Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη, ανάμεσα στον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, στις εγκαταστάσεις του εμβληματικού Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Αθηνών, προκειμένου να γίνει ένα βήμα καθοριστικής σημασίας για την αναβίωσή του. 

Στο πλαίσιο του μνημονίου το Κολυμβητήριο παραχωρείται από την ΕΟΕ για 25 χρόνια στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος αναλαμβάνει την αναβάθμιση, ανακαίνιση και επαναλειτουργία του ύστερα από 11 χρόνια, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των δημοτών και των αθλητών της πόλης.

Ο Δήμος Αθηναίων και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα προχωρήσουν από κοινού στην πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών του και συγκεκριμένα της πισίνας, του γυμναστηρίου, των αποδυτηρίων, των γραφείων, του αναψυκτηρίου, των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αλλά και της κερκίδας κριτών.

Ο δήμος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του έργου, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των χώρων. Παράλληλα, θα έχει την ευθύνη για τη συντήρηση του κολυμβητηρίου και τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία του. Από την πλευρά της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα έχει, μεταξύ άλλων, την εποπτεία του συνόλου των προβλεπόμενων εργασιών, ενώ θα αναλάβει τις διαδικασίες έκδοσης των αντίστοιχων εγκρίσεων.

«Το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας»

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Ένα προς ένα τα αθηναϊκά τοπόσημα που είχαν για χρόνια εγκαταλειφθεί, αποκτούν ξανά πνοή. Το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας και ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια καταφέρνουμε να το εντάξουμε ξανά στη ζωή της πόλης και των Αθηναίων. Ευχαριστώ θερμά τη διοίκηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και προσωπικά τον κ. Καπράλο για αυτή την συνεργασία. Το μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα, αναδεικνύει την αναγκαιότητα για τέτοιου είδους συμπράξεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στην πόλη μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη μέρα για το ιστορικό αυτό κολυμβητήριο και για την Ελληνική κολύμβηση, καθώς μετά από πολλά χρόνια αδράνειας και εγκατάλειψης, χάρη στη συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας υπογράψαμε τη συμφωνία για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων. Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να πω κάτι σημαντικό το οποίο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα προεκλογικά».

Στη συνέχεια, ανέφερε: «Η συζήτηση αυτή με τον δήμαρχο έχει ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια, αλλά δυστυχώς τότε η μελέτη δεν είχε ολοκληρωθεί και παρά την προσπάθεια τριών περιφερειαρχών τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχε βρεθεί λύση. Μόλις σήμερα εγκρίθηκε από τον Δήμο της Αθήνας, το τοπογραφικό το οποίο κατοχυρώνει την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σαν ιδιοκτήτη αυτού του χώρου και μπορούμε πλέον να θέσουμε τις βάσεις για την ανακατασκευή του κολυμβητηρίου, ένα κολυμβητήριο που θα ανακαινιστεί με σύγχρονη τεχνολογία και πάνω απ’ όλα με σεβασμό στην Πράσινη Ενέργεια».

«Ο δήμος έχει δείξει έμπρακτα ότι ξέρει να διαχειρίζεται αντίστοιχα κολυμβητήρια, το είδαμε στο πρωτάθλημα του Πόλο στο Ρουφ, επίσης ξέρουμε ότι το κολυμβητήριο στο Γουδή λειτουργεί άριστα. Κι έτσι πλέον οι κάτοικοι της Αθήνας θα μπορούν να έχουν ένα κολυμβητήριο αντάξιο των προσδοκιών τους, στο κέντρο της πόλης, ενώ παράλληλα οι εθνικές μας ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να προπονούνται σε αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις για το καλό της Ελληνικής κολύμβησης», πρόσθεσε.

Στο τέλος, ο κ. Καπράλος κατέληξε, λέγοντας: «Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο και τον δήμαρχο της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη και θα είμαστε κοντά τους μέσα σε αυτό το διάστημα, ελπίζοντας να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στο 2026».

Η μοναδική Ολυμπιακή πισίνα της Αθήνας από το 1940 και για πολλές δεκαετίες

Το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Αθηνών εγκαινιάστηκε το 1940 και υπήρξε το πρώτο στην Ελλάδα που διέθετε πισίνα Ολυμπιακών Διαστάσεων. Σε αυτό διεξαγόταν το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης. Μέχρι τότε όλοι οι αγώνες κολύμβησης γίνονταν στις προκυμαίες των λιμανιών. Από το 1940 και για πολλές δεκαετίες, όλοι οι αθλητές της εθνικής ομάδας και πολλοί κολυμβητικοί σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά προπονούνταν στη μοναδική Ολυμπιακή πισίνα της Αθήνας, στο Ζάππειο.

Το 2012 το Κολυμβητήριο ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και τεχνικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα οι αθλητές και οι αθλήτριες της κολύμβησης να προπονούνται σε άλλα κολυμβητήρια, ελπίζοντας κάποια στιγμή να επιστρέψουν στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου.