Την ανάγκη η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στην πράξη και να οικοδομήσει μια πραγματική Ένωση Ετοιμότητας για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση υπογράμμισε ο Δημήτρης Τσιόδρας σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Συμπλήρωσε δε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι πρωταθλήτρια στις διακηρύξεις και ουραγός στην πράξη και υπογράμμισε ότι η κλιματική κρίση απαιτεί συντονισμένη, φιλόδοξη και άμεση δράση με επένδυση στην πρόληψη.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στις απαραίτητες πτυχές αυτής της δράσης και συγκεκριμένα την ενίσχυση του προγράμματος rescEU με περισσότερα και σύγχρονα μέσα υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη αναθεώρησης και ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και της υλοποίησης μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας έγκαιρης προειδοποίησης με εργαλεία Copernicus και τεχνητής νοημοσύνης.
Ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα και γενικότερα η Μεσόγειος βιώνουν αυτή την κρίση με αυξανόμενη ένταση και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μιλάμε για φυσικά φαινόμενα, αλλά για κλιματικά επιταχυνόμενες κρίσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα».
Τόνισε δε ότι οι πυρκαγιές και η ξηρασία δεν είναι απειλές του μέλλοντος αλλά η νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα με τους αριθμούς να μιλάνε μόνοι τους: 383.000 εκτάρια γης κάηκαν πέρυσι στην Ευρώπη, ενώ το 44% της γεωργικής γης επηρεάζεται από την ξηρασία και οι κλιματικές ζημιές ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ ετησίως.
Κατέληξε δε τονίζοντας τη σημασία βελτίωσης του συντονισμού και των συνεργειών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και της συνεργασίας σε επίπεδο τοπικών αρχών αλλά και την πλήρη εφαρμογή της Στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων, με μέτρα για αποδοτική διαχείριση του νερού, επαναχρησιμοποίηση και προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Η παρέμβαση
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:
Κυρία πρόεδρε, Κυρία επίτροπε,
Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία.
Οι πυρκαγιές και η ξηρασία δεν είναι απειλές του μέλλοντος, είναι η νέα πραγματικότητα.
Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους:
• 380.000 εκτάρια κάηκαν πέρυσι στην Ευρώπη,
• η ξηρασία επηρεάζει το 44% της γεωργικής γης,
• και οι κλιματικές ζημιές ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ ετησίως.
Η πατρίδα μου, η Ελλάδα, αλλά και γενικότερα η Μεσόγειος βιώνουν αυτή την κατάσταση με αυξανόμενη ένταση.
Δεν μιλάμε για φυσικά φαινόμενα, αλλά για κλιματικά επιταχυνόμενες κρίσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα.
Οφείλουμε να επενδύσουμε στην πρόληψη.
Χρειαζόμαστε πραγματική Ένωση Ετοιμότητας, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη:
• Συντονισμός και ενέργειες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αλλά και καλύτερη συνεργασία σε επίπεδο τοπικών αρχών, με ενεργό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών.
• Ενίσχυση του rescEU με περισσότερα και σύγχρονα μέσα.
• Αναθεώρηση και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης.
• Ευρωπαϊκή πλατφόρμα έγκαιρης προειδοποίησης με εργαλεία Copernicus και τεχνητής νοημοσύνης.
• Πλήρης εφαρμογή της Στρατηγικής για την Ανθεκτικότητα στο Νερό, με μέτρα για αποδοτική διαχείριση του νερού, επαναχρησιμοποίηση και προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι πρωταθλήτρια στις διακηρύξεις και ουραγός στην πράξη!
Η κλιματική κρίση απαιτεί συντονισμένη και φιλόδοξη δράση, τώρα!