Κοινή ανακοίνωση των τομέων Πολιτισμού και Διεθνών Καλλιτεχνικών Παραγωγών των Δημοκρατών για την προβολή της σειράς Famagusta.

Με αφορμή την πρόσφατη προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να παρέμβει στην πλατφόρμα του Netflix και ν’ απαγορεύσει την προβολή της σειράς Famagusta σε όλες τις χώρες πλην της Ελλάδας, το κόμμα μας καταδικάζει αυτή την πρακτική, η οποία πλήττει την ελευθερία έκφρασης, την καλλιτεχνική δημιουργία και την πρόσβαση στην πληροφορία και το περιεχόμενο.

Η ελευθερία έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύεται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (Άρθρα 11 και 13). Οι απόπειρες περιορισμού της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της ελευθερίας επιλογής του θεατή, αντιβαίνουν στα θεσπισμένα δικαιώματα που ισχύουν εντός της Ένωσης. Οι πολίτες της Ε.Ε. και του κόσμου γενικότερα, πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τι θα παρακολουθήσουν, είτε αυτό είναι η σειρά Famagusta, είτε ντοκυμαντέρ που σχετίζονται με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, από διάφορες παραγωγές που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Μόνο με τη διαθεσιμότητα μιας ποικιλίας απόψεων, μπορεί κάποιος να σχηματίσει μια σφαιρική εικόνα των γεγονότων.

Αντιθέτως, η προσπάθεια του Προέδρου Ερντογάν να συστήνει την προβολή συγκεκριμένου τουρκικού ντοκυμαντέρ, το οποίο αυτός υποδεικνύει, ενώ άλλα τουρκικά ντοκυμαντέρ παραμένουν διαθέσιμα, εγείρει σοβαρές υποψίες περί λογοκρισίας και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η επιλεκτική ανάδειξη μόνο μιας άποψης για ιστορικά γεγονότα, αντίκειται στις αρχές της ελευθερίας, της έκφρασης και της ισότητας πρόσβασης σε πληροφορίες.

Η σειρά Famagusta είναι ένα έργο μυθοπλασίας που, παρότι αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα, δεν αποτελεί ντοκυμαντέρ ή τεκμηριωτική παραγωγή. Οι δημιουργοί τέτοιων σειρών έχουν την ελευθερία να προσεγγίζουν καλλιτεχνικά την ιστορία, όπως ακριβώς έχουν πράξει και στο παρελθόν δημιουργοί από την Τουρκία, με ταινίες που απεικονίζουν ιστορικά γεγονότα μονοδιάστατα, χωρίς ποτέ να περιοριστεί η προβολή τους στο Netflix ή σε άλλες πλατφόρμες.

Είναι απαράδεκτο να υποκύπτουν διεθνείς πλατφόρμες σε πολιτικές πιέσεις που επιχειρούν να επιβάλλουν λογοκρισία και να περιορίσουν την καλλιτεχνική ελευθερία, καθώς και την ελευθερία επιλογής του θεατή. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι καλλιτεχνικές και πολιτιστικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων και τον περιορισμό της έκφρασης.

Στο παρελθόν, έχουν προβληθεί διεθνώς πολυάριθμες παραγωγές, περιλαμβανομένων χολιγουντιανών ταινιών και ντοκυμαντέρ, με ανακρίβειες και μονοδιάστατες απεικονίσεις ιστορικών γεγονότων, για χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κίνα και η Ρωσία, το Βιετνάμ, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, χωρίς να επιβληθούν περιορισμοί. Επομένως, το Netflix δεν πρέπει να επιτρέψει σε καμία κυβέρνηση να επιβάλλει περιορισμούς στην καλλιτεχνική δημιουργία και την ελευθερία επιλογής του θεατή.