Λίγο πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία προκειμένου να συναντηθεί με τους αγρότες των περιοχών που δοκιμάστηκαν από τις θεομηνίες, το ζήτημα της στήριξης του πρωτογενούς τομέα θα συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλία στις 11 Μαρτίου προκειμένου να δει από κοντά τον αγροτικό κόσμο της πολύπαθης περιοχής, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να σταθεί στο πλάι του έμπρακτα μέσα στις δυνατότητες που δίνει η ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι ειδικά για τους Θεσσαλούς αγρότες η υποστήριξη από την Πολιτεία θα πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή. Στις 11 Μαρτίου λοιπόν θα έχει τη δυνατότητα επιτόπου να ακούσει και να ανταποκριθεί στον μέγιστο εφικτό βαθμό στις ανάγκες τους. Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι μέχρι τότε θα παραδοθεί και η μελέτη για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και θα υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης για τα ζητήματα των αποκαταστάσεων και των αποζημιώσεων των αγροτών και συνολικά των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.
Πίεση εκτός συνόρων
Από εκεί και πέρα, έπειτα και από την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των μπλόκων των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι περισσότερο από αυτό που ανακοινώθηκε δεν υπάρχουν. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι τα αιτήματα των αγροτών στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ικανοποιήθηκαν και για το πετρέλαιο και για το ρεύμα. Επαναλαμβάνουν ότι ναι μεν δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι περισσότερο, υπάρχουν όμως περιθώρια ώστε να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση εκτός συνόρων, κάτι που είδαμε στο προχθεσινό συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, όπου ο Ελληνας υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης προσήλθε με 19 προτάσεις για παρεμβάσεις στην ΚΑΠ.
«Τηρεί το λόγο του»
Κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί αναλυτικά και όσα έχουν γίνει, αλλά και σε εκείνα που έπονται για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου γενικά, αλλά κυρίως ειδικά για τους Θεσσαλούς αγρότες. «Την πάσαν ελπίδα τους οι πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας την έχουν εναποθέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τον πρωθυπουργό, που απέδειξε ότι τηρεί το λόγο του, αναμένουν ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της πληγωμένης Θεσσαλίας έπειτα και από τα πορίσματα των Ολλανδών για την αντιπλημμυρική προστασία του Κάμπου», επισημαίνει στο «Μανιφέστο» o βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Η κυβέρνηση έσπευσε να σταθεί αρωγός στους πληγέντες της Θεσσαλίας με σειρά μέτρων στήριξης, όπως οι γενναίες προκαταβολές των αποζημιώσεων. Ασφαλώς, λόγω του μεγέθους των συνεπειών στην τοπική οικονομία, που ταλανίζουν χιλιάδες νοικοκυριά, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγικής δομής της Θεσσαλίας. Είμαι βέβαιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έκανε πάντα, θα τείνει ευήκοον ους στους αγρότες που θα συναντήσει κατά την έλευσή του στη Θεσσαλία, δρομολογώντας την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που ενέσκηψαν», υπογραμμίζει.
«Μια σημαντική αρχή»
«Η κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, με διάλογο και με συνεχή παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και προσωπικά του Λευτέρη Αυγενάκη, ήταν παρούσα στη Θεσσαλία και όχι μόνο», δηλώνει στο «Mανιφέστο» ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Καπετάνος. «Τα δύο βασικά αιτήματα για το πετρέλαιο και το ρεύμα ικανοποιήθηκαν κατά έναν σημαντικό βαθμό από την κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη. Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα των αγροτών. Εγινε όμως μία σημαντική αρχή γιατί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο, η Νέα Δημοκρατία την επανάφερε και μειώνει σημαντικά την τιμή του ρεύματος. Στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση ετοιμάζει ειδικό πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία όσο καμία άλλη περιοχή στη Θεσσαλία, που είμαι βέβαιος ότι θα έχει έναν γενναίο χαρακτήρα, γεγονός που εμφατικά πιστοποιείται από τις συνεχείς παρουσίες του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λάρισα», τονίζει.
«Σαν ίσος προς ίσο»
«Εχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό γιατί έχει δείξει κατ’ επανάληψη τις καλές προθέσεις του και ότι στηρίζει τους αγρότες. Εχω εμπιστοσύνη και σε εκείνους και γνωρίζω ότι κινούνται σε λογικά και εφικτά πλαίσια ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους και από την άλλη πλευρά και η κυβέρνηση να είναι σε θέση να τους παρέχει αυτό που μπορεί λαμβάνοντας υπόψη και τις αντοχές της οικονομίας. Γνωρίζουν ότι από μια στιβαρή οικονομία όλοι έχουμε να κερδίσουμε», σημειώνει στο «Μανιφέστο» η βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας Ασημίνα Σκόνδρα. «Αναγνωρίζουν επίσης ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις με τα μπλόκα πάνε πολύ πίσω, αν θυμάμαι καλά από το 1996, και είναι μάλλον η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός έσκυψε πάνω στα προβλήματά τους, τους δέχθηκε στο Μαξίμου και συζητάει μαζί τους σαν ίσος προς ίσο. Το αναγνωρίζουν και το εκτιμούν», καταλήγει.