Με δηλώσεις που ξεπερνούν κάθε διπλωματικό όριο, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε –ακόμη μια φορά– να υιοθετήσει σκληρή ρητορική κατά του Ισραήλ από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητώντας ευθέως την επιβολή κυρώσεων. Αγνοώντας πλήρως τις γεωπολιτικές ισορροπίες, τις διεθνείς συμμαχίες και τον ρόλο της Ελλάδας σε μια κρίσιμη συγκυρία, εμφανίστηκε ως «κατήγορος» σε ένα ευαίσθητο πεδίο, δίνοντας επιχειρήματα σε όσους επιδιώκουν να πλήξουν τη σταθερότητα της περιοχής - και εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στα Χανιά, ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της Γάζας, με επίθεση προς το κράτος του Ισραήλ

Ο κ. Τσίπρας, απερίσκεπτα και με τρόπο που δεν αρμόζει σε έναν πρώην πρωθυπουργό, κατέφυγε σε κορόνες... που μπορούν να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο με μία χώρα σύμμαχο, όπως το Ισραήλ.

Με λόγο διανθισμένο «συναισθήματα» και ιστορικοπολιτικές ακροβασίες, κατέληξε στην πρόταση προς την κυβέρνηση... να επιβάλλει κυρώσεις στο Ισραήλ, δυναμιτίζοντας έτσι τις διμερείς σχέσεις και κάνοντας το χατίρι στον Ερντογάν.

Οι δηλώσεις 

«Δεν υπάρχουν λόγια, όταν μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς πολίτες, χιλιάδες νεκρά παιδιά και πολλά ακόμα που πεθαίνουν από ασθένειες ή λιμοκτονούν», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στα Χανιά.

«Δεν αρκεί απλώς να εκφράσουμε τη λύπη μας ή να ζητήσουμε από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του», είπε τονίζοντας πως «το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ».

«Αν δεν κάνουμε το ίδιο που κάναμε για τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, δείχνουμε στον κόσμο ότι η Ευρώπη έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη της», σημείωσε, ενώ διερωτήθηκε:

«Πώς μπορούμε να μιλάμε ξανά για διεθνές δίκαιο ή για αξίες, αν δεν δηλώσουμε ξεκάθαρα σήμερα ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην κυβέρνηση του Ισραήλ, ειδικά σε σχέση με στρατιωτικούς εξοπλισμούς, μέχρι να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις;».