Σαφείς αποστάσεις από τη λειτουργία και τον τρόπο δράσης των οργανωμένων της «Θύρας 7» φέρεται να κράτησε και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Αναπάντητο θα παραμείνει, μέχρι και την ημέρα της απολογίας του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστα Καραπαπά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της δολοφονίας Λυγγερίδη, το ερώτημα αν θα επιμείνει στην αρχική απολογία του στον ανακριτή, στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, «άδειασε» τη Θύρα 7.

Ο Κ. Καραπαπάς είναι συγκατηγορούμενος μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρός της Βαγγέλης Μαρινάκης – με του οποίου ταυτίζεται η απολογία ως προς το σημείο της φύλαξης της αποθήκης– για χρηματοδότηση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και μαζί με 142 οργανωμένους οπαδούς για το αδίκημα της συμμετοχής σε αυτή.

Στην απολογία του στον 9ο ανακριτή, τον Νοέμβριο του 2024, σχεδόν έναν χρόνο μετά τα φονικά επεισόδια στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να διαχώρισε πλήρως τη θέση της διοίκησης της ΠΑΕ από τους οργανωμένους οπαδούς, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τη λειτουργία και τον τρόπο δράσης τους.

Η επίμαχη αποθήκη

Ιδιαίτερα στο επίμαχο σημείο της ανάκρισης που αφορούσε την αποθήκη στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όπου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φυλάσσονταν πυρομαχικά τα οποία μεταφέρθηκαν στο γήπεδο και χρησιμοποιήθηκαν στα επεισόδια έξω από αυτό, τον Δεκέμβριο του 2023, ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού φέρεται να «αποποιήθηκε των ευθυνών του».

Τις ευθύνες φέρεται να τις απέδωσε αποκλειστικά και μόνο στους οργανωμένους οπαδούς, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του ανέφερε ότι πρόσβαση σε αυτήν είχαν μόνο εκείνοι και ουδείς άλλος.

Ουσιαστικά, ρητά κατονόμασε τους οργανωμένους ως εκείνους που είχαν τα κλειδιά και τη διαχείριση της εν λόγω αποθήκης, επιχειρώντας να καταστήσει σαφές ότι η ΠΑΕ και οι υπηρεσίες ασφαλείας του γηπέδου δεν είχαν τον έλεγχό της.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας: «Εδώ καλά καλά δεν είχε πρόσβαση η αστυνομία». Εννοούσε ότι οι «χούλιγκαν», όπως χαρακτηρίζονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, είχαν επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας και πως ήταν ανεξέλεγκτοι.

Στις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή γιατί είχαν πρόσβαση στην αποθήκη οι οργανωμένοι, φέρεται ότι προσπάθησε να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη αποθήκη τους διευκόλυνε, καθώς εκεί φυλάσσονταν πανό, σημαίες κ.λπ. Βέβαια, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, οι οργανωμένοι, μετά το περιστατικό στου Ρέντη, φοβούνταν να ανοίξουν την αποθήκη, όπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.

Εκ διαμέτρου αντίθετοι είναι οι ισχυρισμοί των 142 κατηγορουμένων, όπως καταγράφηκαν στις δικές τους καταθέσεις και απολογίες κατά την προανάκριση. Φέρονται να υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι δεν είχαν κλειδιά της αποθήκης και πως, κάθε φορά που έπρεπε να την ανοίξουν, αυτό γινόταν από τον φύλακα του γηπέδου, ο οποίος ήταν υπάλληλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Κώστας Καραπαπάς κατά τη διάρκεια της απολογίας του σχετικά με τη φύλαξη της αποθήκης αναμένεται ότι θα προκαλέσουν ένταση με τους κατηγορούμενους «χούλιγκαν». Αν επιμείνει σε αυτήν τη θέση, θα αντιδράσουν, αν όχι όλοι, τουλάχιστον η φερόμενη ως ηγετική ομάδα, διότι επαπειλούνται βαριές ποινές. Αν την αναιρέσει, τότε επιβαρύνει τη δική του θέση, αφού θα έχει υποπέσει στο αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης. Αυτό θα εγείρει σημαντικά ερωτήματα στην έδρα ως προς την ενοχή του ή μη.

Το θέμα της φύλαξης της αποθήκης και η στάση που θα κρατήσει ο κ. Καραπαπάς –αν εμφανιστεί στο δικαστήριο να απολογηθεί– αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, να προκαλέσει και «διάσπαση» στο μέχρι σήμερα αρραγές μέτωπο των συνηγόρων υπεράσπισης.

Είτε ανακαλέσει είτε επιμείνει στην αρχική του απολογία, θίγει τα συμφέροντα ορισμένων εκ των κατηγορουμένων. Οι συνήγοροί τους είναι υποχρεωμένοι να τους υπερασπιστούν και, άρα, να «κοντραριστούν» με εκείνους του Κώστα Καραπαπά αλλά και του προέδρου της ΠΑΕ, γιατί και εκείνος φέρεται ότι «άδειασε», μέσα από τη δική του απολογία, τους οργανωμένους οπαδούς.

Αυτόνομο σύστημα

Ο κ. Μαρινάκης, κατά τη δική του απολογία, φέρεται να παρουσίασε τη «Θύρα 7» ως ένα αυτόνομο σύστημα οργανωμένων φιλάθλων, στο οποίο, σύμφωνα με τη δική του περιγραφή, εντάσσονται και ακραία παραβατικά στοιχεία. Επέμεινε, μάλιστα, ότι ακόμη και σήμερα τα στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, αν και παραμένει ζητούμενο η τελική θέση που θα λάβουν κατά την απολογία τους ενώπιον του δικαστηρίου οι δύο ισχυροί άνδρες της ΠΑΕ, η ρήξη μεταξύ διοίκησης και οργανωμένων οπαδών μοιάζει αναπόφευκτη, προκειμένου ο καθένας «να σώσει το τομάρι του».