελθόν καταφερόταν εναντίον του Facebook όταν του έβαζε ποινές για τις αναρτήσεις του.