Αισιοδοξία, αν και συγκρατηµένη, εκφράζουν οι πολίτες για τις προοπτικές της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι πίσω µας για τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα λίγοι είναι αυτοί που προσδοκούν ότι θα δουν βελτίωση της προσωπικής τους οικονοµικής κατάστασης το επόµενο διάστηµα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις ως προς την ετοιµότητά της να κυβερνήσει και τον σχεδιασµό που επέδειξε στις πρώτες µέρες της διακυβέρνησής της, όµως η κοινή γνώµη γνωρίζει ότι τα δύσκολα που θα έρθουν θα δοκιµάσουν τις πραγµατικές δυνατότητες και αντοχές της.

Αναλυτικότερα: Ενας στους δύο πολίτες (53,3%) εκτιµούν ότι τα πράγµατα τους επόµενους µήνες θα πάνε (σίγουρα ή µάλλον) καλύτερα στη χώρα, έναντι 20,7% που εκτιµούν ότι (σίγουρα ή µάλλον) θα επιδεινωθούν.

Την ίδια στιγµή, όµως, µόνο ένας στους τέσσερις (26,0%) πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί και η προσωπική τους οικονοµική κατάσταση, λίγο περισσότεροι από όσους πιστεύουν ότι έρχονται χειρότερες µέρες για την τσέπη τους (22,5%). Θετικά αποτιµά συνολικά το εκλογικό αποτέλεσµα το 52,6% των ψηφοφόρων, έναντι 27,0% που το αποτιµά αρνητικά. Το 88,7% των ψηφοφόρων της Ν.∆. εµφανίζονται ικανοποιηµένοι από το εκλογικό αποτέλεσµα, όπως και το 25,0% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 63,1% των ψηφοφόρων εκτιµά ότι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν έτοιµη και µε σχέδιο για να κυβερνήσει, έναντι 21,3% που εκτιµά ότι ήταν απροετοίµαστη. Ταυτόχρονα, το 55,8% εκτιµά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καλύτερη σύνθεση από τις προηγούµενες κυβερνήσεις, έναντι 25,1% που πιστεύει ότι υστερεί απέναντί τους. Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό περιορίζεται, όµως, στο 50,1% όσων δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιµετωπίσει µε επιτυχία τις µεγάλες προκλήσεις της επόµενης µέρας, µε το 24,4% να πιστεύει ότι θα αποτύχει και το 25,5% να µην εκφράζει άποψη.

Οι πολίτες θέλουν πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνηση να είναι η µείωση των φόρων (55,6%), ενώ στις επόµενες θέσεις µε µικρές διαφορές µεταξύ τους βρίσκεται η βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας (39,4%), η αναβάθµιση της Παιδείας (33,9%) και η ενίσχυση του αισθήµατος ασφάλειας των πολιτών (33,4%). Ακολουθεί η προσέλκυση επενδύσεων, µε 19,2%. Οι περισσότεροι υπουργοί της νέας κυβέρνησης εµφανίζουν έντονα θετικό ισοζύγιο θετικών – αρνητικών γνωµών στην κοινή γνώµη, ακολουθώντας σε µεγάλο βαθµό το συνολικά θετικό ισοζύγιο της κυβέρνησης. Θετικές γνώµες 60% και άνω καταγράφουν οι κ. ∆ένδιας, Κικίλιας και Χρυσοχοΐδης, µε τον τελευταίο να εµφανίζει και την υψηλότερη διαφορά θετικών – αρνητικών γνωµών. Πολλοί από τους νέους υπουργούς έχουν ακόµα (αναµενόµενα) περιορισµένη αναγνωρισιµότητα, καθώς εκτίθενται για πρώτη φορά στα φώτα της δηµοσιότητας σε τέτοιον βαθµό. Αντίστοιχο µε το θετικό αποτύπωµα της κυβέρνησης καταγράφεται στην κοινή γνώµη και το αποτύπωµα του εκλογικού αποτελέσµατος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες (58,7%) εκτιµούν ότι το αποτέλεσµα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικό για τις µελλοντικές του προοπτικές, ενώ µόλις το 30,4% πιστεύει ότι το αποτέλεσµα ήταν αρνητικό και ότι δύσκολα θα διεκδικήσει ξανά στο µέλλον την εξουσία.

Τέλος, οι περισσότεροι πολίτες (44,3%) θέλουν να παραµείνει το ΚΙΝ. ΑΛ. ένας αυτόνοµος πόλος στην πολιτική. Μόλις ένας στους τέσσερις (23,2%) επιθυµούν να στηρίξει το κυβερνητικό έργο και ακόµα λιγότεροι, ένας στους δέκα (10,3%), επιθυµούν να προσεγγίσει προγραµµατικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κωνσταντίνος Κοσκινάς: Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών- Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»
πηγή:parapolitika.gr