Ενα πολύ καυτό Σαββατοκύριακο περιμένει τους πέντε ανακριτές που έχουν αναλάβει να συλλέξουν τις απολογίες των 67 κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που ευθύνεται για τη δολοφονία του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Αφενός γιατί πρέπει να κάνουν χειρουργική δουλειά, ιδίως έπειτα από όλα όσα ανατριχιαστικά περιγράφονται στα έγγραφα της Ασφάλειας Αττικής σχετικά με τον τρόπο δράσης του στρατού των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού και αφετέρου γιατί πρέπει να σκάψουν με αποφασιστικότητα ώστε να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος των ηθικών και φυσικών αυτουργών της δολοφονίας. Δηλαδή, όχι μόνο εκείνων που διέταξαν και καθοδήγησαν τα εκτελεστικά όργανα στη φονική επίθεση αλλά και των άλλων που γνώριζαν, ανέχονταν ή υπέθαλπαν την εγκληματική δράση της συμμορίας.

Ολη αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και σε νέες διώξεις που μεταφράζονται σε νέα εντάλματα και συλλήψεις. Η δίωξη που ήδη έχει ασκηθεί για την υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται συνολικά 160 πρόσωπα, περιλαμβάνει 12 βαριά κακουργήματα και σωρεία πλημμελημάτων. Σε κάθε περίπτωση, η απολογητική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο το πρωί, οπότε θα μεταχθούν στα δικαστήρια οι πρώτες ομάδες κατηγορουμένων, ενώ οι απολογίες θα συνεχιστούν και μεθαύριο Κυριακή.

Από τα μέχρι χθες δεδομένα μπορεί κάποιος να εξαγάγει ορισμένα συμπεράσματα για την υπόθεση, η αστυνομική εξιχνίαση της οποίας είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, αν εξαιρέσει κανείς εκείνη της εξάρθρωσης της πρώτης γενιάς τρομοκρατίας στην Ελλάδα, της «17ης Νοέμβρη». Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:

• Πρόκειται για οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με ιεραρχία, ανώτερα και κατώτερα μέλη τα οποία είχαν και οικονομικά συμφέροντα / απολαβές καθώς κάποιοι εξ αυτών δεν είναι μόνο υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός και φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι κοντά στη διοίκηση της ομάδας, αλλά είχαν και τη δυνατότητα να πωλούν εισιτήρια αγώνων, τα οποία τους χορηγούνταν ώστε να έχουν προσωπικό όφελος.

• Το βράδυ της δολοφονίας του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη, 34 εκ των κατηγορουμένων φόρτωσαν τέσσερα ΙΧ αυτοκίνητα με πολεμοφόδια (φωτοβολίδες, ρόπαλα, μαχαίρια, αεροβόλα όπλα, ρέπλικες και διάφορα άλλα) που πήραν από χώρους του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όπου βρίσκεται και η έδρα της Θύρας 7 των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού..

• Οι πρωτεργάτες, καθοδηγητές, εντολείς και οργανωτές της επίθεσης, εκτός από ηθικοί, κατηγορούνται και ως φυσικοί αυτουργοί. Είναι όλοι τους αρχηγικά στελέχη της Θύρας 7.

• Ορισμένα από τα αρχηγικά στελέχη και εκ των κορυφαίων κατηγορουμένων για την οργάνωση της δολοφονικής επίθεσης «εισέρχονταν όχι απλά στο γήπεδο, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο ως SLO της ΠΑΕ Ολυμπιακός, δυνάμει διαπιστεύσεώς τους από τη διοργανώτρια αρχή Super League, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ίδιας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που υπογράφονται από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο αυτής Δημήτριο Αγραφιώτη», αναφέρει το διαβιβαστικό της Ασφάλειας Αττικής στην Εισαγγελία. SLO σημαίνει «supporter liaison officer», είναι η γέφυρα μεταξύ των φιλάθλων και των ομάδων τους και ουσιαστικά είναι εκείνος που μεσολαβεί μεταξύ των φιλάθλων και των διοικήσεων των ομάδων. Επίσης, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, «ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που παράλληλα ήταν και διαπιστευμένα από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις έδωσαν το σύνθημα, με φωνές και χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών τους, στους “μικρούς” της οργάνωσης να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο για πρόκληση επεισοδίων και επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις».

• Ενας από αυτούς τους SLO ήταν ο δολοφονημένος Βασίλης Ρουμπέτης, ο οποίος εφέρετο να είχε σχέση με το ελληνικό οργανωμένο έγκλημα – κυρίως με τα λαθρεμπόρια καυσίμων και καπνικών προϊόντων. Ηταν ένα από τα ονόματα που έχουν παίξει ενεργό ρόλο στη λεγόμενη «Greek Mafia», ενώ λειτουργούσε και ως επίσημος εκπρόσωπος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

• Ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων έχουν ποινικό παρελθόν σε υποθέσεις κλοπών, ξυλοδαρμών, προστασίας, ακόμα και βιασμών. Εντούτοις, είχαν επίσημες διαπιστεύσεις από τον Ολυμπιακό και κυκλοφορούσαν στους αγωνιστικούς χώρους ως μεσάζοντες μεταξύ των φιλάθλων και της διοίκησης της ερυθρόλευκης ΠΑΕ ή ακόμα και με την ίδια την Αστυνομία.

• Από τις καταθέσεις και από τα στοιχεία που προέκυψαν από τις παρακολουθήσεις όλα τα φερόμενα ως ηγετικά στελέχη γνώριζαν ότι είχαν σκοτώσει αστυνομικό, ενώ πριν είχαν εκδηλώσει, ακόμα και δημοσίως στα social media, τη «χαρά» τους για την κατ’ αυτούς αίσια έκβαση της φονικής επιδρομής τους.