Επανεκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα από τον α΄ γύρο, αλλά όχι και του Κωνσταντίνου Ζέρβα, καταγράφει το β΄ μέρος της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr στην Κεντρική Μακεδονία, που διεξήχθη στο διάστημα 6 έως 13 Μαΐου 2023 σε δείγμα 2.830 άτομα, εκ των οποίων τα 1.980 με την online έρευνα και τα 850 με την τηλεφωνική έρευνα.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δύναται να συγκεντρώσει αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 56% στον πρώτο γύρο των εκλογών, ποσοστό ικανό να τον οδηγήσει στην επανεκλογή του, καθώς στις εκλογές του Οκτωβρίου το όριο νίκης και μάλιστα από τον πρώτο γύρο έχει πέσει στο 43%.
Από τους δημάρχους:

-Πολύ μικρή πιθανότητα επανεκλογής καταγράφεται για τον Κ. Ζέρβα (Θεσσαλονίκη), Κ. Κουκοδήμο (Κατερίνης) και Κ. Βοργιαζίδη (Βέροιας), οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλά «σίγουρα ναι» στην προοπτική επανεκλογής τους 12, 9 και 16% αντίστοιχα, ενώ τα «σίγουρα όχι» είναι πολύ υψηλά: 73% για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, 74% για τον δήμαρχο Κατερίνης και 55% για τον δήμαρχο Βέροιας.

-Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα για τον δήμαρχο Έδεσσας Δ. Γιάννου αναφορικά με τα «σίγουρα ναι» στην προοπτική επανεκλογής του (21%), ωστόσο σχεδόν 2 στους 3 (64%) δημότες θεωρούν ότι δεν πρέπει να βρεθεί εκ νέου στη θέση αυτή, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη την εκλογή του στον β΄ γύρο της 15ης Οκτωβρίου.

-Την καλύτερη προοπτική από τους πέντε δημάρχους της περιοχής που μετρήθηκαν φαίνεται ότι έχει ο δήμαρχος Σερρών Α. Χρυσάφης, καθώς το 31% των πολιτών θέλει να επανεκλεγεί, ενώ 1 στους 4 (25%) δεν είναι αρνητικοί απέναντί του. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση λίγο λιγότερο από τους μισούς δημότες της περιοχής (44%), δεν θέλουν να επανεκλεγεί.

Η έρευνα κατέγραψε τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα της ικανοποίησης από το έργο του σημερινού περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι φτάνει στο 26%, ενώ μερικώς ικανοποιημένοι δηλώνουν το 32% του δείγματος. Το ποσοστό απόλυτης ικανοποίησης είναι υψηλότερο στις εκλογικές περιφέρειες Σερρών και Χαλκιδικής και χαμηλότερο στην περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι ο κ. Τζιτζικώστας είχε λάβει και στις κάλπες του 2019 υψηλότερο του μέσου ποσοστού του στις Σέρρες και στη Χαλκιδική και σχετικά χαμηλότερο ποσοστό στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Χαμηλή ικανοποίηση

Ο δείκτης ικανοποίησης μεταφράζεται και σε αντίστοιχη εκτίμηση για την αξία επανεκλογής του κ. Τζιτζικώστα. Το 30% των ερωτηθέντων δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι ο κ. Τζιτζικώστας θα πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ το 37% αυτών δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί και το 26% επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν. Συμπεραίνεται ότι στο σύνολο του δείγματος ο κ. Τζιτζικώστας δύναται να συγκεντρώσει αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 53%-56% (62% στις εκλογές του 2019) στον πρώτο γύρο των εκλογών (όσων είναι σίγουροι ότι πρέπει να επανεκλεγεί και όσων δεν δηλώνουν ευθέως ότι δεν πρέπει να εκλεγεί), ποσοστό ικανό να τον οδηγήσει στην επανεκλογή του, καθώς στις επόμενες εκλογές το όριο νίκης και μάλιστα από τον πρώτο γύρο έχει πέσει στο 43%. Στις περιφέρειες Σερρών, Χαλκιδικής και Β’ Θεσσαλονίκης τα ποσοστά εκείνων που επιθυμούν την επανεκλογή του είναι και πάλι υψηλότερα. Η ερμηνεία της πιθανής επανεκλογής του κ. Τζιτζικώστα βρίσκεται στην ευρεία στήριξή του από τους ψηφοφόρους της ΝΔ του 2019 (51% απολύτως βέβαιοι για την επανεκλογή του και 25% υπό σκέψη) και την αξιοσημείωτη διείσδυσή του ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (10% και 16% αντιστοίχως δηλώνουν ότι επιθυμούν την επανεκλογή του).

Ο βασικός δείκτης ικανοποίησης από την καθημερινότητα των πολιτών στους δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτυπώνεται σχετικά χαμηλός. Ένας στους δύο ερωτώμενους θεωρούν πως η γεωγραφική τους περιοχή έχει βιώσει μια γενικότερη επιδείνωση την τελευταία τετραετία, ενώ μόνο το 28% δηλώνουν πως η περιοχή στην οποία διαμένουν έχει βιώσει βελτίωση. Παρατηρείται μια διακύμανση στο ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις για την καθημερινότητα από δήμο σε δήμο, με το ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις να είναι σημαντικά υψηλότερο (<30%) στους μικρότερους δήμους, για τους οποίους ωστόσο το δείγμα σε επίπεδο δήμων δεν είναι αριθμητικά επαρκές, και σημαντικά χαμηλότερο (<10%) στους μεγαλύτερους δήμους, όπως για παράδειγμα στους δήμους Θεσσαλονίκης και Κατερίνης.