Την ώρα που σε δεκάδες δήμους οι οποίοι άλλαξαν χέρια οι ηττημένοι δήμαρχοι έχουν κατεβάσει τα μολύβια περιμένοντας το πλήρωμα του χρόνου, στον Δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης έχει ανεβάσει ταχύτητες στο φουλ για να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες πριν παραδώσει στον διάδοχό του. 

Ο απερχόμενος δήμαρχος γράφει ιστορία πολιτικού πολιτισμού όχι μόνο δείχνοντας θάρρος απέναντι στην ήττα του αλλά κυρίως προετοιμάζοντας το έδαφος για τον Χάρη Δούκα ξεκινώντας εγκαίρως τις διαδικασίες για την ομαλή μετάβαση στη νέα περίοδο ενώ από την πρώτη στιγμή συναντήθηκε με τον Χάρη Δούκα. 

Υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του προχώρησε σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 5%, ενώ ολοκληρώνει και τα τελευταία έργα που είχε ανακοινώσει το 2019 στους Αθηναίους, παραδίδοντας στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο μια Αθήνα που δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παρέλαβε ο ίδιος το 2019 από τον Γιώργο Καμίνη. 

Στον αντίποδα, η παράταξη του Χάρη Δούκα συμπεριφέρεται με νοοτροπία αντιπολίτευσης μολονότι λίγες μέρες έχουν μείνει πλέον από την ανάληψη των καθηκόντων της. Η επιλογή της τοξικής αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων όπως το Μετρό στα Εξάρχεια αλλά και η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στα οποία φάσκει και αντιφάσκει περιοριζόμενος στην άσκηση κριτικής από τον ίδιο τον Χάρη Δούκα τόσο στην κυβέρνηση όσο και τον ίδιο τον Κώστα Μπακογιάννη δείχνει πως παραμένει εγκλωβισμένος στην προεκλογική του ατζέντα αδυνατώντας να αντιληφθεί το βάρος που οι Αθηναίοι του έχουν εμπιστευθεί υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του.