Στο Μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ στο Λονδίνο φιλοξενείται μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις, που έγιναν ποτέ, για τον θρυλικό σχεδιαστή μόδας Κριστιάν Ντιόρ που αποθέωσε τη γυναικεία σιλουέτα

«Κριστιάν Ντιόρ : Ο σχεδιαστής των ονείρων». Ναι, τα όνειρα μπορούν να είναι φτιαγμένα από τούλινα τόπια και μεταξωτά υφάσματα. Η έκθεση στο Μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ του Λονδίνου (Victoria and Albert Museum) μια έκρηξη θηλυκότητας και κομψότητας χαρτογραφεί τον κόσμο του θρυλικού σχεδιαστή μόδας Κριστιάν Ντιόρ υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αγάπη που έτρεφε στη βρετανική κουλτούρα.

«Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο, εκτός από τη δική μου, της οποίας ο τρόπος ζωής να μου αρέσει τόσο πολύ. Λατρεύω την αγγλική παράδοση, την αγγλική ευγένεια, την αγγλική αρχιτεκτονική. Μου αρέσει μέχρι και η αγγλική κουζίνα», έλεγε ο Γάλλος μόδιστρος, που προοριζόταν να γίνει διπλωμάτης.

Από το περίφημο λευκό φόρεμα που σχεδίασε για τα 21α γενέθλια της πριγκίπισσας Μαργαρίτας (φωτογραφημένη στον κόκκινο βελούδινο καναπέ από τον Σέσιλ Μπίτον) έως τις συνεργασίες του με Βρετανούς σχεδιαστές γαντιών και καπέλων, η έκθεση είναι από τις μεγαλύτερες και πιο εμπεριστατωμένες που έγιναν ποτέ για τον Γάλλο σχεδιαστή μόδας και δημιουργό του «New Look», που ανέδειξε όσο κανείς άλλος τη γυναικεία σιλουέτα. Με τη σφιχτή μέση, τις πλούσιες φούστες, το μεσάτο σακάκι, τα γάντια, τα καπέλα και τα ψηλοτάκουνα.

Ξεκινώντας από το 1947, οπότε και πραγματοποιήθηκε το πρώτο ντεφιλέ του Ντιόρ στο σμπαραλιασμένο μεταπολεμικό Παρίσι, και φτάνοντας μέχρι το σήμερα, η έκθεση ιχνηλατεί την πορεία και τις δημιουργίες ενός εκ των επιδραστικότερων σχεδιαστών υψηλής ραπτικής. Εκτίθενται και προσωπικά του αντικείμενα.
Η έκθεση «Κριστιάν Ντιόρ: Ο σχεδιαστής των ονείρων» θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Κυριακή (www.vam.ac.uk ).
Φαίνεται πως ο Ντιόρ έχει φέτος την τιμητική του. Στη πατρίδα του, τη Νορμανδία, το Μουσείο Κριστιάν Ντιόρ της Γκρανβίλ θα γιορτάσει το απαράμιλλο στιλ της Γκρέις Κέλι και την πολυετή της αφοσίωση στον Οίκο Ντιόρ από τις 29 Απριλίου.
H αυλαία της έκθεσης «Γκρέις του Μονακό, η πριγκίπισσα ντύνεται με Ντιόρ» θα πέσει στις 17 Νοεμβρίου.
Δέσποινα Κουτσομητροπούλου