Διψήφιο παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σήμερα Παρασκευή (31.5.24).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, στην πρόθεση ψήφου εν όψει ευρωεκλογών η ΝΔ προηγείται με 14 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά φτάνει στις 15,5 μονάδες.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,5%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 7,5%, η Νίκη 3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3%, η Νέα Αριστερά 2,5%, το ΜέΡΑ25 3%, η Φωνή Λογικής 2%, οι Δημοκράτες 1,6% και οι Πατριώτες 1%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, το ΠΑΣΟΚ 13%, το ΚΚΕ 7,5%, η Ελληνική Λύση 8,5%, η Νίκη 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, η Νέα Αριστερά 3%.

Στην ερώτηση ποιος είναι «ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 35%. Ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 13%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 2% και ο Δημήτρης Νατσιός με 1%. Ο κανένας συγκεντρώνει 23%.

Το 69% των πολιτών δηλώνει ότι είναι «πολύ βέβαιοι» ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 17% «αρκετά», το 7% «μέτρια», το 3% «λίγο» και το 2% «ελάχιστα έως καθόλου».

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 35% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 13%. Τρίτος, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7% και ακολουθεί ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5%.

O Δημήτρης Κουτσούμπας καταλαμβάνει επίσης το 5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου το 4%, ο Αλέξης Χαρίτσης το 2% και ο Δημήτρης Νατσιός το 1%.

Ο… «Κανένας» καταλαμβάνει το 23%. πρόθεση ψήφου με το σενάριο κατανομής αναποφάσιστων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, το ΠΑΣΟΚ 13% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 8,5%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% και η Νέα Αριστερά με 3%.

Το ΜέΡΑ25 πιάνει το 3,5%, οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου μετρήθηκαν στο 2% και η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου στο 2,4%

Τα σενάρια κατανομής των εδρών

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της Pulse για την κατανομή των εδρών που θα «δώσει» η Ελλάδα, σύμφωνα με τα ποσοστά που συγκεντρώνπυν τα κόμματα στη δημοσκόπηση.

Το βασικό σενάριο για τις 21 ελληνικές έδρες προβλέπει τη Νέα Δημοκρατία με 7 εκπροσώπους, τον ΣΥΡΙΖΑ με 4, το ΠΑΣΟΚ με 3, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση απο 2 και Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 από μία. Η Νέα Αριστερά, που βρίσκεται μεν στο όριο του 3%, μένει χωρίς βουλευτή.

Η συμμετοχή στις εκλογές

Πολύ βέβαιο για τη συμμετοχή του δηλώνει το 69% των ερωτηθέντων και αρκετά, το 17%.

Η έρευνα της Pulse δείχνει ότι η διάθεση συμμετοχής αυξάνεται με την ηλικία, καθώς οι μεγαλύτεροι δηλώνουν ότι θα σπεύσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους καθήκον, σε αντίθεση με τους νεώτερους, οι οποίοι μάλλον θα προτιμήσουν τις… παραλίες.