Ένα νέο πρόγραμμα που αφορά την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων, ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη, 11 Ιούνη, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σε συνεργασία με τη Google, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2020.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε κάτω από την «ομπρέλα» της Εθνικής Συμμαχίας για Ψηφιακές Δεξιότητες και Θέσεις Εργασίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ οι πόροι για την αμειβόμενη εργασιακή εμπειρία θα εξασφαλιστούν από πόρους του ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος και μέσω μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα με τον ΟΑΕΔ, περισσότεροι από 3.000 νέοι άνεργοι θα καταρτιστούν δωρεάν από τη Google σε ψηφιακές δεξιότητες, όπως το ψηφιακό μάρκετινγκ. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Grow Greece with Google, η οποία έχει στόχο να στηρίξει την ανάκαμψη της χώρας, μέσω της τεχνολογίας.
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, ο ΟΑΕΔ θα συνδέσει τους ωφελούμενους με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, για να αποκτήσουν αμειβόμενη εργασιακή εμπειρία στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ για διάστημα έξι μηνών. Κατά τη δεύτερη φάση, οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές των ωφελουμένων για το διάστημα αυτό θα καλυφθούν από πόρους του ΕΣΠΑ, που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το ολοκληρωμένο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης θα στηρίξει τόσο τους νέους ανέργους, που θα βελτιώσουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους, όσο και τις επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την ψηφιακή παρουσία τους στην αγορά.
Όπως αναφέρθηκε, «πρόκειται για μία δράση η οποία στοχεύει να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας μας στις δύσκολες σημερινές συνθήκες και, κυρίως, να συμβάλει στον αγώνα, που δίνεται, για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Παράλληλα, αποτελεί μία επιτυχημένη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και έρχεται στην Ελλάδα την κατάλληλη στιγμή, όπου, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, η ανάγκη υποστήριξης νέων ανθρώπων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ».
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε: «Το καινοτόμο πρόγραμμα κατάρτισης Google έρχεται ακριβώς την ώρα που συντελείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον δημόσιο τομέα και που η ζήτηση για νέες ψηφιακές δεξιότητες στην αγορά εργασίας είναι επίκαιρη, όσο ποτέ. Η πρωτοβουλία της Google θα συμβάλει ουσιαστικά στην ψηφιακή εκπαίδευση των ανέργων, θα ενισχύσει το οπλοστάσιο των εργαζομένων με νέες δεξιότητες και δυνατότητες και, εν τέλει, θα εκσυγχρονίσει το εργασιακό περιβάλλον. Είμαστε περήφανοι που ως υπουργείο συμπράττουμε με τη Google και δρομολογούμε ένα πρόγραμμα κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους. Ευχόμαστε το παράδειγμά της να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας».
- Προς ένα ριζικά νέο πολιτικό σκηνικό
- ΑΟΖ: Μετά την Ιταλία σειρά παίρνει η Αίγυπτος – Το μεγάλο αγκάθι
- Δημοσκόπηση: Η χρυσή δεκάδα των υπουργών
- Ζωντανές οι μνήμες από τη Σφαγή του Διστόμου
- Τουρκία: Η αντιπολίτευση τρολάρει τον Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ανέφερε: «Είμαστε περήφανοι που, για πρώτη φορά, γίνεται πραγματικότητα μία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της κατάρτισης, με τη δημιουργία ενός εξαιρετικά καινοτόμου προγράμματος, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ψηφιακού χάσματος, ενώ, παράλληλα, θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας στη χώρα μας, με πόρους του ΕΣΠΑ».
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, σημείωσε: «Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του ΟΑΕΔ και της Google για την τηλεκπαίδευση και τηλεκατάρτιση χιλιάδων μαθητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων του Οργανισμού, η σύμπραξή μας διευρύνεται στον τομέα της κατάρτισης και απασχόλησης νέων ανέργων. Στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, που έχει προκαλέσει η ραγδαία εξάπλωση της ψηφιακής τεχνολογίας. Η νέα ολοκληρωμένη παρέμβαση θα συμβάλει στη μείωση του ψηφιακού χάσματος, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους ανέργους να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, αλλά και βελτιώνοντας την απασχολησιμότητά τους με την απόκτηση πολύτιμης επαγγελματικής εμπειρίας».
Η γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης Πέγκυ Αντωνάκου, είπε: «Σήμερα, που αντιμετωπίζουμε τις επώδυνες συνέπειες της πανδημίας, είναι προτεραιότητα για εμάς να συμμετάσχουμε στην εθνική εκστρατεία για την ανάκαμψη της οικονομίας, φέρνοντας στο επίκεντρο της εξειδίκευσής μας ανθρώπους που αναζητούν εργασία. Μέσω της συνεργασίας μας με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης και με τον ΟΑΕΔ, καθώς και μέσα από τη σημαντική εμπειρία που έχουμε αποκομίσει στην αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες, ελπίζουμε να συμβάλουμε ενεργά στον αγώνα που δίνεται για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Η δράση αυτή εντάσσεται στη νέα πρωτοβουλία της Google Ελλάδος “Grow Greece with Google”, η οποία αποβλέπει στο να στηρίξει την ανάκαμψη της χώρας, μέσω της τεχνολογίας».
Ο γγ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος, τόνισε: «Η εξοικείωση όλων των πολιτών με τις ψηφιακές τεχνολογίες είναι ένα από τα κομβικότερα εθνικά στοιχήματα για τον 21ο αιώνα. Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις αγορές απασχόλησης, η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων γίνεται βασικός παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής κινητικότητας. Συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ανεργίας, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των ανοικτών κοινωνιών εν γένει. Το κοινό πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους της Google και του ΟΑΕΔ αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας επίσημη δράση της ανανεωμένης Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση. Πρόκειται για μία φιλόδοξη πρωτοβουλία, η οποία θα βοηθήσει 3.000 νέους ανέργους συμπολίτες μας να καταρτιστούν δωρεάν, συντελώντας, έτσι, στην αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην ελληνική αγορά».