Δημοσκοπική κατρακύλα για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά fm, ενώ όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος του Κινήματος πληρώνει την ανεύθυνη πολιτική του στάση, με αποκορύφωμα το θέμα των Τεμπών, αποδεικνύοντας μέρα με τη μέρα ότι το κόμμα του δεν μπορεί να πείσει στο θέμα της κυβερνησιμότητας.

Από τη δημοσκόπηση φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν τραβάει, αντιθέτως παρουσιάζει συνεχή πτώση στα ποσοστά του, ενώ έπρεπε να κεφαλαιοποιεί τις διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικά να συγκεντρώνει τον κόσμο που θέλει μια νέα αντιπολίτευση στη χώρα – κάτι που δεν αποτυπώνεται δημοσκοπικά. Μάλιστα, με ένα ποσοστό της τάξης του 15,4 % κι απέχοντας ήδη περίπου 10 μονάδες από την κυβέρνηση, τότε δεν μπορεί να ισχυριστούν στο ΠΑΣΟΚ ότι αποτελούν το αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα, τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε πολιτικό κατήφορο βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ του Σωκράτη Φάμελλου φλερτάροντας πλέον με την επιστροφή του κόμματος σε ποσοστά που η είσοδός του στη Βουλή αποτελούσε… στοίχημα. Σε γενικότερη κατρακύλα βρίσκονται το νεοϊδρυθέν κόμμα του Στεφάνου Κασσελάκη, η Νίκη και η Νέα Αριστερά του Αλέξη Χαρίτση τα οποία δημοσκοπικά φαίνονται να εξαϋλώνονται…

Αντιθέτως, η Ελληνική Λύση παραμένει στην τρίτη θέση, με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου να ανεβαίνουν.

Στην ίδια δημοσκόπηση μόνο το 25,9% θεωρεί τον αντισυστημισμό πολιτική πρόταση, με το 66,3% να υποβιβάζει το φαινόμενο στο επίπεδο της διαμαρτυρίας και το 55,5% να απαντά ότι δεν θα ήθελε να δει μια τέτοια πολιτική δύναμη στη διακυβέρνηση της χώρας.

Αρχίζουν τα όργανα

Κάποιοι από το περιβάλλον της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ «παπαγαλίζουν» εδώ και καιρό τη θέση Ανδρουλάκη, ότι «πάει για πρώτο κόμμα». Αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Ακόμη και η –στην ουσία ξενόφερτη, μετά από δωδεκαετή απουσία– Διαμαντοπούλου, που τον επισκιάζει, διαβλέποντας αυτή την κατρακύλα με την έμπειρη πολιτική της ματιά, φρόντισε με τις πρόσφατες δηλώσεις της να στείλει αυστηρό εσωκομματικό μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη με πολιτικούς όρους. Και αν ο Χάρης Δούκας δεν είχε εμπλακεί –άκαιρα, κατά πολλούς– στην προεδρική εκλογή, τώρα πολλοί θα τον παρακαλούσαν να το κάνει.

Όπως, μάλιστα, ισχυρίζονται ορισμένοι, αν το ΠΑΣΟΚ πριν τεσσεράμισι μήνες είχε αναδείξει πρόεδρο τον Γερουλάνο, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα για την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη προσωπικά, τώρα δεν θα προλάβαινε να… κόβει εισιτήρια. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα. Όπως λέει κομματικό στέλεχος «Γερουλάνος θα λέμε και ξερό ψωμί».

Αυτή είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο ΠΑΣΟΚ όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται στα σπάργανα κινήσεις για αλλαγή προέδρου πριν από τις επόμενες εκλογές ώστε να αποφύγουν το χειρότερο.

Μουρμούρα και στον ΣΥΡΙΖΑ

Βαρύ είναι το κλίμα και στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα που αποτυπώνουν στασιμότητα σε χαμηλά ποσοστά, αλλά και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε πτωτικές τάσεις… Το πρώην κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι πληρώνει και αυτό τη θολή πολιτική του στο θέμα των Τεμπών, με αποτέλεσμα η πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας με τον Σωκράτη Φάμελλο να μην προσδίδει τα αναμενόμενα ποσοστά ανάκαμψης του κόμματος που, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να πείσει την κοινωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, για λογαριασμό του ρ/σ Παραπολιτικά 90,1, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 24,8%, το ΠΑΣΟΚ 15,4%, η Ελληνική Λύση 9,6%, το ΚΚΕ 8%, η Πλεύση Ελευθερίας 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,9%, η Φωνή Λογικής 5,9%, το Κίνημα Δημοκρατίας 2,6%, η Νίκη 1,9%, η Νέα Αριστερά 1,7%, το ΜέΡΑ25 1,7%.

Ακολούθως, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν θα ήθελαν να δουν κάποια από τις λεγόμενες αντισυστημικές δυνάμεις στη διακυβέρνηση της χώρας, με το 35,9% να απαντά ναι/μάλλον ναι και το 55,5% να απαντά όχι/μάλλον όχι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση αν η αποχή από τις εκλογές είναι μία αντισυστημική πράξη με πολιτικό περιεχόμενο, με το 34,9% να τάσσεται θετικά και το 59,8% αρνητικά.

Την ίδια στιγμή, οι ερωτηθέντες «βλέπουν» ενίσχυση του αντισυστημισμού εξαιτίας της υπόθεσης των Τεμπών.
Το 42,6% χαρακτηρίζει τον εαυτό του συστημικό, ενώ το 37,4% αντισυστημικό.