«Προχωράμε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς ήδη, από το 2019, έχει αυξηθεί κατά 20%» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε εκπομπή στα "Παραπολιτικά 90.1".

   Η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους και γίνεται επεξεργασία, ώστε να κατατεθεί η πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα έχει το 8 μπροστά.

   Σε ερώτηση για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, η υπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής:

   «Μέχρι το τέλος Μαρτίου, αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά. Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αλλά και τραπεζών, δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση. Οπότε, με δεδομένο ότι ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, έχει κάνει μεγάλο αγώνα όχι μόνο στο κομμάτι της γρήγορης απονομής των συντάξεων, αλλά και στον σωστό επανυπολογισμό των συντάξεων των πολιτών που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, στο τέλος του μήνα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις αναθεωρημένες συντάξεις τους προς τα πάνω στον τραπεζικό τους λογαριασμό».

   Αναφορικά με τις τριετίες, η κυρία Μιχαηλίδου σχολίασε ότι, από 1 Ιανουαρίου 2024, «ξεπάγωσαν» στον ιδιωτικό τομέα, που ήταν σε αναστολή από το 2012. Όπως είπε, η απόφαση για την επαναφορά των τριετιών είναι πάρα πολύ σημαντική για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, ώστε να ξέρουν οι μισθωτοί ότι τελείωσε η δύσκολη περίοδος λιτότητας και μνημονίων.

   Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η αύξηση είναι υποχρεωτική. «Για να το διασφαλίσουμε αυτό, από τη μια πλευρά, έχουμε τους εντατικούς ελέγχους από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και, από την άλλη, το Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", μέσω του οποίου ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να ενημερώνεται πώς εφαρμόζεται το μέτρο αυτό» συμπλήρωσε η κυρία Μιχαηλίδου.