Στο πλευρό των πυρόπληκτων της Πάτρας και της Πρέβεζας θα βρεθεί αύριο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Κώστας Κατσαφάδος για την καταγραφή των αναγκών, την άμεση ενεργοποίηση της κρατικής αρωγής. Την ίδια στιγμή, οι ανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικήςσυλλαμβάνουν όσους καταστρέφουν έστω και από απερισκεψία το φυσικό μας περιβάλλον είτε είναι επί σκοπόν εμπρηστές.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Κατσαφάδος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής θα βρεθεί αύριο (18/8) στις 12:00, στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής. Ακολούθως, ο Κώστας Κατσαφάδος στις 17:00, θα βρεθεί στην Πρέβεζα, όπου θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Ζηρού στην Φιλιππιάδα, με συμμετοχή του Δημάρχου, αιρετών και αρμόδιων υπηρεσιών της περιοχής.

Οι συσκέψεις πραγματοποιούνται με στόχο την καταγραφή των αναγκών, την άμεση ενεργοποίηση της κρατικής αρωγής και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου αποκατάστασης και στήριξης για τις πληγείσες τοπικές κοινωνίες.

Ως κρατική αρωγή λογίζονται τα κάτωθι:

- Στεγαστική συνδρομή για κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.
- Οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών για την κάλυψη πρώτων αναγκών και επισκευών.
- Κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις, με επιχορήγηση έως 70%.
- Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για πληγέντα ακίνητα, βάσει των αυτοψιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών.
- Έκτακτη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και κρίσιμα δίκτυα.

Πρόστιμα και συλλήψεις στους εμπρηστές

Την ίδια στιγμή, οι ανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής συνεχίζουν το έργο της εξιχνίασης εγκλημάτων, που σχετίζονται με εμπρησμούς. Χθες και σήμερα, οι ανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, σε Αττική, Χαλκιδική, και Φάρσαλα.

Συγκεκριμένα:

- Συνελήφθη χθες, 16 Αυγούστου 2025, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, ημεδαπός, ο οποίος έθεσε φωτιά σε υπαίθριο χώρο πλησίον πευκόφυτου αλσυλλίου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, σε περιοχή του δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης στην Αττική και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ.

- Συνελήφθη χθες, 16 Αυγούστου 2025, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πολυγύρου, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε χαμηλή βλάστηση, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, σε περιοχή του δήμου Πολυγύρου στην Χαλκιδική.

- Συνελήφθη σήμερα, 17 Αυγούστου 2025, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε αγροτική έκταση, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, σε περιοχή του δήμου Φαρσάλων στην Λάρισα και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.640,62 ευρώ.

- Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.187 ευρώ, σήμερα 17 Αυγούστου 2025, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας, σε ημεδαπό, για καύση σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, σε περιοχή του δήμου Φαρσάλων στην Λάρισα.